A szemét lehet a legnagyobb városi gond?

Európa több nagyvárosában háborog a lakosság a növekvő szemét miatt. Nem oly rég Rómában került terítékre a kérdés, a napokban viszont Párizsban.

Jellemzően nagyvárosi probléma ez, a jelenség annyiban új, hogy míg korábban az ázsiai metropoliszokra volt jellemző, addig mostanában kontinensünkön is, bár többnyire a turisztikai szezon csúcsán válik komolyabb problémává.

Meglepő, de számos magánvélemény alapján Budapest legnagyobb gondját is nyáron sokan a városi szemétben, annak túl nagy mennyiségében látják. Jóllehet ezt részben az építkezésekhez is kapcsolják, mindemellett azonban elemzők úgy vélik, hogy még mindig nem érzi eléggé a lakosság a tisztaság, illetve más oldalról az újrahasznosítás fontosságát.

A fentieken kívül a probléma természetesen kapcsolódik az idegenforgalom fellendüléséhez. Szakértők szerint a hulladékgyűjtők száma nem nő arányosan a várost látogatók számával, ennek eredménye, hogy sokan a gyűjtők hiánya miatt hagyják valahol üres dobozaikat, palackjaikat, a csomagolóanyagokat.

Várospolitikusok szerint nem egyszerű „belőni”, hogy a megnövekedett hulladékterhelést miként lehet semlegesíteni, különösen amiatt nem, hogy noha a város felelősei a lakosságot igyekeznek rendre tájékoztatni a tisztaság fontosságáról, de ezek az üzenetek a jelek szerint még mindig nem elég hatékonyak, nem érnek el átütő változást az emberek szemléletében.

Anne Hidalgo asszony, Párizs polgármestere is úgy érzi, hogy elsősorban viselkedési problémával állnak szemben, azaz főleg a helyieknek kellene jobban, tudatosabban viszonyulnia a szemetelés okozta problémák megoldásához. Ez nem egy máról-holnapra megoldható ügy, hiába javítottak emberi és technikai szinten a hulladékkezelésben.

Erre a problémára enged következtetni az egyik legjelentősebb közvélemény-kutató, az Ifop, ugyanis felmérését, hogy mi a legaggasztóbb gond a párizsiak számára, még márciusban végezte, és akkor került vezető helyre gondként a szemét (69 százalékos említettséggel) a légszennyezés (65) és a biztonság (63) előtt.

A párizsi városvezető nemrég egyebek között bejelentette, hogy 600 millió eurót különítettek el a város büdzséjéből az utcák tisztába tételére – írta a héten a Le Figaro című francia lap.

Emlékezetes, hogy Rómában részben a városnak a hulladék kezelésével kapcsolatos nehézségei váltották ki a szemétválságot: a szemetet főként a város két nagy lerakóján keletkezett tűz miatt nem vitték el, és a rómaiak a háztartásuk hulladékát a kukák mellett kezdték felhalmozni.

A római eset kapcsán a város elpatkányosodását is emlegették, ami mellesleg problémaként Budapest több kerületében is felmerült.