Szele Tamás: Utaslista

A vérlázító hírt már sokan közölték, mindannyian a független sajtóban, ami köszöni szépen, minden tagadás dacára is létezik, sőt, a Föld is forog, akármit is mondjanak róla: a kormánymédia pedig még csak nem is tagadja, igaz, nekik kicsit lassú a reakcióidejük.

A hír arról szól, hogy a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium listázta és valószínűleg most is listázza a magyar újságírók külföldi szakmai útjait. Hogy ennek fényében én azt gondolom róluk, miszerint vagy teljesen és tökéletesen elment az a maradék eszük is, ami még volt, vagy valami még az eddigieknél is nagyobb aljasságra készülnek a független sajtó ellen – teszem azt koncepciós perekre – azt a továbbiakban majd részletesen is kifejtem, először lássuk a Telex hírét, amit átvett a magyar sajtó még olvasható és egyelőre létező része. Gyengébbek kedvéért: a Telex lesz az az orgánum, amit a távozó indexesek indítanak, maga a lapfelület még nem áll készen, csak a szerkesztőségi gárda, így aztán ha fontos hír kerül a kezük ügyébe, egyelőre a Facebookon közlik.

No, szóval miről van szó?

A Külügyminisztériumban listázták magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára. A címzettek között az Európai Unióban található magyar nagykövetségek szerepeltek, a levél a Telexhez is eljutott.

Ebben Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A Menczer Tamáshoz tartozó, tájékoztatásért felelős kabinet „feladatszabása alapján” született levél június 2-án kelt, a választ pedig június 3-án 13:00-ig várták. A rövid határidőért Magyar elnézést kért a címzettektől.

A levél tartalmáról részletes kérdéssort küldtünk a KKM sajtóosztályának. Túl azon, hogy mi volt az oka a sietségnek, kíváncsiak voltunk, miért volt szükség egyáltalán ilyen lista összeállítására, valamint, hogy mihez kezdtek az összegyűjtött információkkal.

Kérdésünkre a KKM a következő választ küldte: „A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

Az adatbázis létrehozásának céljáról megkérdeztük külön Menczer Tamást és Szijjártó Pétert is, de egyikük sem válaszolt.” (Telex)

Tessék? Urak, egyáltalán van fogalmatok arról, hogy miképpen működik az a sajtó, amit ti ziláltatok szét és forgácsoltatok apró darabokra, hogy aztán a nagyját összegyűjtsétek és beolvasszátok, mint portyázó janicsárok a finom művű, arany oltári szentséget?

Egyáltalán, mi a jó fenét kérdeztek? Azt, hogy a többi uniós országok szerveztek-e ilyen szakmai utakat magyar kollégáknak? Arra egyszerű a válasz: nem szerveztek.

Az Európai Unióban a sajtót a különböző nemzetállamok nem ellenőrzik.

Ez alól csak Magyarország kivétel, lehet, hogy szeretnék máshol is, de még nem tették meg a kormányok, mert kevesek hozzá, mint kakaós tekercsben az önindukció. Állami meghívó, út, továbbképzés, szakmai látogatás nincs, a különböző tagállamok sem kormány- sem állami szinten nem ütik bele az orrukat a sajtó ügyeibe – a közmédiájukat kivéve, hiszen azt ők fizetik, ahhoz van közük. A sajtó megél, ahogy tud. Jó helyen jól, rossz helyen rosszul, nálunk speciel haldoklik. De különben a kérdésre adott hivatalos külügyi válasz nem megvilágítja, hanem még jobban homályba borítja az ügyet.

Azt mondjátok, urak, „magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások” elleni harc érdekében kérdezősködtök, nehogy Soros keze betegye a lábát? Akkor mi a sallangos paszomántért kérdeztek az állami utakról, amik nincsenek? Vagy nálatok az a hivatalos nézet, hogy az Európai Unió minden tagállamában már Soros az úr, csak épp Magyarországon nem? Igen nagy potentát lehet ez a Soros, vagy ti vagytok igen vitézek: lám csak, bekapta, annektálta minden harc nélkül egész Európát, mint egy visszafogott, kissé pacifista Napóleon, egyedül Hunnia maradt ki, mert ti bátran ellenálltatok.

És ezt ti komolyan gondoljátok? Hogy kerültetek ti diplomácia közelébe?

Ja, futsal útján, ez sok mindent megmagyaráz.

Szóval, a mai magyar független újságíróknak nem könnyű az élete, mindenkinek egyszerre sok munkahelye van, én most hármat taposok, általában négy szokott lenni, de nekem is rövidesen lesz még kettő, ha lehet, és ennyi munkával szokott összejönni jó esetben az általatok megállapított átlagbér fele. Mármost ma megírom az egyik lapot, meg én a másikat is, és utána rágyógyulok a telefonra, mert holnap forgatni kell az egyik nagyon nagy (talán legnagyobb) német tévécsatornának, a ti Szuperkupa-döntőtök előkészületeiről, azt is meg kell szervezni.

Akkor már Nyugattal, sőt, Sorossal paktálok? Vagy korábban, pár hete, mikor a második világháború alatt Dániába került magyar katonák sorsát nyomozva Koppenhágába mentem öt napra, akkor kivel paktáltam? Sorossal, vagy egyenesen Második Margit királynővel, és ha vele, akkor az Amalienborg palotában adta át nekem az ürgebőrbe varrt békaembereket, vagy mégis inkább a Rosenborgban?

Mikor Aradra utaztam, hogy dokumentumfilmet forgassak a Nyugaton dolgozó cigányok ottmaradt családjairól, akkor kivel paktáltam? Ha Nagyváradra megyek, szép Kedvesemhez, és pedig gyakran megyek, akkor tudom, kivel paktálok: csakis ővele, és ehhez semmi közötök. Ha átszaladtunk, mint az már megtörtént, Kolozsvárra, mert részt vett a MURE (Magyra Újságírók Romániai Egyesülete) kongresszusán és valamiben kikérték a véleményemet, tehát felszólaltam, megadtam a kért tanácsot, az paktálás vagy sem? Mert szakmai egyesület szakmai összejövetelén volt szó szakmai kérdésről.

Egyáltalában véve: miféle elképzelésetek van nektek a sajtószakma működéséről Magyarországon és Európában?

Ja, semmiféle: szabályozni akarjátok, nem ismerni.

Hát nem fog nektek a körtefa besztercei kékszilvát teremni, akkor sem, ha erőltetitek, akkor sem, ha megfeszültök. Ha meg kivágjátok, nem terem még körtét sem.

A magyar sajtót tönkretehetitek, megerőszakolhatjátok, de a természete akkor sem változik meg, és ha majd eltakarít titeket az Idő, vissza is áll minden olyanra, amilyen mindig is volt vagy kellett volna legyen.

Van egy olyan gyanúm azonban, hogy nem a magyar sajtó külkapcsolatait akarjátok ti gátolni, mert arról tudjátok, hogy nem menne: hiszen mikor leszállok a váradi állomáson vagy a Kastrup repülőtéren, nem a magyar nagykövet vár, de még csak nem is a sajtóattasé. Az újságírók utazását ilyenformán csak úgy lehetne meggátolni – mármint, amikor nincs karantén – ha minden kiutazó magyar állampolgár aláírna egy nyilatkozatot, hogy nem munkása a sajtónak, ha mégis az volna, vessék áristomba.

Nem ezt akarjátok ti. Ahogy nézem, sokkal inkább annak a jele ez a mocskos érdeklődésetek, hogy koncepciós perek készülődnek a magyar sajtó még függetlennek megmaradt munkatársai ellen. De minimum rágalomhadjáratok. Ha kihúzta a lábát ebből a tejjel-mézzel folyó drótoktól öleltből az ember, már lehessen is rásütni: ügynök, kém, Soros-bérenc, a körösrévi vagy sonkolyosi sziklabarlangban kapta a kiképzést, egyenesen a kőszáli poloskáktól vagy a Gothesgadenen a kávéstól!

Szóval arra kérnélek titeket, urak, ha már így figyeltek rám, hogy postafordultával értesítsetek, mi a vád, vatikáni kém vagyok-e, francia, esetleg skót szabadkőműves, titóista ágens vagy Soros ügynöke, tudjam, mit valljak be, mert egyszerűen utálom, mikor vallatás közben kell találgatni. Szó szerint kínos tud lenni.

Egyebekben pedig a kedves jó nénikétek második világháborús sanghaji kiküldetését nem kívánjátok listázni?

Tudjátok, mikor bártáncosnő volt a Bundon és a japán tisztek öröme.

Na, azt listázzátok, diplomaták gyöngyei, sztálintojások, perkohászok.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!