Megszületett a megállapodás a Brexit feltételeiről

Megszületett a megállapodás a brexit feltételeiről az Egyesült Királyság az az Európai Unió között, ezt Jean-Claude Juncker írta a Twitteren. Boris Johnson is megerősítette a hírt. A megállapodás feltételei most a londoni parlament jóváhagyására várnak.

Rövid Twitter-bejegyzésében Juncker tisztességesnek és kiegyensúlyozottnak nevezte az elért egyezséget, és javaslatot tett annak jóváhagyására a délután kezdődő EU-csúcstalálkozón.

“Ahol akarat van, ott megállapodás is van” – írta.

A brüsszeli testület vezetője levelet küldött Donald Tusknak, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének, amelyben arról számolt be, hogy sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír-északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság és Boris Johnson egyaránt támogatásáról biztosította mindkét dokumentumot, és felszólított annak mielőbbi aláírására.

Kiemelte továbbá, noha nagyon sajnálja, hogy a britek a távozás mellett döntöttek, ezen körülmények között az EU érdekeit a tagság rendezett megszűnése, illetve a baráti, partneri kapcsolatok fenntartása szolgálja legjobban.

Úgy gondolom, hogy itt az ideje lezárni a kiválási folyamatot, és minél hamarabb továbblépni a jövőbeli kapcsolatok kérdésére” – közölte.

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója leszögezte, hogy a szöveg megfelel a bennmaradó tagállamok által korábban lefektetett követelmények mindegyikének, és jogbiztonságot teremt minden területen, ahol a rendezetlen kilépés bizonytalanságot okozna.

Arról is beszámolt emellett, hogy Johnson délelőtt magabiztosnak mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy sikerül az ügyben többséget szereznie a londoni alsóházban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke üdvözölte a fejleményeket, s reményét fejezte ki, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes koordinátora megállapította, hogy ezen egyezség biztosítja az egységes piac integritását, tiszteletben tartja az EU értékeit és megakadályozza a kemény határok visszaállítása az Ír-szigeten.

“A kérdés pusztán az, hogy el fogja-e fogadni a brit parlament” – közölte.

Gondot okozhatnak az északír unionisták

Jelenlegi formájában nem támogatják Boris Johnson brexit-megállapodási javaslatát az északír unionisták – mindezt a ma kezdődő uniós csúcs reggelén jelentették be.

A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt közleménye szerint nem ért egyet a javaslatban álló ír-északír határra vonatkozó vámszabály- valamint áfa-tervekkel, a megállapodási tervezetet jelenlegi formájában nem tudja támogatni. A kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van a Demokratikus Unionista Párt alsóházi szavazataira.

London a hónap elején terjesztette be tervezetét az Európai Uniónak a londoni alsóházban háromszor is leszavazott, tavaly novemberben elért előző kilépési megállapodás alternatívájaként.

A brit kormányfőt törvény kötelezi a brexit halasztásának kezdeményezésére, ha szombatig nincs elfogadott megállapodás, illetve ha addig a brit parlament nem hagyja jóvá a megállapodás nélküli kilépést.

Johnson: nagyszerű új megállapodás született

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint “nagyszerű új megállapodás” született a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

Johnson Twitter-bejegyzése szerint a megállapodás lehetővé teszi “az ellenőrzés visszaszerzését”.

A brit kormányfő szerint most a londoni parlamenten a sor, hogy szombaton “jusson a Brexit-folyamat végére”, annak érdekében, hogy végre más elsődleges fontosságú feladatokra, köztük a megélhetési költségekre, az állami egészségügyi ellátó szolgálatra (NHS), az erőszakos bűncselekmények elleni fellépésre és a környezetvédelemre lehessen összpontosítani a figyelmet.

A brit kormány már előzőleg bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi szombatra a Brexit-folyamat szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcs megvitatására.

Corbyn: ez még rosszabb megállapodás, mint az előző

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint a Brexit feltételrendszeréről elért megállapodás még rosszabb, mint az előző, amelyet a londoni parlament háromszor is elutasított.

Jeremy Corbyn az új megállapodás elérésének bejelentése után közölte: a Labour szerint az egyezség a munkavállalók védelme és jogosultságai szempontjából “lefelé tartó versengést” indíthat el, emellett kockára teszi az élelmiszerbiztonságot, aláássa a környezetvédelmi normákat és lehetővé teszi, hogy a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatot (NHS) amerikai magánvállalatok felvásárolják.

Corbyn szerint mindezek alapján a megállapodást vissza kell utasítani.

A Munkáspárt vezetője hozzátette: a legjobb megoldás az, ha a választók mondhatják ki a végső szót a Brexitről egy népszavazáson.

Boris Johnson bejelentette, hogy a kormány a szombati rendkívüli parlamenti ülésen szavazásra bocsátja a Brexit-megállapodást.
A Munkáspárt és a megállapodást egyelőre szintén elvető észak-írországi Demokratikus Unionista párt támogatása nélkül azonban reménytelen a jóváhagyás. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Johnson eleget tehet a halasztás kezdeményezését előíró törvénynek

Egy nap maradt az új brexit-megállapodásra

Szele Tamás: A londoni árulás

Előállt az új Brexit javaslattal a brit kormány – az Európai Bizottság nem elégedett

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!