Szele Tamás: Bűnbakok világszerte

Nagyon nem értjük mi ezt a járványt, mármint nem csak mi, magyarok, hanem mi, emberek, úgy általában. A legtöbb országban már keresik a bűnbakokat miatta, mintha a kedélyes középkorban élnénk, sőt, meg is találják, mert van az úgy hogy aki nagyon keres, az okvetlenül talál is. Ha bűnös az a bak, ha nem.

Kínában most épp emiatt növekszik az idegengyűlölet.

Az átlagember ilyenkor azt kérdi: „de hát nem tőlük indult el az egész?”

Az átlagembernek nincs igaza, ugyanis földrajzilag az egy véletlen, hogy pont Vuhan lett a járvány kiindulópontja: és a denevérleves elméletét is cáfolták már, arról pedig legkevésbé az áldozatok tehetnek, hogy betegek. Senki sem „terjeszti” a vírust szándékosan. Még az öngyilkos merénylők sem volnának ennyire hülyék: azok is inkább vállalják a véget egy másodperc alatt, szétszakadva a bombájuktól, de nem vállalnának több hetes kínlódást előtte, akármilyen fanatikusok is. Elemi csapásnak kell tekinteni a járványt, semmi egyébnek: ahogy nem nevezzük „amerikai” vagy „afrikai” betegségnek az AIDS-et, úgy ezt sem nevezhetjük „kínai betegségnek”, még akkor sem, ha Donald Trump így hívja. Mellesleg Trump elnököt sem az eszéért fogják elrabolni a földönkívüliek, az is biztos.
Aki tehát Kínában él, vagy pláne Vuhanban, pontosan tudja, hogy nem tehet a betegségről, így azt várnánk, hogy mást sem fog érte hibáztatni. Dehogynem. A kínai állami propaganda csúcsra járatásával elérték, hogy a világpolitikában már Trumpon kívül senki sem emlegeti a járvány eredetét (ez nem is baj különben), el akarják érni, hogy a világ hálás legyen és megmentőként tekintsen Kínára, mármint a jó pénzért adott segélyszállítmányok miatt – ez azért nem fog menni – és sikerrel elültették a kínaiak fejében, miszerint már csak külföldről fertőződhetnek meg, így aztán minden további megbetegedésért a külföldiek, a „nagyorrúak” (大鼻子, dà bízi), az „idegen ördögök” a felelősek. Hát ez azért érdekes álláspont, habár régi gúnyneve ez Kínában a világ azon lakóinak, akik nem kelet-ázsiai származásúak.

Azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy a vírus megjelenéséért Kína, mint ország nem felelős, és a benne lakó, sokféle nemzetiségű emberek sem.

Azonban a betegség elterjedéséért igenis felelős a kínai kormányzat, ha ők nem halogatják a járvány tényének beismerését, ha nem játszogatnak a statisztikákkal, Holdújévvel, ha nem pártkáderek kezelik félre a helyzetet, meg lehetett volna fékezni még időben a koronavírust. Csak hát Kína népe nagyon nem azonos Kína kormányával és a Kínai Kommunista Párttal, szóval ha hibáztatni akarunk valakiket, maradhatnánk a politikusoknál, azon belül is a tartományi pártvezetésnél.Ehelyett most Kínában az afrikaiakat hibáztatják.

Itt jön a másik meglepetés. Hát vannak Kínában afrikaiak? Vannak, ahogy mindenhol máshol is, miért ne lennének, különben is, a Középső Birodalom gazdasági-politikai terjeszkedése épp Afrikában a leggyorsabb, szóval senki se csodálkozzon, hogy a nagyobb kínai városokban igenis előfordulnak. Például Kantonban, ahol azonban az állami propagandának köszönhetően, miután a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az új koronavírus-fertőzés második hullámától tartanak, a külföldről behurcolt fertőzések miatt (hoppá csak: akkor nincs nyájimmunitás, sőt, immunitás sem?) az afrikai származású emberek már nem kapnak sem hotelszobát, sem albérletet, akinek korábban volt, azt az utcára teszik, ott meg a hatóságok kergetik őket. Jobb esetben a bőrszínük miatt néha véletlenszerűen kötelezik őket arra, hogy tesztnek vessék alá magukat, vagy 14 napos karantént rendelnek el, annak ellenére, hogy nincsenek tüneteik, és nem találkoztak fertőzött emberrel.

Nocsak, Kínában megjelent az idegengyűlölet?

Matteo Ricci jezsuita atya és Wanli császár

Hát nem jelent meg, mert mindig is jelen volt. Csak nem úgy, ahogy azt a világ többi részén megszoktuk. A kínai történelem magyarázza ezt meg. Szóval, a kínaiak ugyan egészen pontosan olyanok, mint bármelyik más nép a világon, vagyis nem utálják maguktól az idegent, ha rá nem tüzelik őket, de mégis abban a tudatban élnek, hogy Kína a világ közepe, azért is „Középső Birodalom, Zhōngguó, 中国. Körülötte élnek a kínai felfogás szerint a barbárok a maguk országaiban, a maguk módján, a Ming-kori Nagy Bezárkózás megmutatta, hogy a császárság nincs rájuk szorulva, nem omlik össze nélkülük (a császárság maga nem is omlott, csak a dinasztia, de az olyan alaposan, hogy az őket követő mandzsu, tehát „barbár” Csing-dinasztia már engedélyezte egyes külföldiek beutazását, iparcikkek behozatalát, így került Matteo Ricci atya is Wanli császár udvarába, pontosabban mint bölcs naptárkészítő és nem mint iparcikk).

Ezen az alapon tehát világos, hogy az átlagos kínaiak saját magukon kívül mindenkit lenéznek egy kicsit, de nem jobban, mint amennyire az európai fehér ember néz le bárki mást. Hanem a baj az ópiumháborúk idején következett el: sikerült őket csúnyán elveszíteni, és emiatt megjelentek a nyugati kereskedők a nagyobb városokban, mert a békeszerződés egyik fontos pontja volt a szabad kereskedelem. Márpedig az aktuális Csing-dinasztia a vereség jelképét látta bennük, de a mandzsu Csingekkel nem túlzottan rokonszenvező átlagemberek is kivetítették a mandzsu barbárok elleni ellenszenvüket a nyugati barbárokra: nem is véletlen, hogy a bokszerlázadás fő célpontjai a Kínában élő nyugatiak voltak. Az megint más kérdés, hogy maga a bokszerlázadás az általános nyomor és a Csing-ház korrupciója miatt tört ki: még mindig egyszerűbb volt mindenért a nyugatiakat hibáztatni, pláne, hogy a bokszerek többsége nem a Hanlin Egyetemről került ki.Bokszerlázadók

Tehát azt látjuk, amit bárhol máshol: válság idején vált agresszívvá a xenofóbia, keresték a bűnbakot és meg is találták. Ezt az erős kínai, de leginkább han sovinizmust erősítette a huszadik században a japánellenesség (némi joggal, a japán császári hadsereg a lehető legembertelenebb módon viselkedett Kínában), az Amerika-ellenesség, a kapitalizmus-ellenesség, a szovjetellenesség – és hát ehhez hozzátartozik, hogy nem csak a világ többi része látja majdnem egyformának a kínaiakat, de ők is a világ többi részéről származókat, a nyelv alapján sem tesznek különbséget, nekik a svéd vagy a magyar egyformán érthetetlen. Szóval, van épp történelmi háttere a kínai idegengyűlöletnek. Hogy az antiszemitizmust nem ismerik, az részben amiatt van, hogy fogalmuk sincs, mi a különbség a zsidó vallás és az összes többi között, de legalább nem is érdekli őket, sőt, soha nem is érdekelte. A muzulmán vallást kicsit jobban ismerik, ha nem is sokkal, és van is Kínában muzulmánellenesség.

Utcára szorulva (fotó: Qubit)

De miért épp az afrikaiak? Egyrészt, mert rajtuk látszik is, hogy nem kínaiak. Másokon is látszik, de rajtuk nagyon. Azonban az afrikai közösség elleni gyűlölet az után erősödött meg, hogy április 4-én a hírek szerint egy nigériai állampolgár megtagadta a tesztet, és az egészségügyi dolgozókra támadt. Később bejelentették, hogy öt nigériai állampolgár koronavírustesztje lett pozitív.

Ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy Kínát a visszafertőződés nem Afrika felől fenyegeti. 

Csak Sanghajban 51 Ororszországból érkező utasnak lett pozitív a tesztje. Mind kínaiak. További 92 személyt helyeztek karanténba, akik kapcsolatba léphettek a fertőzöttekkel.

Kanton (Guangzhou) polgármestere ezzel összefüggésben egy vasárnapi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy állampolgárságtól, nemtől és kortól függetlenül mindenkit megvizsgálnak, aki be akar lépni a városba, és külföldről érkezett.

Az északkeleti Hejlungcsiang tartományban 21 esetet regisztráltak, ezért a kormányzat úgy döntött, hogy lezárja a térség határát Oroszország felé.” (444)

És ne csak a kínai idegengyűlöletről beszéljünk. Az Egyesült Államok sem áll sokkal jobban: Amerikában sokan fegyverkezni kezdtek a kínai kisebbség tagjai ellen. Rosalind Chou, a Georgia State University szociológiaprofesszora szerint a verbális támadások mellett már a járvány elején megjelentek a fizikai atrocitások is, az ázsiaiakkal szembeni averziónak pedig katasztrofális gazdasági hatásai lehetnek.

Zsánerkép a budapesti utcáról

Mi tán különbek vagyunk? Nem mondanám: Budapest az a hely, ahol az ázsiai boltosok félelmükben kiírják a bejáratra: „Vietnamiak vagyunk”.

Ne hagyjuk, hogy eszünket vegye a járvány, emberek, ne hagyjuk előtörni a legrosszabb hajlamainkat. Ne egymáson verjük le, amit az a mikroszkopikus kis szörnyeteg művel(het) mindannyiunkkal. Senki sem terjeszti a járványt, egy nép, egy embertípus sem, terjed az a nyavalya magától is.

Nincs bűnös, ez egy elemi csapás, nincs kit büntetni érte. Védekezni kell, segíteni, nem büntetni.

És ahol nincs bűnös, bűnbak se legyen.