Irán lefoglalt egy brit és egy libériai tankhajót

Újabb incidens történt a világ egyik legfontosabb vízi útján, a Perzsa- (Arab-) öböl bejáratát jelentő Hormuzi-szorosban, amelyen keresztül a Közel-Kelet olajforgalmának jelentős része bonyolódik. 

Az Iráni Forradalmi Gárda most egy brit zászló alatt közlekedő olajszállító tankert foglalt le, jelentette be az iráni média. A Stena Impero nevű hajó tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég, a Northern Marine Management péntek este Londonban kiadott közös tájékoztatása szerint a 2018-ban épült, 49 683 tonna vízkiszorítású tartályhajót nem azonosított kis naszádok és egy helikopter közelítette meg, miközben a Hormuzi-szoroson kelt át.

A két vállalat közleménye szerint a Stena Impero nemzetközi vizeken haladt. A tájékoztatás szerint a két cég jelenleg nem tud kapcsolatba lépni a hajóval, amely északi irányba fordult és Irán felé tart. A közlemény szerint a fedélzeten 23 fős legénység tartózkodik; személyi sérülésről nem érkezett hír. A két vállalat közölte, hogy szoros kapcsolatban áll az ügyben a brit kormánnyal.

A tankert a Forradalmi Gárda közleménye szerint azért foglalták le, mert “nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait”. A fegyveres testület Sepahnews nevű internetes oldalán kiadott közlemény azt is hozzáteszi, hogy a Perzsa- (Arab-) öböl partján fekvő Hormuzgán dél-iráni tartomány parti őrsége értesítette őket

Közben magyar idő szerint péntek este kilenckor egy második lefoglalt tankerhajóról adott hírt a CNN, a lap úgy tudja, a libériai felségjelzésű MV Mesdart fél órával a brit hajó után foglalták le. Majd szintén magyar idő szerint este 11-kor a libériai zászló alatt közlekedő Mesdar folytathatta útját, elhagyva az iráni vizeket írja a CNN.

London felvilágosítást kér Irántól a lefoglalt brit tartályhajó ügyében

A brit kormány sürgős felvilágosítást kért Irántól, miután az iráni Forradalmi Gárda a Hormuzi-szorosban elfoglalt egy brit tartályhajót. Értesülések szerint Irán két brit hajót fogott el, de az egyik rövid idő után folytathatta útját.

Estére összehívták a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA).

Jeremy Hunt brit külügyminiszter este közölte, hogy az irániak a Mesdar nevű, libériai zászló alatt közlekedő, de brit tulajdonú hajót is feltartóztatták.

A Mesdar tulajdonosa, a glasgow-i székhelyű Norbulk Shipping UK ezt pénteki első közleményében megerősítette.

A cég szerint a 2007-ben épült, 315 ezer tonna vízkiszorítású tartályhajót este egy fegyveres alakulat szállta meg, és ez a hajó is elindult Irán felé.

A Norbulk Shipping UK késő esti, frissített tájékoztatásában közölte, hogy a kommunikációt sikerült helyreállítani a Mesdarral, a hajó kapitánya azt jelentette, hogy a fegyveres alakulat elhagyta a fedélzetet és a Mesdar szabadon folytathatta útját.

A cég szerint személyi sérülés nem történt.

Jeremy Hunt külügyminiszter szerint a két hajó személyzetének tagjai között nincsenek brit állampolgárok.

Hunt közleménye szerint ezek a hajófeltartóztatási akciók elfogadhatatlanok. Hozzátette: a teheráni brit nagykövetség kapcsolatban áll az iráni külügyminisztériummal a helyzet megoldása végett.

Iráni naszádok a múlt héten is megpróbáltak feltartóztatni egy brit olajszállító tartályhajót a Perzsa(Arab)-öbölben.

A brit védelmi minisztérium és az amerikai fegyveres erők egybehangzó múlt pénteki közlése szerint a British Heritage nevű tartályhajót az iráni Forradalmi Gárda őrnaszádjai próbálták megállítani a Hormuzi-szorosban.

A brit királyi haditengerészet egyik fregattja, a Montrose azonban a tartályhajó és a naszádok közé állt és távozásra szólította fel az iráni hajókat, amelyek vissza is vonultak.

A brit védelmi minisztérium a minap a legmagasabb, “kritikus” szintre emelte a brit kereskedelmi hajózás fenyegetettségére vonatkozó, az iráni partokhoz közeli térségre érvényes figyelmeztetését.

A hónap elején a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

A gibraltári önkormányzat éppen pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát.

Jeremy Hunt a héten arra tett javaslatot Iránnak, hogy a tartályhajót elengedik, ha a teheráni kormány szavatolja, hogy a rakomány nem jut Szíriába.

Irán azonban már a Grace 1 lefoglalása után kilátásba helyezte, hogy ellenlépésként lefoglal egy brit kereskedelmi hajót. (MTI)

(Kiemelt kép: a Stena Impero – Forrás: Stena Bulk)