Amnesty International: veszélyes az Egyesült Államokba utazni

Az Egyesült Államokba utazás veszélyeire figyelmeztetett este kiadott közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet amerikai központja. 

A civil szervezet azzal indokolta a figyelmeztetést, hogy – mint közleményében fogalmazott – “az Egyesült Államokban oly mértékben megnövekedett a fegyveres erőszak, hogy ez emberi jogi válsághoz vezet”.

A rendszerint az amerikai külügyminisztérium által amerikai turisták számára kibocsátott figyelmeztetések mintájára kiadott közleményében az AI arra figyelmezteti az Egyesült Államokba látogatókat, hogy “mindig legyenek nagyon éberek, és legyenek tudatában annak, hogy a lakosságnál bárhol lehetnek támadó fegyverek”.

A közlemény óvta az Egyesült Államokba utazókat attól, hogy olyan helyeket keressenek fel, ahol nagy tömegek vannak. Elkerülendő helyszínekként említette a kulturális rendezvényeket, bevásárlóközpontokat, templomokat és iskolákat. Kiemelte továbbá az éjszakai klubokban és kaszinókban kötelező elővigyázatosságot is, és felhívta a figyelmet, hogy egyes embercsoportok – hovatartozásuktól vagy szexuális orientációjuktól függően – kivált veszélyben lehetnek.

Az AI bírálta az amerikai kormányt is, azt állítva, hogy a kormányzat “nem hajlandó védelmet biztosítani a fegyveres erőszakkal szemben”, jóllehet, “a nemzetközi emberi jogi törvény értelmében az Egyesült Államoknak is életbe kell léptetnie – szövetségi, tagállami és helyi szinteken egyaránt – olyan rendelkezéseket, amelyek megvédik az emberek élethez és szabad mozgáshoz való jogát anélkül, hogy félniük kellene a fegyveres erőszaktól”.

Hasonló figyelmeztetést adott ki a minap Uruguay is. A dél-amerikai állam különös elővigyázatosságot ajánlott az Egyesült Államokba készülő állampolgárainak “a senkit nem kímélő, többnyire gyűlöletből eredő erőszak” miatt. Japán detroiti főkonzulátusa – a japán külügyminisztérium közleménye nyomán – szintén figyelmeztette az ott élő japánokat. “Legyenek tisztában a fegyveres incidensek veszélyével szerte az Egyesült Államokban” – olvasható a közleményben, amely “felfegyverzett társadalomként” írja le az amerikait.

El Paso vezetői a rasszizmus elítélésére szólították fel Donald Trumpot

A texasi El Paso vezetői a rasszizmus elítélésére szólították fel Donald Trump amerikai elnököt, amikor tegnap látogatást tett a városban, a 22 halálos áldozatot és több tucatnyi sebesültet követelő szombati tömeggyilkosság színhelyén.

A texasi-mexikói határon fekvő város önkormányzatának vezető tisztségviselői – még Trump érkezése előtt – közleményt adtak ki. Ebben leszögezték, hogy a város “gyógyulófélben van az Egyesült Államokban spanyolajkúak ellen elkövetett legrosszabb terrorista támadás után”. Egyben arra szólították fel Donald Trumpot, hogy ítélje el az erőszakot és a fehér felsőbbrendűség hirdetését.

El Pasóban az elnök és a first lady – Greg Abbott republikánus kormányzó és az állam két republikánus szenátora, valamint a város polgármestere társaságában – látogatást tett a kórházban, ahol a szombati merénylet sebesültjeit ápolják, valamint ellátogatott abba a központba, ahol a vészhelyzetek kezelését hangolják össze. Mindkét helyen egyaránt megjelentek az elnök ellen és mellett tüntetők.

Greg Abbott kormányzó bejelentette: ötmillió dollárt bocsát a város rendelkezésére, hogy – mint közleményében fogalmazott – “megkezdhesse a közösség újraépítését”. Több tízezer dolláros adományokat ajánlott fel a városnak a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat és több alapítvány is.

Az El Pasó-i látogatást több vita előzte meg. Joaquin Castro, texasi demokrata párti képviselő – Julián Castro demokrata párti elnökjelölt-aspiráns testvére – nyilvánosságra hozta, hogy az ő választási körzetében, San Antonióban név szerint kik azok, akik Trump kampányát támogatják. A felsorolt 44 ember között háziasszonyok, nyugdíjasok, kisvállalkozók egyaránt vannak. “Fűtik azt a gyűlöletkampányt, amely a spanyolajkú bevándorlókat ‘megszállóknak’ bélyegzi” – közölte Joaquin Castro.

Vitába keveredett az elnök és a Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham az ohiói Dayton polgármester-asszonyával, Nan Whaley-vel és Ohio demokrata párti szenátorával, Sherrod Brownnal. Donald Trump ugyanis El Paso előtt – tegnap délelőtt – az ohiói merénylet színhelyén tett látogatást, és a két politikus kérte, hogy csatlakozhasson a kíséretéhez. Ezt követően interjúikban mind a polgármester, mind a szenátor élesen bírálta Donald Trump retorikáját, amely szerintük megosztó és rasszista. Erre reagálva Donald Trump és Stephanie Grisham szóvivő azt írta a Twitteren: a két politikus hamis színben tüntette fel az egész látogatást.

Joe Biden, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa – az Obama-kormányzat alelnöke – Iowában egy kampányrendezvényen mondott beszédében úgy vélekedett, hogy Donald Trump “szítja a fehér felsőbbrendűség tüzét ebben az országban”. Biden összekapcsolta Trump általa megosztónak minősített retorikáját azzal, hogy egy fajgyűlölettől fűtött ámokfutó gyilkolt El Pasóban.

Donald Trump ismételten visszautasította a retorikáját ért bírálatokat, és újságíróknak hangsúlyozta: a bírálók elfeledkeznek arról, hogy a daytoni merénylet elkövetője liberális nézeteket vallott. (MTI)