Botrány Magyarország meghallgatásán, Kovács Zoltán megszegte a szabályokat

Újabb meghallgatást tartottak ma a magyarországi jogállamiságról a hetes cikkely szerinti eljárás keretében az Általános ügyek tanácsában Brüsszelben. Nemcsak a kérdésekre válaszoló Varga Judit került reflektorfénybe, hanem az ülésen szintén résztvevő Kovács Zoltán államtitkár is.

Az ülés zárt, és a legutóbbi, szeptember 16-airól is csak utána volt lehetséges információt szerezni az elhangzottakról. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azonban szinte élőben számolt be a történtekről, igaz a saját szemszögéből, a legtöbb bejegyzésében megemlítve Soros Györgyöt, vagy a különböző EU-s miniszterek kérdéseit kritizálva.

Kovács a meghallgatásról a legtöbbször, mint a Soros-kórus (“Soros orchestra“) megnyilvánulásáról ír.

Michael Roth Németország EU-ügyekért felelős minisztere visszaszólt a magyar államtitkárnak.

“Kedves államtitkár úr, sajnos nem vagyok zenész. Csak egy egyszerű politikus vagyok világos elkötelezettséggel az európai értékek felé” – írta válaszolva Kovácsnak a szociáldemokrata Michael Roth. A magyar politikus sem késlekedett sokáig, azt írta, Rothnak, hogy „csatlakozzon a klubhoz”, ők mindannyian az európai értékek hívei. Majd azt kérdezte, hogy „mi történt az eljárás szabályaival a mai napon”.

Michael Roth MdB 🇪🇺

@MiRo_SPD

Dear Mr. Secretary of State @zoltanspox, I am not a musician, unfortunately not. I‘m just a simple politician with a clear commitment to European values. https://twitter.com/zoltanspox/status/1204362191660564482 

Zoltan Kovacs@zoltanspox

1/2 Today, we witnessed the #SorosOrchestra drag the EU’s #gac into their ideologically driven political fight. Charging HU with violations of the rule of law,

22 people are talking about this

Közben Kovács Zoltánt távozásra szólította fel a luxemburgi külügyminiszter, mert megszegte a szabályokat azzal, hogy élőben tweetelt arról, hogy mi hangzik el a magyar jogállamisággal foglalkozó meghallgatáson. Jean Asselborn bocsánatkérést vár a magyar államtitkártól. Kovács ekkor már elhagyta a termet.

A Tanács jogi szolgálata megerősítette az Euronews-nak, hogy a szabályzatban szerepel ilyen kitétel, a hatos cikkely, első paragrafusa szól arról, hogy zár ülésről nem lehet semmilyen információt megosztani a nyilvánossággal.

Eszter Zalan@eszterz

Small storm in Brussels after @zoltanspox‘s tweets from inside meeting: presidency @TyttiTup asked Kovacs to leave the room (apparently had already left) and asked to give written explanation for leaking closed-door meeting and apologise

53 people are talking about this

Közben lemondták Varga Judit sajtótájékoztatóját. Az általános ügyek tanácsán elhangzottakról beszélt volna a magyar igazságügyminiszter, de elmarad az esemény. Így egyelőre annyi jelent meg a nyilvánosságban a meghallgatásról, amit Kovács a Twitterre kiírt.

Azt egyébként pont a magyar kormány kérte, hogy a meghallgatás zárt ülésen történjen. (Euronews)

Kapcsolódó: Finnország vizsgálná a magyar jogállamiságot

(Kiemelt kép: Kovács Zoltán – MTI/Mónus Márton)