Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Északkelet-Szíriában

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Törökország az amerikai elnök figyelmeztetése ellenére sem fog soha tűzszünetet kötni Északkelet-Szíriában, ahol a török hadsereg a múlt héten hadműveletet indított Washington szoros helyi szövetségese, az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

Erdogan késő este beszélt erről újságíróknak, hazatérőben a Türk Tanács bakui csúcstalálkozójáról.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint Erdogan kiemelte: Donald Trump amerikai elnök felajánlotta az amerikai közvetítő szerepet Törökország és a kurd fegyveresek között, de ő leszögezte, hogy nem ülnek tárgyalóasztalhoz egy terrorszervezettel.

Arra reagálva, hogy Washington hétfőn szankciókat vezetett be két török minisztérium és három tárcavezető ellen az offenzíva miatt, valamint Trump “pótlólagos, erőteljes” büntetőintézkedéseket is kilátásba helyezett, Erdogan azt mondta: Ankara “nem aggódik semmilyen szankció miatt”. A török államfő leszögezte, hogy a beavatkozás addig tart, amíg el nem érik a célkitűzéseket. Közben a lehető legnagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a civileknek ne essen bántódásuk.

Erdogan kifejtette: a műveletek a tervnek megfelelően, sikeresen zajlanak, az YPG gyors ütemben veszíti el hadállásait. A török katonák megtisztították a “terroristáktól” Rász el-Ajn és Tell-Abjad városokat, és összesen már mintegy 970 négyzetkilométert vontak ellenőrzésük alá. A török katonák kedden mintegy 32 kilométer mélyen hatoltak be Szíria területére, és ellenőrzésük alá vonták a kelet-nyugati irányú M4-es főutat. Erdogan jelezte: az a céljuk, hogy a “terroristák” hagyják el ezt a 32 kilométer széles sávot az Eufrátesz folyó és a szíriai-iraki határ közötti szakaszon.

Az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs város térségével kapcsolatban Erdogan rámutatott: nem gond, ha a szíriai kormányerők bevonulnak, mert az a saját földjük, csak az YPG ne maradjon ott. “Az ottani klánok hívnak minket, hogy mentsük meg őket, mert Manbídzs csaknem teljesen, 85-90 százalékban az araboké, nem a kurdoké” – fogalmazott.

A szíriai kurdok vasárnap állapodtak meg Damaszkusszal arról, hogy a szíriai kormányerők segítséget nyújtanak nekik a török offenzíva megállításához. Az egyezménnyel összhangban a szíriai katonák bevonultak Manbídzsba, és a kurd fegyveresekkel együtt ellenőrzik a körzetet.

A török védelmi minisztérium kedden arról számolt be, hogy támadás érte a török katonákat Manbídzsnál, két katona meghalt, hét pedig megsebesült. Erdogan az interjúban azt mondta, hogy a szíriai rezsim tüzérsége adott le lövést.

Mike Pence és Mike Pompeo ma Törökországba látogat

Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Törökországba érkezik hivatalos látogatásra, abban a reményben, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölniük a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában. Pence holnap találkozik Erdogannal is.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága késő este azt közölte, hogy Erdogan beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Erdogan megerősítette, hogy a török hadművelet hozzájárul a terrorizmus elleni harchoz, Szíria területi épségének megőrzéséhez, valamint a válság politikai rendezéséhez. A moszkvai Kreml pedig arról számolt be, hogy Putyin meghívta Erdogant Oroszországba.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport múlt szerdán indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a kurdok ellen. Törökország vállalta, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó IÁ-tagok felügyeletét azon a területen, amelyet majd az ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

Erdogan nem tárgyal Pence-szel

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem tárgyal sem Mike Pence amerikai alelnökkel, sem Mike Pompeo külügyminiszterrel, sem Robert O’Briennel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával, amikor holnap Ankarába látogatnak – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a Sky News brit hírcsatornának adott a török elnök.

A török elnök kijelentette, hogy az ő tárgyalópartnere  amerikai részről Donald Trump elnök.

Az exkluzív interjúból Alex Crawford, a csatorna tudósítója osztott meg részleteket a Twitteren. A beszélgetésben Erdogan megerősítette, hogy az észak-szíriai török offenzíva akár már csütörtök éjjel véget érhet, ha a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) 35 kilométerre visszahúzódnak a török határtól, és Manbídzstől az iraki határig elhagyják azt a területet, ahol Törökország biztonsági sávot akar létrehozni.

London felfüggesztette a fegyverexportot Törökországba

London felülvizsgálat alá vette a Törökországba irányuló brit fegyverexportot és a vizsgálat ideje alatt nem ad ki új engedélyeket olyan hadfelszerelés törökországi exportjára, amelyet a Szíriában kezdett török hadműveletekben is fel lehet használni – közölte tegnap Dominic Raab brit külügyminiszter.

Ugyancsak tegnap Boris Johnson brit kormányfő Londonban találkozott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával, akivel egyetértettek abban, hogy le kell állítani a török hadműveletet Szíria északkeleti, kurdok lakta része ellen. Johnson szóvivője közölte: a megbeszélésen egyetértőn megemlítették, hogy Törökország értékes NATO-szövetséges és méltatták szerepét a szíriai belháború menekültjeinek segítésében, de világosan értésre adták, hogy a török offenzívának véget kell vetni.

Dominic Raab a londoni alsóházban, a szíriai török offenzíva ügyében tartott sürgősségi vitában felszólalva elmondta: Boris Johnson brit miniszterelnök a hétvégén telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, akit felszólított a szíriai hadműveletek befejezésére.

Raab kijelentette: a brit kormány elítéli Törökország szíriai intervencióját. Hozzátette: fontos ugyanakkor felismerni, hogy Törökországnak “vannak jogos aggályai is”.

A brit külügyminiszter ezek között említette azt a kockázatot, amelyet Törökország szerint az ország délkeleti térségében tevékenykedő, elszakadásra törekvő fegyveres csoport, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) jelent a török-szíriai határ biztonságára.

Raab felidézte azt is, hogy Törökország 3,6 millió menekültet fogadott be Szíriából.

Hozzátette azonban, hogy jóllehet Törökország az egyik legodaadóbb NATO-szövetséges, szíriai katonai beavatkozása “nem olyan cselekedet, amelyet egy szövetségestől várnánk”.

Dominc Raab szerint a szíriai török offenzíva felelőtlen, és a kívánt hatással éppen ellenkező következményekkel járhat, mivel közvetlenül Oroszország és az Aszad elnök vezette szíriai rezsim malmára hajtja a vizet.

Mindezek alapján a brit kormány a lehető legnagyobb önmérsékletre és a katonai akció befejezésére szólítja fel Törökországot – mondta keddi parlamenti nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

Elítélte a cseh parlament Törökország behatolását Szíriába

A nemzetközi jog megsértésének minősítette és elítélte Törökország katonai akcióját Szíriában a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

Az este elfogadott határozat felhatalmazta Andrej Babis miniszterelnököt, hogy az Európai Unióban támogassa a Törökország elleni gazdasági és politikai intézkedések elfogadását. “Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek rákényszerítik Törökországot a katonai akció leállítására” – olvasható a határozatban.

A képviselőház ugyanakkor támogatásáról biztosította a kormány döntését, hogy leállítja a fegyverek és más hadianyagok szállítását Törökországnak. A testület visszautasította Törökország fenyegetését, miszerint a területén tartózkodó menekültek előtt megnyitja az utat az Európai Unióba.

“Nagy szerencsétlenség, ennek nem lett volna szabad megtörténnie” – jelentette ki Andrej Babis a képviselők előtt. Szerinte tárgyalásokkal megelőzhető lett volna a török katonai akció.

“Ami most történik, az rendkívül szégyenletes” – fogalmazott Karel Schwarzenberg, volt jobboldali külügyminiszter, az ellenzéki TOP 09 párt tiszteletbeli elnöke.

“Ha a NATO nem tartja be saját elveit, elveszítheti befolyását” – vélekedett Jana Cernochová, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselője, biztonságpolitikai szakértő.

“Világosan meg kell mutatnunk, hogy nem félünk (Recep Tayyip) Erdogan (török) elnök zsarolásától” – szögezte le Tomio Okamura, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke, képviselőházi alelnök.

“Törökország nem tartja baráti lépésnek a cseh fegyverkivitel leállítását, de túléli azt” – nyilatkozta Achmet Necati Bigali prágai török nagykövet a cseh újságíróknak. “Törökország nem bírálatot, hanem szolidaritást vár el a NATO többi tagállamától” – tette hozzá a diplomata. (MTI)

Kapcsolódó: A brutális török invázió célja Nagytörökország

Kishíján amerikaiakat is lelőttek a törökök Szíriában

Civil áldozatok és fogolytáborból kitörő terroristák a szíriai török offenzíva miatt

(Kiemelt kép: Erdogan még Bakuban, ahol Orbán Viktorral is tárgyalt – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!