Szele Tamás: Álhírek Oroszhonból

Zúgnak a levegőben a hírek és álhírek, vitatkozik boldog és boldogtalan, ráadásul a különböző pletykafészkek, de főleg a kormányok maguknak vindikálják a jogot, hogy megmondják, mi az álhír és mi nem az, pusztán saját véleményük alapján.

Érdekes, ám kevéssé tárgyilagosnak mondható módszer, és nem veszi tekintetbe a közlések eredetét. Még a végén kiderülne, honnan jönnek a különböző híresztelések, amelyeket mindenki megpróbál felhasználni a maga céljaira, tekintet nélkül olyasmikre, hogy „tények” vagy „igazságtartalom”. Az elemző munkát gondosan kerüljük, főként, mikor az ártana a politikai céloknak.

Azonban létezik az Európai Uniónak (igen, annak, amelyik állítólag nem segít nekünk, csak mégis önti a pénzeket mindenkinek, más kérdés, hogy milyen formában teszi) egy East StratCom Task Force nevű intézménye, amelynek dolga, hogy a főként orosz forrásból érkező álhíreeket, dezinformációkat kiszűrje. Ehhez tartozik az EuVsDisinfo, amely főleg az orosz propagandát kutatja, azokat a kacsamadarakat, amik a Kreml tornyaiból indulnak vándorútjukra. Hát lássuk a minapi jelentésüket, mert bizony mondom néktek, tanulságos.

Először is, az elmúlt két hónap termését elemezték, egészen pontosan az orosz kormánybefolyás alatt álló média január 22. és április 1. között közzétett hivatalos híreit. Tehát ezek nem a “Natasenka csipkés viganója” című, magánkézben lévő blogról származnak, hanem állami finanszírozású orgánumokból. Nem lehet azt mondani, hogy Ivan Ivanovics blogger a hülye. Mi a leggyakoribb hír?

Első sorban is az, hogy az egész járványt az Amerikai Egyesült Államok indította el ezért vagy azért. Erről 39 hivatalos hír szól, a legkülönbözőbb változatokban, amiket nem is részleteznék, ugyanis a magyar álhírlapok és a kormánysajtó egy része legalább olyan lelkesen terjeszti őket, mintha cirill betűkkel jelennének meg. Köze nincs ugyan az Egyesült Államoknak a járványhoz, Kínának is csak annyi, hogy véletlenül ott jelent meg ez a természeti csapás, mindkét nagyhatalom csak megszenvedi a helyzetet.

A második leggyakoribb álhír, hogy az Európai Unió nem képes megbirkózni a válsággal, és ennek eredményeként a schengeni térséggel együtt szétesik. Különösen az orosz segélyszállítmány Olaszországba érkezése óta terjed ez a hazugság – 26 új dezinformációs esetről számol be az EuVsDisinfo, de ezek csak a források, amelyek alapján dolgoznak a hírhamisító lapok, orgánumok, tehát ennek 26 hírnek a sokszorosa kerül terjesztésre: van külön magyar mutációja is, ez az, amit a miniszterelnök is említett, miszerint „nekünk csak Oroszország, Kína és a Türk Tanács segített, az Unió semmit sem tett értünk” – én nem vonom kétségbe, hogy ezt a magyar kormányfő komolyan gondolja, csak kissé zavarónak érzem, hogy ez a gondolat mégis Moszkvában bukkant fel először, több formában is, kezdve azzal, hogy Németország és Olaszország kilép az Unióból, egészen addig, hogy még a NATO is megszűnik.

Ezt azért nálunk már nem mondta senki, szerencsére. Ebből sem igaz egy szó sem.

De ha valaki mégis ilyesmit tapasztalt volna, kérem, jelezze.

A harmadik helyezett álhír tulajdonképpen az első kissé bővített változata, arról szól, hogy a vírust mindenféle hatalmak (tehát már nem csak az Egyesült Államok, hanem mondjuk az Egyesült Királyság is) fegyverként vetették volna be a virágzó kínai gazdaság ellen, erről is 24 forrás beszél, cáfolat fentebb. (Az a verzió viszont, ami ennek az ellenkezőjét mondja, és hasonlóképpen őrült zagyvaság, vagyis hogy Kína vetette volna be a vírust a világgazdaság ellen, ezek szerint nem orosz találmány, és természetszerűleg nem is kínai, tehát mások is dolgoznak az álhír-piacon, elvtársaim).

De a főcsapás iránya nem változik, csak a hatósugár tágul, a Kreml médiájának negyedik leggyakoribb álhíre 17 forrással, hogy a járványt a globális elit terjeszti egy titkos terv alapján. Ha belegondolunk, hogy a globális elitnek, amely így, ebben a formában nem is létezik, de ha létezne, az lenne az érdeke, hogy minél több embert zsákmányoljon ki, kezd nem túl érthető lenni, miért ölné a népességet, amikor ezzel saját magának okoz kárt? Mindegy, elvtársak, Tyutcsev óta tudjuk: „Oroszországban hinni kell”.

Az ötödik helyen Ukrajna elleni támadások állnak, ezekből 13 van, és az a csoda, hogy csak ennyi – itt egyszerűen csak bedobták az általános propagandába a járványt is.

Akkor nézzük a legnagyobb marhaságokat is, bár nem lesz egyszerű kiválogatni őket, annyi van.

Több hosszal vezet – és nem részletezem, minek a hosszával – a Zavtra azon dramolettje, ami nem egyszerűen hazudik, hanem cifrán hazudik. Azt állítja ugyanis, hogy Belgiumban betiltották a gruppenszexet, ami már önmagában sem igaz, de azt is mondja, hogy azért, mert egy nagyobb szabású orgián egyszerre háromszáznyolcvan belga állampolgár kapta el a ragályt. Ez azért már majdhogynem erkölcstelenség lett volna. Az is kétséges, hogy a kicsiny Belgiumban van-e egyáltalán ennyi ember, aki hajlandó ilyesmiben részt venni – Caligula és Nero orgiái a fasorban sincsenek a Zavtra szerkesztőinek fantáziájához képest, akik tudják a titkot: ha már hazudsz, hazudj vastagot!

A dobogó második fokán áll a Sputnik TV arab verziójának híre, mely szerint csak ott terjed a koronavírus, ahol van melegházasság. Erről Irán lakosságának eléggé eltérhet a véleménye, de a kedves közönség nem veszi észre a hír abszurditását: ahhoz ugyanis el kéne gondolkodni rajta és ez sokaknak komoly kihívást jelentene.

A bronzérem viszont kétségtelenül a riafa.ru oldalé, akik világgá röpítették a hírt: BabaVanga, a közismert bolgár jósnő nem egyszerűen a járványt jósolta meg, az egyszerű, köznapi jövendőmondóknak, jöttment Nostradamusoknak való rutinfeladat. Megjósolta magát a terápiát is! Szerinte a gyógyszer szibériai cédrusból készül majd, ami azért fontos, mert ez a fa, mint neve is mutatja, Szibériában honos. Orosz tudósok egy csoportja a hír szerint a jóslat alapján már meg is kezdte a szibériai cédrus gyógyhatásainak tanulmányozását.

Ezek a kirívó csodahírek azért kisebb karriert futnak be, mint a politikai jellegűek, ugyanis elég nehéz volna egy komoly állami vezető számára röhögés nélkül elmesélni a monstre brüsszeli gruppenszexet vagy a szibériai cédrust, de azért megvan a maguk bája.

A többi viszont, amely bír a komolyság néhány jegyével, és így alkalmas a hiszékeny olvasók, hallgatók, nézők megtévesztésére, valóban veszélyes.

Hogy mást ne mondjak, a valószerűbbnek tűnők jó részét már hallottam és olvastam igazi politikustól is.

Még magyartól is.

Persze, ez kizárólag a véletlen műve lehet.

Mi egyéb volna?