Szele Tamás: Víruskörkép

Szóval megint kezd az életünk a járványról szólni, és elmondhatjuk John Fitzgerald Kennedyvel: „Ne azt kérdezd, mit tett ellened a koronavírus, kérdezd azt, te mit tettél ellene?”

Akárhogy is veszem, mindenki sokat tesz, csak látszatja, az egyelőre kevés van, de igyekezetben nincs hiány.

A magyar hatóságok például művészi, érzékeny ötlettel rájöttek, hogy a COVID-19 a világ térképét egyetlen hatalmas felnőtt színezővé változtatta, és ki is festették, de, hogy ne tévessze össze senki az Operatív Törzset a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal, nem négy színt használtak hozzá, hanem csak hármat (meg mondjuk a Törzsnek kicsit magas is lett volna a négyszín-tétel). Nem mondom, elég véletlenszerű lett a színelosztás, sok az egyszínű, szomszédos mező, de megnyugtatott mindenkit az országos tisztifőorvos asszony, miszerint majd hetente összeülnek és újraszínezik a mappát. Előbb vagy utóbb sikerülni fog. Addig is, gyűjtsünk nekik színes ceruzára, de az sem ártana, ha térkép helyett mondjuk állatos vagy virágos színezőt kapnának, azzal sokkal jobban tudnának játszani.

Ők játszanak, játszogatnak, mi meg keressük a szavakat: az a baj, hogy találjuk is. Tegnap jelent meg a Karanténszótár melyben Veszelszki Ágnes nyelvész, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék tanszékvezető egyetemi docense a magyar nyelvben spontán, a karantén kapcsán felbukkanó új kifejezéseket gyűjtötte össze (érzésem szerint korai volt még bevégezni a művet, de legalább biztos, hogy lesz bővített kiadás is belőle). Hát lehet, hogy kissé betegeskedik a nemzet, de szelleme és nyelve egészséges, mint a makk. Különben honnan jutnának olyan találó kifejezések eszünkbe, mint a „home ovi”, a „karanténháj” vagy a kedvenceim: a kenyérszűz (aki még sosem sütött otthon kenyeret), a fotelvirológus (képzetlen személy, aki az otthoni fotelből szakérti a járványt, közösségi oldalakon) és a mindent verő covidinka (az angol „covidiot” nagyon magyaros változata, remélem, nem szorul részletezésre).

Ha fele olyan egészséges lenne a magyar nép tüdeje, mint a nyelve és a humora, a fejünk se fájna.

Idetartozik még egy hungarikum, egy jelenség mellyel egyedül áll kis hazánk a világban: hát igen, tegnap derült ki egy július 14-i keltezésű levélből, melyet Müller Cecília országos tisztifőorvos (a Karanténszótárban lehetne: hisztifőorvos) írt Karácsony Gergelynek, miszerint:

A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.”

Számoljunk egy kicsit: július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma. Akkor ezek szerint minden negyedik fertőzött kórházban kapta el a betegséget, és mivel az elhunytak száma eddig 595 fő volt, a kórházi fertőzésben elhunytak száma ennek közel fele. Ismervén a tényt, miszerint a magyar kórházi fertőzések amúgy is legendásak és majdnem leküzdhetetlenek, ezen nem lehet nagyon csodálkozni: de azért lehet, hogy nálunk néhányan fordítva tették fel a bevezetőben említett kérdést, talán adminisztratív tévedés folytán, és nem azt kérdezték meg maguktól egyesek, mit tehetnek a koronavírus ellen, hanem azt, mit tehetnek érte.

De hagyjuk a mi kisszerű viszonyainkat, azoktól maximum mi szenvedünk, lássuk, mi újság a nagyvilágban? Mi történik példának okáért nagy barátunknál, a Szovjetunióban, bocsánat, Orosz Föderációban?

Nos, a szovjet, elnézést, orosz tudósok eredményei tagadhatatlanok. Nem csak a paradicsomot sikerült keresztezzék a káposztával Micsurin elvtárs útmutatásai alapján (így jött létre a paradicsomos káposzta), de majdnem kész a COVID-19 elleni vakcinájuk is. Mellyel komoly terveik vannak.

Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig, jelentette be Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője kedden. A vakcinát az orosz egészségügyi minisztérium Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) fejlesztette ki. A moszkvai Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem kutatója, Vagyim Taraszov pedig arról számolt be, hogy sikerrel zárult a koronavírus elleni vakcina önkénteseken történő klinikai tesztelése.

Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója azt ígérte, hogy az intézmény augusztus elején felterjeszti bejegyeztetésre a vakcinát az orosz fogyasztóvédelmi felügyelethez, és a hatóságnak augusztus 12-ig kell elbírálnia az anyagot. Gincburg szerint a vakcina augusztus közepén kerülhet „polgári forgalmazásba”. Az oltóanyagot elsősorban Oroszhonban tesztelik majd, de később kipróbálják két közel-keleti országban is, melyeknek egyike Szaúd-Arábia lehet. Az RFPI prognózisa szerint Oroszország belföldön idén 30 millió dózist gyártathat le az oltóanyagból. Az úgynevezett nyájimmunitás megszerzéséhez 50 millió embert kell beoltani, amivel a tervek szerint 2021-ben fognak végezni. A Reutersnek a tisztségviselő azt mondta, hogy2020-ban további 170 millió adag vakcinát külföldön, öt országban fognak gyártani.

Arról, hogy létezik-e nyájimmunitás, vitatkozzanak a fotelvirológusok, mi hajtsuk meg fejünket a szovjet, bocsánat, orosz tudomány újabb diadala előtt – nagy dolog az, kérem, hogy ennyire képesek előre tervezni, ilyen bizonyosak az eredményeikben! És igyekezzünk nem gondolni arra, hogy nekik arra is kész, egészen részletes terveik voltak, hogy mihez kezdjünk, ha megvalósul a kommunizmus az egész világon.

De az eredmények tagadhatatlanok. Ha nem is feltétlenül önállóak. Tegnap ugyanis bejelentést tett a brit kiberbiztonsági központ és az amerikai NSA, mely szerint:

Orosz hackerek támadják azokat a szervezeteket, amelyek a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésén dolgoznak. A hackerek egy APT29 nevű csoport tagjai, akik Dukes és Cozy Bear néven is ismertek, és szinte biztosan, 95 százalékos valószínűséggel állítható, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak mögöttük.

A brit szolgálat nem fejtette ki, hogy pontosan milyen szervezetekről van szó vagy hogy sikerült-e ellopni adatokat, de hangsúlyozta, hogy a kutatások eredményességét nem veszélyezteti a támadás.

Elfogadhatatlan, hogy az orosz titkosszolgálatok azokat támadják, akik a világjárvány megfékezésén dolgoznak. Míg egyesek saját önös érdekeiket hajszolják felelőtlenül, az Egyesült Királyság és szövetségesei folytatják a nehéz munkát a vakcina megtalálása és az egész világ egészsége érdekében – nyilatkozta Dominic Raab brit külügyminiszter.” (444)

Bozse moj, az APT29? Régi ismerőseim ők nekem, még a riói olimpia idején tűntek fel, hívták őket már ezerféleképpen, Cozy Bearnek, Strontiumnak, mindennek… ha róluk van szó, nem 95 százalék, hogy az orosz titkosszolgálat áll mögöttük, hanem 100. Így már értem egyrészt, hogy nem gátolják, lassítják a nyugati kutatásokat, hiszen annak nem volna semmi értelme: akkor mit vennének, lopnának el?

De másrészt érteni vélem az orosz kutatások kiemelkedő gyorsaságát is. Hát, így azért nem kunszt megvalósítani az internacionalista összefogást, bár szerintem ha kérték volna az adatokat, eredményeket, a mostani helyzetben megkapják. De oroszos gondolkodás szerint az a miénk, amit elveszünk. Hát elvették.

Mindegy is: mint láthatjuk, az élet a járvány körül forog megint. Ki azt kérdi, mit tett ellene a koronavírus, ki azt, mit tehet ő a vírus ellen – ki pedig azt, mit tehet ő a koronavírusért.

Szóval, a világnak romlik az egészsége, de ettől még nem jött meg az esze.

Egyelőre itt tartunk.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!