Szele Tamás: Gorka Sebestyén karrierje

Három héttel ezelőtt még annyival egyszerűbb volt a világ… vagyis nem, ugyanilyen bonyolult volt, mint most, viszont akkor még világosnak tűnt, mi lesz Gorka Sebestyénnel. Akkor még úgy tudtuk, hogy a Szabad Európa Rádió magyar adását fogja irányítani. Most viszont változott a helyzet.

Pedig meglehetősen logikus lett volna, hogy a magyart kiválóan, anyanyelveként beszélő Gorka valami ilyen pozícióba kerüljön, nekünk persze, akik még hallgattuk az igazi, régi Szabad Európát, csalódást jelentett volna egy alt-right koncepciójú, amolyan breitbartos rádióadás (még ha igazából ez csak egy híroldal is lesz, egy hangos podcastet mellécsatolva, szóval senki se várjon földi sugárzású műsort), de hát kit érdekel a mi véleményünk? Maximum minket.

Valami nagyon folyhat Washingtonban, a „zárt ajtók mögött”, ugyanis eleinte úgy volt, hogy a Kongresszus összesen 750 ezer dolláros támogatásából indul az adás, amiből már ki is bérelték az irodájukat a Váci utcában (mert hol máshol legyen a Szabad Európa budapesti irodája?), meghirdették az állásokat, a „rádió” alapítása körüli hercehurcák során láthattuk, hogy Jamie Fly, a Szabad Európát működtető USAGM korábbi igazgatója egy Twitter-bejegyzésében azt írta, 2020-ban indulhat el a Szabad Európa Rádió. Jamie Fly Kovács Zoltánnal találkozott az ügyben, és azt követően reményét fejezte ki, hogy kormánytisztviselők is nyilatkoznak majd a SZER-nek, ha az megkezdi munkáját.

Hát, akkor már nem számíthat a közönség egy élesen rendszerkritikus orgánumra, bár Fly le is szögezte egy interjúban, amit a Deutsche Wellének adott, miszerint:

Az erősen polarizált magyar sajtóban a semleges pont szeretnénk lenni, ahol pártállástól függetlenül mindenki megtalálja az információt.”

Ez nem sok jót jelentett, de még egy semleges sajtótermék is jobb lenne egy elfogultnál. Azonban június második felében váratlanul híre jött a Népszavából, miszerint vezetőváltás volt az USAGM élén:

Szerdán ment be először dolgozni az Amerika Hangját, a Szabad Európát és a többi külföldre irányuló amerikai médiumot felügyelő USA Globális Média Ügynökség frissen kinevezett igazgatója. Michael Pack biztosította az alkalmazottakat, hogy továbbra is független újságírást folytathatnak, majd leváltotta az összes eddigi felső vezetőt, köztük Jamie Fly SZER-igazgatót, aki az év elején a hamarosan újrainduló magyar nyelvű tartalomszolgáltatásról tárgyalt Budapesten. A hírek szerint az új vezetők a szélsőjobboldali propagandista Stephen Bannon környezetéből érkeznek majd és köztük lesz a furcsa életpályát befutó Gorka Sebestyén is.” (Népszava)

Ez minden, csak nem jó hír: ráadásul a CNN is megerősítette akkor. Mármost túl azon, hogy mi, magyarok, kaptunk volna egy pocsék, szélsőjobboldali rádióadást, az eset ennél többet is jelentett. Éspedig azt, hogy a mostani, forrongó amerikai viszonyok között Donald Trump kampányában visszanyúl egyszer már kegyvesztett, de kipróbált alt-right propagandistáihoz. Hiszen Bannon egyszer már volt fontos nemzetbiztonsági tanácsadója Trumpnak, 2017 januárjától ugyanazon év augusztus 25-ig, akkor Gorka helyettes tanácsadói minőségben ette a Fehér Ház kenyerét az ő keze alatt, de Bannonnal együtt neki is távoznia kellett, mikor kitelt a becsület.

Logikus lett volna ebben a kampányfinisben, hogy ha Trump előszedi a régi szövetségeseket, ők a rádióadások irányításához kerüljenek, a propagandát irányítsák, az most mindennél fontosabb, mármint az elnöknek. Időnként az az érzésem, hogy az Egyesült Államoknál is, de reméljük: tévedek.

Épp ezért értelmezhetetlen a CNN friss híre, mely szerint Gorka Sebestyént mégsem a Szabad Európához nevezik ki, hanem a Nemzetbiztonsági Oktatási Tanács tagja lesz. 

Tessék?

A minek a tagja?

A Nemzetbiztonsági Oktatási Tanács, amint az Index írja:

Egy 14 fős testület, ami egy olyan kormányzati programot (NSEP) felügyel, amely ösztöndíjakat oszt szét egyetemisták számára valamit egyetemeknek és főiskoláknak nyújt támogatást ahhoz, hogy stratégiailag fontos nyelveket és regionális ismereteket oktassanak. A küldetésnyilatkozata szerint az NSEP célja, hogy növelje azoknak a számát, akik később fontos nemzetbiztonsági pozíciókra jelentkezhetnek az USA kormányánál. A bizottság hat tagját maga az elnök jelöli ki.”

Ez azért aránytalanul fontosabb pozíció, mint egy közép-kelet-európai online rádióadó irányítása, meg is értem, hogy emberünk inkább vágyhatott erre, hiszen ily módon az Egyesült Államok biztonságpolitikáját akár közvetlenül is irányíthatja – illetve ha ő maga nem is, de azok, akiknek a képzését ő javasolja, és akik ily módon le lesznek neki kötelezve, mindenképp. Csak arra kell ügyelni, hogy elég hosszú ideig hivatalban maradjon, és valóságos kis világpolitikai tényezővé válhat – azzal együtt, hogy habár jóval sikeresebb és képzettebb náluk, de azért csak annyira biztonságpolitikai szakértő ő, mint a Magyarországon jól ismert Földi László-Georg Spöttle-Nógrádi György helikoni, bocsánat, biztonságpolitikai triász. Mikor a CNN 2017-ben elkezdett vizsgálódni utána, szakértők tucatja állította: Gorka úgy nevezi magát a radikális iszlám terrorizmus szakértőjének, hogy nem beszél arabul, alig járt arab országban és soha nem töltött be korábban vezető állást a külpolitikai testületben, a hírszerzésnél, sőt, katonai múltja sincs.

Viszont a fegyvereket szereti, annyira, hogy emiatt 2016 és 2018 között a magyar rendőrség körözte is, egészen pontosan lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsították: Gorka ugyanis szó szerint annyira kötódik a lőfegyvereihez, hogy azok nélkül ki sem hajlandó mozdulni otthonról, és ennek azért Magyarországon van bizonyos szabályozása, azt sérthette meg.

Végül is ezt a körözést 2018-ban megszüntették, hiszen nem volt várható eredmény a fenntartásától – az eset inkább csak egy vonás Gorka bonyolult arcképén, rá jellemző történet.

Őszintén szólva ez a mostani kinevezése tökéletes értelmetlenségnek tűnik. Még egy magyar nyelvű rádióadó élén is többet tudna tenni Trump újraválasztása érdekében, melyre azért jelen körülmények között túl nagy összegben nem fogadnék: és ha a mostani elnöknek mennie kell, Gorka sem maradhat mostani helyén, ahogy Bannon sem, tehát ez a pünkösdi királyság maximum az önéletrajzában mutat majd jól.

Ördög tudja, mit akar ezzel Trump, még az a legvalószínűbb, hogy semmit, az is lehet, hogy valaminek muszáj volt kineveznie ezt az embert és még ez a pozíció volt a legkézenfekvőbb – meg az is, hogy valami egyéb oka van a különös előléptetésnek.

Lehet, hogy meg fogjuk egyszer érteni, de az sincs kizárva, hogy örök titok marad: hogy kerül a csizma az asztalra és Gorka Sebestyén a Nemzetbiztonsági Oktatási Tanácsba?

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!