Nehezen, de rábólintott Várhelyire a külügyi bizottság

Pótvizsgára, további írásbeli kérdések megválaszolására kényszerült Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt, de sikerült meggyőznie a frakciók koordinátorait: második alkalommal elegen támogatták.

Erről számolt be a Financial Times és a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója is.

Várhelyit többek közt Orbán Viktor magyar miniszterelnök Türk Tanácsban tett ajánlatáról, és Nikola Gruevszki magyarországi menedékjogáról kérdezték. Hétfőn délig kellett leadnia a válaszokat, melyek úgy tűnik, hogy elég EP-képviselőt győztek meg arról, hogy függetlenként fog tevékenykedni a bővítés- és a szomszédság politikával foglalkozó biztosként.

Gyöngyösi Márton független EP-képviselő, aki tagja a külügyi bizottságnak azt írta, hogy Várhelyinek az EP második és harmadik legnagyobb frakciójának (szociáldemokrata és a liberális-centrista képviselőcsoport) támogatására is szüksége volt. Ez azt jelenti, hogy a jövő héten dönthet az Európai Parlament az Ursula von der Leyen bizottságról.

Várhelyi az utolsó, akit átengedett az EP, ez pedig egy komoly jelzés a magyar kormánynak: alig van már bizalom azok felé, akiket Orbán Viktor fontos pozícióra jelöl – kommentálta a szakbizottság döntését Donáth Anna momentumos EP-képviselő.

“Hiába adott Várhelyi diplomataként megfelelő szakmai válaszokat, elsősorban nem a szakmai felkészültségét kritizálták, hanem az Orbán Viktorhoz való lojalitását kifogásolták a parlament képviselői” – tette hozzá a liberális politikus.

Hosszú út vezetett idáig

Az Európai Parlament szakbizottságainak meghallgatása a magyar és a román jelölt nélkül kezdődött meg, miután Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelölt esetében is összeférhetetlenséget állapított meg a jogi ügyekkel foglalkozó bizottság (JURI). Ezt a vizsgálatot most vezették be a meghallgatások elé, egyfajta nulladik lépcsőfokként.

Időközben a francia biztosjelölt Sylvie Goulard a meghallgatásán bukott el. Így alakult ki a helyzet, hogy az Európai Parlament három legerősebb frakciója mind “elvesztett” egy jelöltet. A legrosszabbul a szociáldemokraták jártak, ugyanis az újabb jelöltet már nem az időközben egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Dancila kormány adta, hanem a hatalomra kerülő néppárti Orban.

A román és a francia pótjelölteket átengedte a meghallgatásuk után az illetékes szakbizottság.

A magyar biztosjelöltnek múlt csütörtöki meghallgatása után újabb fordulóban kellett részt vennie: újabb adag írásbeli kérdést kapott, melyekre hétfő délig kellett válaszolnia. Sikerült válaszaival meggyőznie a kétkedőket, a néppárti politikusok, az Európai konzervatívok és Reformerek EP-képviselői és a szélsőjobboldali képviselők mellett szociáldemokratákat és liberális-centristákat is.

Némileg meglepő Várhelyi megszavazása

Az Eurologus szerint ugyanis Várhelyi az írásbeli kérdésekre adott írásbeli válaszaiban gondosan kerülte az Orbán-kormány bírálatát. A szerkesztőség birtokába jutott dokumentum lényegében ugyanazokat a válaszokat ismétli meg, amelyeket Várhelyi a háromórás meghallgatáson adott: hangsúlyozza, hogy biztosként függetlenül és pártatlanul fog dolgozni, de sehol nem tesz olyan kijelentést, amely a magyar kormányt kritizálja, annak ellenére sem, hogy a kérdések kifejezetten értékelést vártak tőle.

Mi a következő lépés?

A legutóbbi terv szerint november 27-én az Európai Parlament szavazhat Ursula von der Leyen bizottságáról. Azaz innentől nem egy-egy személyről, biztosról dönt a parlament, hanem a teljes testületről. Ha megszavazzák az új bizottságot, akár már december elején munkába állhat. (Euronews, Eurologus)

Kapcsolódó: Megvan, milyen kérdésekre kell felelnie még Várhelyi Olivérnek

Egyelőre Orbán második jelöltje sem lehet EU-s biztos

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!