Egy német neonáci a hallei lövöldöző

Egy 27 éves német fiatalember a hallei lövöldöző – jelentette egybehangzóan több hírportál szerda este.

A beszámolók szerint a neonáciként jellemzett Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr miatt hívőkkel teli hallei zsinagóga elleni támadását.

A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A német szövetségi belügyminiszter szerint antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a Halléban történt ámokfutás körülményei. A bűncselekményt egy ember követte el. A 27 éves hallei lövöldöző zsidóellenes kiáltványt olvasott fel, mielőtt sisakjára szerelt kamerával közvetíteni kezdte a lövöldözést.

Több gyanúsítottat nem keresnek, de a hallei utcákon még mindig nagyon sok a kommandós

“Egyértelműen a németországi zsidó közösség tagjaival érzünk ezekben a napokban. Minden együttérzésünk, támogatásunk az övék. Szörnyű eseményekről jöttek hírek – mindannyiunkat megráztak a történtek” – mondta Olaf Scholz alkancellár és pénzügyminiszter.

Angela Merkel német kancellár a berlini új zsinagógában emlékezett az áldozatokra szerda este. (MTI, Euronews)

Kapcsolódó: Terrortámadás Halléban

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!