A brit legfelsőbb bíróság semmisnek minősítette a parlamenti ülés felfüggesztését

Törvénysértőnek nyilvánította a londoni parlament ülésszakának lezárását egyhangúlag meghozott, ma ismertetett jogerős végzésében a brit legfelsőbb bíróság, és ennek alapján semmisnek, meg sem születettnek minősítette az ülésszak lezárásáról hozott döntést.

A határozat, amelyet Lady Brenda Hale, a legfelsőbb bíróság elnöke ismertetett, kimondja, hogy a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve, ebből kifolyólag jelenleg is tart.

Az alsóház ülésszaka két hete ért véget, miután Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását és új törvényhozási évad indítását október 14-én.

A keddi legfelsőbb bírósági határozat szerint már az is törvénysértő volt, hogy a kormányfő az uralkodónak az ülésszak lezárását indítványozta, mivel a döntés észszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában.

Az alsóház elnöke elrendelte az ülésszak folytatását

Elrendelte a londoni alsóház ülésszakának folytatását John Bercow, a testület elnöke, miután a brit legfelsőbb bíróság törvénysértőnek mondta ki a londoni parlament ülésszakának lezárását.

John Bercow, az alsóház elnöke a parlament épülete előtt tartott, rögtönzött sajtótájékoztatóján közölte: utasítást adott a parlament tisztviselőinek arra, hogy tegyék meg az előkészületeket az alsóházi ülésszak folytatására. Az ülés a házelnök bejelentése szerint holnap folytatódik.

Bercow hangsúlyozta: nem a parlament újbóli összehívásáról van szó, hiszen a legfelsőbb bíróság végzése szerint az ülés nem ért véget.

Corbyn lemondásra szólította fel Boris Johnsont

Távozásra szólította fel Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnököt Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, miután a brit legfelsőbb bíróság alkotmányjogi szempontból semmisnek mondta ki a londoni parlament ülésszakának lezárását.

Jeremy Corbyn a Munkáspárt Brightonban zajló éves kongresszusán, a végzésre reagálva kijelentette: pozíciójának átgondolására biztatja Boris Johnsont, abból a célból, hogy ő legyen minden idők legrövidebb ideig hivatalban lévő brit miniszterelnöke.

Johnson nem ért egyet a legfelsőbb bíróság döntésével, de tiszteletben tartja

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy nem ért egyet a brit parlamenti ülésszak lezárását törvénysértőnek minősítő legfelsőbb bírósági döntéssel, de tiszteletben tartja a határozatot.

Johnson, aki az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt New Yorkban, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: erőteljes mértékben nem ért egyet a legfelsőbb bíróság határozatában foglaltakkal, de a kormány természetesen tartja magát a döntéshez, és a parlamenti ülésszak folytatódik.

Kijelentette ugyanakkor, hogy továbbra is “jó indokok” szólnak egy új parlamenti évad elkezdése mellett, és a kormánynak változatlan szándéka, hogy a hagyományos királynői beszéd megtartásával új programot hirdessen.(MTI)

A BBC történelmi jelentőségűnek és politikai dinamitnak minősítette a bíróság ítéletét.

Kapcsolódó: Juncker: nem nyitható újra a Brexit-megállapodás

Cameron: Johnson nem hitt a Brexitben, csak saját karrierje érdekében támogatta

Alsóházi elnök: csak olyan Brexit képzelhető el, amilyent a parlament jóváhagy