Az USA újra lecsapott Bagdadban

Légicsapás érte ma hajnalban Bagdadban az egyik síita fegyveres csoport járműoszlopát, hat ember meghalt, három súlyosan megsebesült – közölte az iraki hadsereg. A három járműből kettő teljesen kiégett. 

Az asz-Szumarija pánarab televízió tudni vélte, hogy az amerikai hadsereg a főváros északi részén, a Tadzsi nevű stadion közelében támadt a konvojra azért, hogy megölje a szervezet egyik parancsnokát, akinek nevét nem közölték.

A támadásért eddig senki nem vállalta a felelősséget, de az iraki állami tévé kész tényként jelentette, hogy amerikai légicsapás történt.

Egy amerikai tisztviselő viszont azt állítja, a támadást nem az amerikai hadsereg követte el. A Newsweek mégis úgy tudja washingtoni forrásokból, hogy amerikai dróntámadás történt, a célpont pedig a Népi Mozgósítási Erőkhöz tartozó Ali imám Brigádok vezetője, Subul al-Zaidi volt. Egy pentagoni informátor szerint „nagy a valószínűsége”, hogy al-Zaidi is meghalt.

Az utóbbi napokban az Egyesült Államok a bagdadi kormányt megkerülve lényegében háborút indított az Irakban a kormányhadseregtől függetlenül (de azzal több ponton összefonódva) működő, az iszlám síita felekezetéhez erősen kötődő milíciák és azok iráni támogatói ellen.

Az Egyesült Államok és a síita teokratikus rezsim által vezetett Irán konfliktusa már több mint negyven éves múltra tekinthet vissza. Ez decemberben súlyosbodott, amikor az Egyesült Államok – állítólag egy amerikai erők ellen irányuló, Irán által kitervelt támadást megelőzendő – 25 síita milicistát és rengeteg felhalmozott hadianyagot bombázott le Irakban. Ezt követően több száz tiltakozó megpróbált behatolni a bagdadi amerikai nagykövetség erődszerű épületébe, majd pedig egy iraki támaszpont elleni rakétacsapásban életét vesztette egy amerikai alkalmazott

Válaszul egy amerikai drón bombázta le az iráni Forradalmi Gárda különleges műveletekért felelős szárnyának parancsnokát, Kászim Szulejmánit, illetve az éjjeli támadást is elszenvedő Népi Mozgósítási Egységek alvezérét a bagdadi nemzetközi repülőtéren.

Bagdadban búcsúztatták, Iránban temetik Szulejmánit

Ezrek vettek részt a péntek hajnali, amerikai légicsapás áldozatainak búcsúztatásán Bagdadban.

Az iráni Forradalmi Gárda különleges műveletekért felelős szárnyának parancsnoka, Kászim Szulejmáni, és az iraki síita milíciák parancsnoka Abu Mahdi al-Muhandisz gyászmenetén a zászlókat lengető tömeg azt skandálta; “halált Amerikára”.

A gyászszertartást a bagdadi Zöld Zónában tartották. A zászlókkal leterített 10 koporsót teherautókon vitték először a Kadhim imám szentélyéhez. Ezután a menet Kerbela és Nedzsef síita szent városokba indult, ahol az iraki parancsnokot és társait eltemetik.

Szulejmani tábornok holttestét Iránba szállítják, ahol a szülővárosában, Kermánban helyezik végső nyugalomra kedden.

Az iszlám köztársaság elnöke, Hasszán Rohani a tábornok otthonában, a családtagokkal együtt imádkozott, és háromnapos gyászt hirdetett Iránban. (MTI, hvg.hu, Index, Euronews)

Kapcsolódó: Trump nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban

Washington 3000 katonát vezényel a Közel-Keletre

Washington légicsapásokat hajtott végre Bagdadban – kezdődhet a háború?

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!