Szele Tamás: A Kígyófej Essexben

Tovább bonyolódik az essexi halálkamion ügye, a legújabb fejlemények azonban mintha kissé érthetőbbé tennék a történtek bizonyos aspektusait – bár messze állunk még attól, hogy világosan lássunk minden részletet. De lássuk, mi történt tegnap óta – a halottkémi vizsgálatnál és az áldozatok boncolásánál hagytuk abba. Ez újabb fordulatot hozott a történetben.

Illetve, nem csak ez hozta a fordulatot: tény azonban, hogy kiderült, nem minden áldozat kínai, mert jó páran lehettek közülük vietnamiak is. Annyi biztos, hogy ezt nem a halottkém állapította meg, hanem a BBC, amely közölte: hat olyan vietnami családról szerzett tudomást, amelyek attól tartanak, hogy hozzátartozóik lehettek a hűtőkamion rakterében. Egyikük egy Thi Tra My nevű fiatal hölgy, aki legutóbb kedden késő este – néhány órával a kamion megtalálása előtt – küldött kétségbeesett szöveges üzeneteket családjának arról, hogy nem kap levegőt és halálán van. A 26 esztendős nő bátyja elmondta a BBC-nek, hogy Thi Tra My október 3-án Kínába repült, onnan pedig két nap múlva Franciaországba utazott. Először október 19-én kísérelte meg az átkelést Nagy-Britanniába, de akkor feltartóztatták és visszafordították. Utolsó ismert tartózkodási helye Belgium volt, ahonnan a kamionszerelvény pótkocsija Angliába érkezett. Thi Tra My testvére elmondta azt is, hogy a család 30 ezer fontnak (11,5 millió forintnak) megfelelő összeget fizetett a fiatal nő utazásának költségeire, és ennek egy részét közvetlenül embercsempészeknek adták át.

Thi Tra My

A BBC közölte, hogy a vietnami családoktól kapott adatokat átadta az essexi rendőrségnek. Vietnam londoni nagykövetsége is megerősítette, hogy kapcsolatban van a rendőrséggel. Liu Xiaoming, a Kínai Népköztársaság londoni nagykövete „határozott és hatékony lépéseket” követel az embercsempészet ellen.

Legfrissebb értesüléseink szerint Anthony Dang Huu Nam atya, a Hanoitól mintegy 300 kilométerre délre lévő Yen Thanh település katolikus papja a Reuters hírügynökségnek szombaton azt mondta, több családdal is beszélt a környéken, amelyek aggódnak, hogy eltűnt szeretteik az áldozatok közt vannak. Hozzátette azt is, hogy Yen Thanhban, amely Nghe An tartomány egyik járási központja az egész közösség gyászban van, mert úgy vélik, a kamionban meghaltak nagy része tőlük indult útnak.

Időközben három további gyanúsítottat tartóztattak le, bár a hatóságok csak annyit közöltek, hogy egy 38 éves férfit és egy szintén 38 éves nőt vettek őrizetbe embercsempészetre szőtt összeesküvés és 39 rendbeli emberölés gyanújával. Majd nem sokkal később arról adtak hírt, hogy egy 48 éves észak-írországi férfit is őrizetbe vettek a Londonhoz közeli Stansted nemzetközi repülőtéren, hasonló vádak alapján.

Egyszóval az embercsempész lánc nyugati végét kezdik felgöngyölíteni.

De ki áll a keleti végén?

A nyomok Fucsienbe (Fujian) vezetnek. Itt működik a Tiendihuihoz köthető Kigyófej-banda, mely egész Kelet-Ázsiában uralja az embercsempészet piacát. De kezdjük az elején: mi az a Tiendihui?

Tiendihui pecsét

Az, kérem, a Menny és Föld Társaság, amit a felületes nyugati emberek Triád néven ismernek, természetesen tévesen. A „Triád” nyugati kifejezés, gyűjtőneve a kínai alvilági-félvilági szervezeteknek, sok félreértéssel övezve – és ide sorolják a Tiendhuit is. Ez azért megtévesztő, mert a Tiendihui eredeti célja voltaképpen a Ming-dinasztia restaurációja volna, a bűnözéshez másodlagosan lett közük, csak most már ez a cél tűnik elsődlegesnek, hiszen nagyon jövedelmező: a Ming-dinasztia nyugodtan várhat száz évig is, ezerig is, idő, mint tenger, előbb keresnek a derék honfiak egy kis pénzt. Illetve, nem is olyan kicsit. Lehet, hogy tévesen társítják a Kígyófej-bandát a Tiendihuihoz, bár nehezen hinném, hogy van Kelet-Ázsiában olyan banda, vagy bármi más, amihez a Tiendihuinak így vagy úgy ne lenne köze – de a mostani eset, amint a 2000-es doveri incidens vagy a Golden Venture-ügy mind-mind az ő stílusjegyeiket viselik magukon, az ő munkájuknak tűnnek.

A Golden Venture

Lássuk mi is történt a Golden Venture hajóval 1993-ban? Pár évvel azután, hogy a Kígyófej munkához látott (szakértők 1990–91 környékére teszik a banda megalakulását és térnyerését), a 45 méter hosszú teherszállító zátonyra futott New York kikötőjében. Ez is elég nagy baj, de semmi volt az anyagi kár ahhoz képest, hogy kiderült: a rakománya a konténerekben nem árucikkekből állt, hanem 286 illegális kínai bevándorlót szállítottak, Fucsouból, ami Fucsienben fekszik. Közülük tízen vízbe fulladtak a szerencsétlenség folyamán, a többieket őrizetbe vették, de csak alig tíz százalékuk kapott menedékjogot: a maradék kilencven százalékot részben kitoloncolták (még az volt a szerencsés, aki egyes dél-amerikai államok befogadtak) részben pedig amerikai börtönökbe kerültek, ahol közülük ötvenketten négy évet töltöttek, őket Clinton elnök utasítására engedték szabadon 1997. február 27-én.

Az akkori vallomások alapján az illegális bevándorlók fejenként 40 ezer dollárt fizettek az útért Guo Liang Chi embereinek (ő a Kígyófej egyik vezetője volt), és ezért Burmán keresztül, a Jóreménység fokának megkerülésével vitte őket a Golden Venture az Egyesült Államokba – gyakorlatilag a fél bolygót megkerülve. A hajón borzalmas állapotok uralkodtak, éhezés, mocsok, betegségek… körülbelül ilyen lehetett egy rabszolgahajó a 18. században.

Hát, ez már a kígyófejesek munkája volt, bizony, ahogy a doveri incidens is, melynek során 60 főt zártak egy konténerbe és közülük 58 megfulladt. Ez 2000-ben történt, akkor sikerült is kilenc Kígyófej-tagot elkapni. A Golden Venture-utat akkoriban a már említett Guo Liang Chi szervezte: kemény, kegyetlen, véreskezű bűnöző.

Ping nővér

Társa sokáig Cheng Chui Ping, „Ping nővér” volt, más néven „Minden Kigyófejesek Anyja”, ő 2014-ben hunyt el, 65 éves korában. Az árak mostanra emelkedtek a hetvenes évekhez képest, ma már körülbelül 70 ezer dollárba kerül náluk egy út, és távolról sem biztos, hogy az, aki kifizette, oda is érkezik, ahova indult – vagy egyáltalán, megérkezik valahova.

Persze – a Mirror forrásai szerint – hitelbe is elhozzák az utasokat, akik aztán nyugati munkabérükből törlesztik le az adósságukat. Aki nem fizet, az elfelejtheti Kínában vagy Vietnamban maradt családját – jobban mondva meggyászolhatja őket.

Abba fogják hagyni az embercsempészetet a történtek után?

A Mirror informátora szerint semmiképpen sem. A módszerük ugyanis általában működik, most baleset történhetett, és a Kígyófej már így is körülbelül 1,2 millió fontot veszített az ügy miatt. Ezt valahogy be kell hozzák: dehogy hagyják abba a csempészetet, inkább még több ügyfelet indítanak, míg pénzüknél nem lesznek.

Most körülbelül arra számíthatunk, hogy a csempészlánc nyugati végét nagyon gyorsan fel fogják számolni a nyugati bűnüldöző hatóságok, és mennek majd a lánc mentén, míg el nem érnek Fucsienbe – onnantól kezdve pedig már nem fog történni semmi. Hiába ismerjük nagyon is jól a bandát, még a vezetőit is, név szerint, akkora hatalom Fucsienben a Kígyófej – és akkora hatalom Kínában a Tiendihui! – hogy hajuk szála nem görbül majd, ha más nem történik velük, békében fognak megöregedni kicsiny palotájukban, unokáik buksi fejét simogatva. Ezen csak az tudna változtatni, ha maga a Tiendihui döntene úgy, hogy a Kígyófej már túl feltűnő, túl sok bajt kevert: akkor viszont nagyon gyorsan tűnne el a banda és tagjai nagyon kellemetlen, erőszakos halállal távoznának ebből az árnyékvilágból.

Azt se feledjük, hogy ez a társaság – mely nem teljesen azonos mindenféle Triáddal – politikai pártok szintjén vesz részt a tajvani és kínai belpolitikában. Tajvanon azért jelentenek tényezőt, mert maga Szun Jat-szen is magas rangú tagja volt a szervezetnek, amely akkor még inkább politikai jellegű volt, Csang Kaj-sek szintén, a Kínai Népköztársaságban pedig pártjuk, a Zhi Gong Párt egyike annak a nyolc elismert politikai szervezetnek, amelyek létezését engedélyezi és támogatja a Kínai Kommunista Párt és amelyek társutasként részt vesznek a Kínai Nemzeti Politikai Egyeztető Konferencián. (Bár a népi Kínában és Tajvanon is hivatalosan egy San Francisco-i kínai emigráns szervezettől eredeztetik magukat).

Szóval, a Tiendihui ügyeiben a dolgok jelen állása szerint csak a Tiendihui ítélkezhet, más nem.

Ha a Tiendihui, vagy más néven Hongmen úgy dönt: eltűnik a Kígyófej.

Ha másként dönt: minden marad a régiben.

Itt tartunk most.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!