Szele Tamás: Arthur király országa

Brit tudósok közepes erősségű földmozgásokat észleltek Camelot környékén. Ebben az kissé zavaró, miszerint fogalmunk sincs, hol volt Camelot, de lévén hogy a föld- és népmozgalmak Angliát kivéve az Egyesült Királyság teljes területén észlelhetőek, csak arra gondolhatunk: ébredezik Arthur, eljön nemsokára.

Szükség is lenne rá ebben a brexites világban, annyit mondhatok. Rémületes jövő elé néz Anglia, és Boris Johnson mintha harsányan röhögve vezetné a haláltáncba, annak ellenére, hogy a kiváláshoz már szinte senkinek nincs ott igazán kedve, néhány fanatikus konzervatívot kivéve – azonban ez idő szerint ők vezetik az országot. Ilyen a rendszer, ilyenek a szabályok. De Anglián kívül forrnak az indulatok.

A legveszélyesebb helyzet ez idő szerint Ulsterben kezd kialakulni

Itt a no deal-Brexit azzal járna, hogy a nagypénteki egyezményt felrúgva vám- és politikai határ alakul ki Észak-Írország és az Ír Köztársaság között, családokat,vállalkozásokat szétszakítva – ráadásul a toryk parlamenti többségét az Ulsteri Demokraták adják, így egy megegyezés nélküli kiválást csak az ő hozzájárulásuk nélkül vihetne keresztül Johnson, kisebbségből. Az ír népnek – túlzás nélkül mondhatjuk – évszázados gyakorlata van robbantásban és királyi gárdisták lelövésében, így nem meglepő, hogy gyilkossági kísérletet hajtottak végre pénteken rendőrtisztek ellen Észak Írországban.

A rendőrséget éjfél körül riasztották egy hangos robbanás miatt Craigavon városában, nem sokkal az előtt, hogy egy belfasti székhelyű újsághoz érkezett egy hívás, arról, miszerint robbanó eszközt lőttek rendőr járőrre, de elvétették a célpontot.

„Úgy véljük, hogy ez egy működőképes eszköz, ami egyértelműen mutatja, hogy republikánus terroristák gyilkossági kísérletet terveztek rendőrtisztek ellen” – nyilatkozták a hatóságok. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a robbanó eszközt rálőtték az elhaladó járőr autóra, vagy a támadást már korábban előkészítették. Júniusban ugyanis egy rendőrautó alá rejtett bombát találtak Belfastban amit valószínűleg militáns nacionalisták helyeztek a jármű alá.

És idén egy tűzharcban öltek már arrafelé kolleginát is, Lyra McKee-t, akit tudósítás közben ért egy feltehetően zavarodott támadó lövése: egyszóval, érik egy polgárháború arrafelé, amit egy Johnson-kaliberű ember sem elkerülni, sem megnyerni nem tudna. És mi a helyzet más vidékeken?

Wales forrong

Walesiek ezrei csatlakoztak szombaton az észak-walesi Caernarfon városában meghirdetett „függetlenségi menethez”, azt állítva, hogy Nagy-Britannia egy „katasztrofális, megállapodás nélküli brexit (a brit EU-tagság megszűnése) felé tart” az újonnan kinevezett brit miniszterelnök, Boris Johnson vezetésével.

A főszervező walesi nacionalista párt, a Plaid Cymru Twitter-bejegyzése szerint mintegy nyolcezren meneteltek Caernarfonban, hogy kifejezzék támogatásukat Wales függetlenné válása és egy jobb jövő iránt. Sok felvonuló függetlenségpárti szlogeneket skandált, transzparenseket és zászlókat vitt magával, és hazafias dalokat énekelt.

Liz Saville Roberts, a Plaid Cymru brit parlamenti tagja a felvonulás előtt mondott beszédében úgy fogalmazott:

„Johnson a legradikálisabb jobboldaliakkal és a legkeményvonalasabb Brexit-pártiakkal töltötte fel kabinetjét.”

Roberts szerint Johnson alatt Nagy-Britannia egy „katasztrofális, megállapodás nélküli brexit felé tart, amely el fogja pusztítani közösségeinket, iparunkat és életmódunkat – valószínűleg örökre” – idézték a képviselő szavait a párt Twitter-felületén.

Adam Price, a Plaid Cymru vezetője a héten nyílt levelet intézett Johnsonhoz, azt állítva, hogy Wales lesz „az első áldozata egy megállapodás nélküli brexitnek”.

Ne feledjük, mindez abban a Walesben történik, amely majdnem egyhangúan szavazta meg annak idején a Brexitet. Aztán elkezdték hiányolni az Unió földalapú és egyéb agrártámogatásait…

A skót és a walesi kormányfő új népszavazást követel

Csütörtökön Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és Mark Drakeford, Wales első minisztere is írt Johnsonnak, hogy felhívják figyelmét arra a „katasztrofális hatásra”, amellyel egy megállapodás nélküli brexit járna nemzeteik számára. A két politikus egy második népszavazásra szólított fel a brexittel kapcsolatban.

Minden jel arra mutat, hogy ez lenne az utolsó lehetőség az Egyesült Királyság egy darabban tartására, de úgy tűnik, Boris Johnson még mindig az illúzióival van elfoglalva: szombaton a manchesteri tudomány- és ipartörténeti múzeumban mintegy száz ember előtt egyebek között megismételte azt az álláspontját, hogy Nagy-Britannia mindenképpen kilép az EU-ból a brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján, akár az EU-val való megállapodással, akár anélkül.

„Úgy hiszem, ez egy esély arra, hogy megváltoztassuk az Egyesült Királyság irányvonalát és azzá az országgá tegyük, ahol a legjobb élni a világon.

Az EU elhagyása egy hatalmas gazdasági lehetőség arra, hogy olyan dolgokat csináljunk, amilyeneket évtizedek óta nem tehettünk meg.”

Nem hazudott. Hiszen Angliának a második világháború óta nem állt módjában például hazai földön éhezni, nyomorogni és hadakozni, ezt tényleg nem tehették évtizedek óta.

De majd most megtehetik, ha csoda nem történik.

Mondjuk, ha eljönne Arthur, az sok mindent megoldana.

Sajnos, erre nem sok lehetőség látszik.

Szele Tamás