Frissítés!!! A második körben sikerült megválasztani az EP új elnökét

A tegnapi alakuló ülés után az új Európai Parlament első dolga az új elnök megválasztása. Négy jelölt indult a tisztségért a ma reggel elkezdődött, többkörös választáson.

A jelöltek:

Ska Keller (Zöldek/EFA, Németország)

Sira Rego (GUE/NGL, Spanyolország)

David-Maria Sassoli (S&D, Olaszország)

Jan Zahradil (ECR, Csehország).

Az eljárást a leköszönő elnök, Antonio Tajani vezeti, a tegnapi ülésnyitáson sorshúzással kiválasztott nyolc szavazatszámláló segítségével. A képviselők között minden eddiginél több (61 százaléknyi) képviselő cserélődött le, és a nők aránya (40 százalék) is az eddigi legmagasabb érték (2014-ben 37 százalék volt).

Másodikra sikerült a választás

Az első forduló sikertelen volt, a 735 leadott szavazatból 73 üres vagy érvénytelen volt. Az abszolút többséghez 332 szavazat kellett volna – ehhez a legközelebb a szocialista Sassoli állt, akinek 325 szavazata volt. Az előzetes becslések szerint is ő volt a legesélyesebb jelölt, de hét szavazat híjján nem sikerült rögtön megválasztani. Őt követte Zahradil, majd a zöldpárti Keller és végül Rego.

A második körben aztán megválasztották David-Maria Sassolit az EP új elnökének.

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség.

A megbízatás két és fél évre szól. Sassoli után bizonyosan egy európai néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, minthogy erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag keretében.

Az új Európai Parlament számokban

A most felálló új EP-ben a képviselők 28 tagállam 190 politikai pártját képviselik.

• A képviselők 61 százaléka új.

• A képviselők 60 százaléka férfi, 40 százaléka nő.

A legfiatalabb képviselő Kira Marie Peter-Hansen Dániából (21), a legidősebb az olasz Silvio Berlusconi (82).

Az új Parlamentben hét képviselőcsoport van, eggyel kevesebb, mint az előző Házban. A képviselőcsoporthoz nem tartozó képviselők azonban bármikor dönthetnek úgy, hogy belépnek egy képviselőcsoportba. 2009 óta a Parlament Eljárási szabályzata szerint képviselőcsoport alakításához legalább hét tagállamból minimum 25 képviselő szükséges. (Euronews, MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!