Sok halott egy texasi lövöldözésben

A vérengzés egy El Paso-i bevásárlóközpontban kezdődött helyi idő szerint tegnap délelőtt 11 körül. Greg Abbott texasi kormányzó szerint az incidensnek legalább 20 halálos áldozata van, Greg Allen városi rendőrfőnök pedig azt mondta, a hatóságok 26 sérültről tudnak, közülük sokat válságos állapotban szállítottak kórházba. Gyűlöletbűncselekmény történt.

A rendőrök arra figyelmezették a környéken élőket, hogy maradjanak távol a Walmart bevásárlóközponttól.

Az ellentmondó jelentések először arról szóltak, hogy  három személyt őrizetbe vettek. Ezt a számot utólag egyre helyesbítették. Egy húszas éveiben járó fehér férfit vettek őrizetbe a lövöldözés miatt. A CNN szövetségi és texasi kormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy Patrick Crusiusnak hívják, 21 éves, és a dallasi elővárősban, Allenben él. Ellenállás nélkül adta meg magát.

Az FBI egy 8Chanen megjelent kiáltványt is vizsgál, egyelőre nem biztos, hogy a lövöldöző írta. A kiáltvány így kezdődik: „Általánosságban véve támogatom a christchurchi merénylőt. Ez a támadás válasz a hispán invázióra…” Ezt a kiáltványt a lövöldözés előtt mindössze másfél órával posztolta az 8Chanen egy névtelen felhasználó.

Ha a kiáltványt tényleg ő írta, akkor öt hónapon belül ez már a harmadik lövöldözés, amit ezen az oldalon jelentettek be.

Patrick Crusius korábban elismerően írt a Facebookon és a Twitteren Donald Trump szándékáról, hogy az Egyesült Államok falat építsen a mexikói-amerikai határra.

A mexikói elnök közölte, hogy a halálos áldozatok között három mexikói állampolgár van. A sebesültek között hat mexikói van.

Az El Paso-i rendőrség korábban azt tweetelte, hogy több lövöldözésről kaptak bejelentést, ezért „nagyon nagy területet” kell átfésülniük.

A Walmartban rengetegen voltak, amikor a támadó betört és tűzet nyitott. A Walmart közel van egy nagy helyi bevásárlóközponthoz, a Cielo Vista Mallhoz, de az először felröppenő információkkal ellentétben ott senki nem sérült meg, a bevásárlóközpontot bezárták.

Az idén ez volt a 249. több személyt érintő lövöldözés az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket.(CNN, Euronews, 168óra)

(Kiemelt kép: az egyik vásárló a lövöldözés közben készítette)