Boris Johnson öccse kilép a kormányból és lemond a képviselőségről

Újabb képviselő hagyta el a Konzervatív Pártot képviselőcsoportját a brit parlamentben, és ezúttal különösen fájó lehet ez a miniszterelnök számára. Ugyanis Boris Johnson öccse, Jo Johnson mondott le a képviselőségről.

A brit politikus a Twitteren azt írta a döntéséről, hogy az utóbbi hetekben őrlődött a családja iránti hűség és a nemzet érdeke között. Számára ez megoldhatatlan feszültséget jelent, és itt az idő arra, hogy más vegye át a szerepét mint képviselő és mint miniszter.

Jo Johnson

@JoJohnsonUK

It’s been an honour to represent Orpington for 9 years & to serve as a minister under three PMs. In recent weeks I’ve been torn between family loyalty and the national interest – it’s an unresolvable tension & time for others to take on my roles as MP & Minister.

22K

0.5K people are talking about this

Jo Johnson az utóbbi 9 évben 3 különböző miniszterelnök kormányában is volt miniszter. Legutóbb július 24-én nevezték ki bátyja kormányában tudományokért és egyetemekért felelős miniszternek.

Orpington választókörzetet képviselte a brit parlament alsóházában.

A Twitteren sokan dicsérték a döntése miatt, egyes kommentelők szerint nem a megfelelő testvér mondott le. Mások pedig a Johnson-család idei karácsonyának a hangulatáért aggódnak.

Jo Johnson egyébként a 2016-os kilépésről szóló népszavazáskor a maradás mellett kampányolt.

Válságban a brit Konzervatív Párt

Teljesen felforgatták az Egyesült Királyság Konzervatív Pártját a brexit körüli viták. A Boris Johnson öccse, Jo Johnson elhagyta a képviselőcsoportot, és nem ő az egyetlen. A Toryk több vezető figurája is kikerült a pártból, például Philip Hammond korábbi pénzügyminiszter, és egy másik volt miniszter, Rory Stewart is. Boris Johnson kormányfő mindenkit elküldött, aki ellene szavazott a parlamentben. Még Winston Churchill unokáját, Nicholas Soamest is, aki érzelmes beszéddel búcsúzott a háztól:

„Elnök úr, nem indulok a következő választáson, véget vetek 37 éves parlamenti szolgálatomnak. Büszke vagyok, ki se tudom fejezni, mekkora megtiszteltetés volt a képviselőház tagjának lenni. Nagyon sajnálom, hogy ennek így kellett lezárulnia.”

Johnson egyik leghűségesebb támogatója, Nigel Evans bízik benne, hogy néhányukat még meg tudják győzni:

„Két napja megmondtuk a lázadóknak, hogy ez egy bizalmi szavazás is. Néhányan közülük régi barátaim. Szeretném, ha Boris felvenné a kapcsolatot velük. Még nincs túl késő ahhoz, hogy induljanak a következő választáson.”

A Konzervatív Párt tagságában nem az elmúlt napokban alakultak ki a törésvonalak. Boris Johnson kemény fellépése viszont kiélezte és a felszínre hozta a mélyben húzódó feszültséget, ami a szavazókon is érződik. (Euronews)

Kapcsolódó: A brit alsóház kétszer is beintett Boris Johnsonnak

 Túljutott a második olvasaton a rendezetlen Brexit tiltása

 Az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója beolvasott Boris Johnsonnak

Nagy-Britannia: tüntetések országszerte

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!