Johnson eleget tehet a halasztás kezdeményezését előíró törvénynek

A brit Brexit-ügyi miniszter szerint ha szombatig nincs elfogadott megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, Boris Johnson miniszterelnök eleget tesz a kilépés halasztásának kezdeményezését előíró törvénynek.

Stephen Barclay a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának meghallgatásán vett részt. A bizottság elnöke, Hilary Benn – az ellenzéki Munkáspárt képviselője – megkérdezte, hogy ha szombatig nincs olyan Brexit-megállapodás, amelyet a brit parlament is elfogadott, Johnson a nap végéig megírja-e a jelenleg október 31-én esedékes kilépés halasztását kezdeményező levelét az EU-nak, ahogy azt a törvény előírja.

Barclay kijelentette: a kormány tartja magát ehhez a törvényhez, “ahogy azt a miniszterelnök is többször leszögezte”.

Hilary Benn volt a kezdeményezője annak szeptemberben elfogadott törvénynek, amely szerint ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz és a megállapodás nélküli Brexithez sem, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal.

Ma is folytatódnak a tárgyalások a Brexitről

Ma reggel is folytatódtak a tárgyalások a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről – közölték brüsszeli diplomáciai források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy tegnap több mint 15 órán keresztül zajlottak az egyeztetések, a delegációk késő éjszaka álltak fel a tárgyalóasztaltól, és bár történt előrelépés, egyelőre nincs áttörés.

A cél az, hogy még a holnap kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen, ott ugyanis a bennmaradó tagországok vezetői már nem akarnak tárgyalni a részletekről.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója ma délután tájékoztatni fogja a bennmaradó tagországok kormányainak képviselőit a folyamat állásáról.

Később Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos közölte, Barnier a brüsszeli testület tagjainak délelőtti ülésén arra figyelmeztetett, hogy “több jelentős ügy” vár még megoldásra, hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg is folynak a technikai szintű, konstruktív megbeszélések.

Brit sajtóhírek szerint a londoni kormány bizonyos új engedményeket tett a politikai bénultság fő okának számító ír-északír kérdésre vonatkozóan.

Sokan könnyen elképzelhetőnek tartják, hogy amennyiben most nem sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor a brit kilépés tervezett október 31-i határidejéig újabb EU-csúcsot fognak összehívni, egyes jelentések szerint esetleg október 30-án. (MTI)

Kapcsolódó: Egy nap maradt az új brexit-megállapodásra