Egy nap maradt az új brexit-megállapodásra

Hajnalba nyúlóan folytak a brexit-tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, eddig viszont nincs áttörés. Az EU főtárgyalója, Michel Barnier szerint, ha ma sem sikerül egyezségre jutni, kicsúsznak az időből, és az uniós vezetők nem fogják tudni jóváhagyni az új egyezséget a holnapi brüsszeli csúcson.

– Amennyiben nem tudnak megegyezni az ülés előtt, a tagállamoknak kell majd dönteniük, hogy milyen felhatalmazást adnak Michel Barniernak. És ez a britektől is nagyobb rugalmasságot követel majd – magyarázta az ír miniszterelnök-helyettes, Simon Coveney.

A legbizonytalanabb pont az ír-észak-ír határ kérdése. Az unió az Ír-tengeren hozna létre vámhatárt, így szabaddá téve az országrészek közti közlekedést. A londoni vezetés egyik legfontosabb partnere, az ír Demokratikus Unionista Párt viszont nem rajong az ötletért.

– Mi nem megakasztani szeretnénk a tárgyalásokat, csak ragaszkodunk az alapelveinkhez. Egy alapelvhez, ami mindig a legfontosabb volt számunkra és az is marad. Nem lehet minket elválasztani az Egyesült Királyságtól – mondta a párt vezetője, Arlene Foster.

Brüsszeli nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy mindenki a brit kilépés határidejének elhalasztására játszik. Ez viszont első sorban akkor történhet meg, ha Boris Johnson miniszterelnök is távozik a színről. (Euronews)

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani Skóciában

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője tegnap, a párt Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva bejelentette: még az idén kezdeményezi a brit kormánynál az újabb függetlenségi referendum kiírásához szükséges döntéshozatali jogkör átruházását, vagyis London beleegyezését a népszavazás megtartásába.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis jóval a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére “kirángassák” az Európai Unióból.

A konzervatív párti brit kormány már korábban többször is visszautasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezésének lehetőségét.

Nicola Sturgeon azonban az SNP-kongresszust bezáró beszédében fenntarthatatlannak nevezte London elutasító álláspontját, mondván: a brit kormánynak nincs joga megakadályozni az újabb népszavazást.

Kérte a skót választókat: ne higgyenek azoknak, akik szerint a skót gazdaság nem állná meg önállóan a helyét.

Skóciában magasabb az egy főre jutó nemzeti jövedelem, mint Franciaországban, Japánban vagy Új-Zélandon, és a világ tíz leggazdagabb fejlett országa közül hét hasonló méretű, vagy kisebb, mint Skócia – mondta Nicola Sturgeon, megemlítve ezek között Luxemburgot, Írországot, Ausztriát, Svájcot és Norvégiát.

Kijelentette: bármilyen formát öltsön is a Brexit, mindenképpen veszélybe sodorja Skócia jólétét.

Nicola Sturgeon szerint a Brexit katasztrófával ér fel, és jelképezi a brit politikai berendezkedés csődjét.

Hozzátette: az Egyesült Királyság “úgynevezett” uniója újból és újból olyan kormányokat ültet Skócia nyakába, amelyekre a skótok nem szavaztak.

Mindezek alapján eljött az ideje Skócia függetlenné válásának, és Skócia el is nyeri függetlenségét – mondta kongresszusi beszédében a skót kormányfő.

Utalva a katalán függetlenséget pártoló politikusokra hétfőn kirótt súlyos börtönbüntetésekre, Nicola Sturgeon úgy fogalmazott: nyilvánvalóan módosításra szorul minden olyan törvény, amely azért juttat börtönbe politikusokat, mert népszavazást szerveztek.

Hozzátette: a börtönbüntetésre ítélt katalán politikusok és aktivisták békésen kampányoltak az önrendelkezés jogáért.

Nicola Sturegeon szerint a független, EU-tag Skócia abban az egyedülállóan kedvező helyzetben lehetne, hogy a híd szerepét tölthetné be az EU és az Egyesült Királyság között.

Sturgeon az önálló skót EU-tagsági kilátásokról még az SNP-kongresszus kezdete előtt, a BBC televízió vasárnapi magazinműsorának nyilatkozva azt mondta: rendszeresen tárgyal az EU-intézmények és a tagállamok illetékeseivel, és tényleges vágyat érzékel az EU részéről arra, hogy Skócia az unió tagja legyen.

“Tárt karokkal várnák Skóciát, és nem hiszem, hogy a (felvételi) folyamat szükségszerűen hosszú időt venne igénybe” – fogalmazott a skót miniszterelnök. (MTI)

Kapcsolódó: Az Orbán-kormány összejátszik Boris Johnsonnal, hogy biztosan legyen Brexit?

Előállt az új Brexit javaslattal a brit kormány – az Európai Bizottság nem elégedett

Juncker: a britek felelőssége, ha nem lesz rendezett Brexit

Cameron: Johnson nem hitt a Brexitben, csak saját karrierje érdekében támogatta

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!