Putyin a lakott települések lövetésének leállítását követeli Zelenszkijtől

A Donyec-medencei feszültség csökkentéséhez mindenekelőtt az kell, hogy az ukrán hadsereg beszüntesse a lakott települések lövetését, ami áldozatokat szed a békés lakosság körében – jelentette ki a Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor ma felhívta őt ukrán hivatali partnere, Volodimir Zelenszkij.

Az orosz elnöki hivatal honlapján közzétett közlemény szerint Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen a konstruktív párbeszéd a Donyec-medencei konfliktus részvevői – Moszkva felfogása szerint az ukrán kormányerők és a szakadárok – között, egyebek között a minszki összekötő csoport keretei között.

Az eszmecsere folyamán “hangsúlyt kapott, hogy fontos a július 21-én életbe lépett tűzszünet szigorú tiszteletben tartása, valamint a fegyveres erőknek és az eszközöknek a demarkációs vonaltól való visszavonása” – tette hozzá a közlemény.

Megerősítették a minszki megállapodások következetes végrehajtásának rendkívüli fontosságát, beleértve azt is, hogy a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok különleges státust kapjanak.

A megbeszélésen szó esett a fogolycsere felújításáról és az úgynevezett “normandiai keret” szerinti együttműködés folytatásáról.

Az ukrán fél adatai szerint a július 21-i tűzszünet kezdete óta hat ukrán katona vesztette életét és további kilenc megsebesült. Az orosz médiának a szakadárokra hivatkozó jelentései szerint az ukrán hadsereg egy napig sem tartotta tiszteletben a fegyvernyugvást, és polgári célpontokat lőtt.

A mai volt a két elnök második telefonbeszélgetése Zelenszkij hivatalba lépése óta. A két vezető először július 11-én kommunikált egymással, ugyancsak Kijev kezdeményezésére. Akkor is a Donyec-medencei helyzetről, a fogolycseréről és a normandiai keretek közötti együttműködés lehetőségeiről esett szó. Dmitrij Peszkov a mintegy 20 perces beszélgetést “elég pragmatikus természetűnek” minősítette.

Zelenszkij azt követelte, hogy ne gyilkolják az ukrán katonákat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Donyec-medencei válságövezetben előző nap megölt négy ukrán katona ügyében hívta telefonon Putyint, és arra kérte őt, hasson a szakadárokra, hogy ne gyilkoljanak meg ukrán katonákat.

“Sürgősen felhívtam, azt mondtam, hogy ez nem hoz minket közelebb a békéhez. Arra kértem, hasson arra az oldalra (a szakadárokra), hogy vessenek véget embereink meggyilkolásának” – ismertette Zelenszkij a sajtótájékoztatón.

Az ukrán államfő szerint Putyin felpanaszolta, hogy “ölik az embereiket”.

“Azt mondják nekem (a Kremlben), hogy vannak ott valamilyen részletek, amelyek szerint az embereink lövik a polgári személyeket” – mondta Zelenszkij.

Mindenki arról beszél, hogy békét akar. Mindenki erről beszél, de a szavakon túl tettekre lenne szükség, nagyon is sürgős mértékűekre. Nagyon szorgalmaztam és nagyon kértem az orosz elnököt arra, hogy ma sürgősen hasson oda, hogy az az oldal (szakadárok) vessen véget a cselekményeknek. Ez nem játék” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök előzőleg a vezérkari főnökkel, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével és a harcoló katonai egységek parancsnokaival is tárgyalt az incidensekről.

Ruszlan Homcsak vezérkari főnök ezen a találkozón – az UNIAN helyi hírügynökség jelentése szerint – beszámolt arról, hogy négy ukrán katona tegnap meghalt, amikor az ellenséges erők tüzet nyitottak rájuk a válságövezetben.

Egy aknagránát csapódott abba az állásba, amelynek kialakítását a katonák végezték. Az ukrán hadsereg kész lett volna a válaszcsapásra, de – a felderítőktől kapott értesülések szerint – addigra a támadók megváltoztatták helyzetüket, és feladták addigi állásukat. A térségben jelenleg viszonylagos nyugalom honol.

Közben Leonyid Paszecsnyik, az önkényesen kikiáltott szakadár luhanszki “népköztársaság” vezetője a Twitteren közzétett bejegyzésében meghívta Zelenszkijt közvetlen tárgyalásokra a szakadár ellenőrzés alatti Luhanszk városába. Hozzátette, hogy a látogatás alatt garantálja az ukrán elnök biztonságát.

Zelenszkij Putyin után felhívta a francia elnököt is

Az ukrán elnök ma telefonon tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel, akit tájékoztatott a Donyec-medencében lelőtt négy ukrán katona esetéről és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott aznapi telefonbeszélgetéséről.

Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint Zelenszkij rámutatott: a tegnapi incidens, amelynek során négy ukrán katona életét vesztette, nem az első támadás volt “az ellenséges oldal” – a térségben tevékenykedő fegyveres szakadárok – részéről. Kijelentette, hogy a támadás célja a békefolyamat aláaknázása volt.

Macron a maga részéről teljes támogatásáról biztosította Ukrajnának a békés rendezésre tett kezdeményezéseit, és egyetértett azzal, hogy mihamarabb tető alá kell hozni a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetőinek találkozóját.

Ígéretet tett arra, hogy kapcsolatba lép Putyinnal és Angela Merkel német kancellárral a találkozó egyeztetése érdekében.

A háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban született megállapodás alapján július 21-től úgynevezett aratási tűzszünet volt érvényben a Donyec-medencei konfliktus övezetében, amit ezzel a támadással Kijev szerint a másik fél felrúgott.

Erre utalt Zelenszkij tegnap a Facebookon közzétett bejegyzésében, amelyben kijelentette, hogy “az aratási tűzszünet 17 napig tartott”, majd hozzátette: az ukrán fél ennek ellenére továbbra is törekszik a béke elérésére. Az ukrán elnök tegnap szólította fel a normandiai országok vezetőit, hogy mielőbb indítsák újra a tárgyalásaikat. (MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!