Szele Tamás: Trump önmattja

Azzal nem mondok nagyon nagy újdonságot, ha jelzem, hogy Donald Trumpnak, az Amerikai Egyesült Államok elnökének teljesen elment az esze. Ezt már egy ideje tudjuk, sajnos, de a mostani őrjöngése minden korábbinál veszélyesebb: elképzelhető, hogy le akarja állítani vagy rendelettel kívánja szabályozni a közösségi oldalakat.

Mint arról lapunk más helyén röviden beszámoltunk, rövid út vezetett idáig, rövid, ám indulatokkal teli. Kövessük kicsit, összegezzük, amit tudunk.




Tehát: pillanatnyilag nem csoda, hogy Trump elnök legfőbb gondja az idei elnökválasztás, ugyanis több okból is elképzelhető, miszerint nem választják újra. Ezek között rögtön a legelső ő maga, úgy, ahogy van. Eddigi tevékenysége, döntései és színes egyénisége, mely szó szerint nem riad vissza semmitől. Hiba volt ilyen embernek nagy hatalmat adni, de azért kapta meg, mert kihívói sem voltak sokkal különbek nála – és ha esetleg mégis székében marad, az is annak lesz köszönhető, hogy vetélytársai nem nevezhetőek reális alternatívának. Azonban ettől még teljes gőzzel kampányol, éjjel és nappal ontja magából a Twitteren az öntömjénezést és vetélytársai becsmérlését, ennek része volt az is, hogy megtámadta a kaliforniai levélszavazás intézményét. Amire egyébként azért volna szükség ott is, más államokban is, mert nem lehet tudni, meddig tart még a világjárvány. Kalifornia mellesleg nem is az a hely, ahol Trump átütő sikerre számíthatna, mondhatni borítékolta magának előre a vereséget és rá is fogta a még le sem zajlott szavazás meghamisítását az állam kormányzójára a következő, két részes tweetjében:

EGÉSZEN biztos (TUTIRA!), hogy a levélszavazás alapvetően csalás lesz. Postaládákat fognak kifosztani, szavazólapokat hamisítanak és nyomtatnak ki illegálisan és írnak majd alá hamisan. Kalifornia kormányzója millióknak küld szavazólapot…”



…bárki, aki az államban él, függetlenül attól, hogy ki ő és hogy került oda, kapni fog ilyent. Ezután a szakértők fogják elmagyarázni ezeknek az embereknek, akik közül sokan még sosem gondoltak arra, hogy szavazzanak, hogy hogyan és kire kell szavazni. Ez cinkelt választás lesz. Semmiképp!”

Eléggé rosszhiszemű feltételezés vagy inkább jóslat, ráadásul következménye is volt. Épp a politikusok nyomására vezették be ugyanis a közösségi oldalak a „fact-checking” intézményét, ami abból áll, hogy a nagyon nagy érdeklődést kiváltó posztokat, tweeteket, megszólalásokat jelzi a rendszer, és egy rutineljárás keretében ellenőrzik az igazságtartalmukat, már, ha van. Hogyha hamisak, akkor fűznek hozzá egy megjegyzést, miszerint ezzel az állítással legyenek óvatosak a felhasználók. Trump is így járt: először egy rövid kommentárt fűztek a gondolataihoz, miszerint:

Trump megalapozatlan állításokat tett arról, hogy a levélszavazás választási csaláshoz vezetne.”

aztán bővebben is kifejtették:

Trump hamisan állította, hogy a levélszavazás „megbuherált választáshoz” vezet. A fact checkerek szerint nincs bizonyíték arra, hogy levélszavazás során csalások történtek volna. Trump hamisan állította, hogy Kalifornia szavazólapot fog postázni „bárkinek, aki az államban él, függetlenül attól, hogy ki ő és hogy került oda, kapni fog ilyent. Valójában csak a regisztrált választóknak küldenek szavazólapot. Az NBC News szerint öt államban már teljes egészében postai úton folyik a szavazás és az összes államban van valamifajta lehetőség a postai úton történő távszavazásra.” (A tweetek forrása: 444)

Ettől viszont elöntötte a vér azt, amit az amerikai elnök a fejében hord a két füle között, és amelyről annyit vitázik a modern politikatudomány és anatómia. Először azzal vágott vissza, hogy:

Azt írják, hogy a megjegyzéseim a levélszavazásról, ami nagyszabású korrupcióhoz és csaláshoz fog vezetni, félrevezetőek, mindezt a Fake News CNN-re és az Amazon Washington Postra alapozva. A Twitter megfojtja a SZÓLÁSSZABADSÁGOT, amit én, az Elnök nem engedek megtörténni!”




aztán elsütötte a nagyágyút:

A techcégek mindent megtesznek, amit jelentős hatalmuk megenged, hogy CENZÚRÁZZANAK a 2020-as választások előtt. Ha ez megtörténik, nincs többé szabadságunk. Sosem fogom hagyni! Erősen próbálkoztak 2016-ban, és vesztettek. Most teljesen MEGŐRÜLTEK. Maradjanak velünk!!!”

Végül hozzátette, hogy a közösségi oldalakat szigorúan szabályozni fogják vagy be is zárják. Mára várható a Fehér Ház rendelete a közösségi média cégeivel kapcsolatban. Hogy aztán mi lesz benne vagy egyáltalán lesz-e, az attól függ, hogyan hatnak a POTUS gyógyszerei, már, ha bevette őket.

Van reális lehetőség arra, hogy egy elnöki rendelet leállítsa az Egyesült Államokban bejegyzett közösségi oldalakat? Közjogi lehetőség van rá, hiszen a legnagyobb ilyen cégek mind az ottani szövetségi törvénykezés hatálya alá esnek, illetve még annak az államnak a törvényei is érvényesek rájuk, ahol a központjuk működik. Például a Facebook központja Menlo Parkban van, Kaliforniában, tehát rá érvényesek a szövetségi törvények, a kaliforniai törvények és San Mateo megye rendelkezései is. Ez szövetségi ügy lenne, szóval jogi lehetősége volna a leállításnak is, szabályozásnak is, bár egy erre vonatkozó törvény kidolgozása évekbe telne, rengeteg fórumon kéne átjutnia, viszont erre való az elnöki rendelet: azzal azonnal meg lehet állítani mindent, a jogi hátteret meg ráérnek később is kidolgozni.

A lépés gazdaságilag, társadalmilag, közegészségügyi és politikai szempontból viszont Trump utolsó tévedése volna.

Vegyük csak sorban: az amerikai gazdaság és a világgazdaság hatalmas szegmense alapul nem csak a közösségi oldalakra, azok hirdetéseire, felméréseire, de még a rajtuk keresztül folytatott kommunikációra is. Ha a techóriások működését megtiltják vagy szabályozzák, eltűnik a marketing majdnem teljesen, eltűnik a piac kilencven százaléka, de még az üzenetküldő és információs szolgáltatásoknak is végük: lehet majd a nyomtatott lapokból tájékozódni, mint a nyolcvanas évek végéig, ami az üzleti élet végzetes és végletes lelassulását fogja jelenteni.




Társadalmi szempontból is hatalmas hiba volna választási évben megfosztani a roppant mobilis amerikaiakat azoktól a rendszerektől, amelyeken keresztül tartják a kapcsolatot távol élő családtagjaikkal, barátaikkal. Ott nem ritka, hogy valaki egy állás kedvéért átköltözik New Yorkból mondjuk San Franciscóba, és csak ez az egy eszköze van arra, hogy ne szakadjon el emberi környezetétől, közösségétől, tudjon a szeretteiről.

Közegészségügyi szempontból is harakiri lenne hozzányúlni ezekhez a rendszerekhez, világjárvány idején: emlékezzünk, a magyar kormány a koronavírus-fertőzés előtt már hosszú ideje látványos és hangos propaganda-kampányt folytatott pontosan ugyanazok ellen a cégek ellen, amelyek Trumpnak sem tetszenek, és ez a kampány – bár a járvány enyhülésével feléledni látszik – mintegy varázsütésre hallgatott el a kijárási korlátozások bevezetése alkalmával.

Hogyne: ha nincsenek techcégek és nem működnek a szolgáltatásaik, nincs távoktatás, távmunka, nincs videokonferencia, de még kormánykommunikáció sincs. Nincs semmi, csak rettegő, atomjaira szakadt társadalom. Mármost Magyarországról kitiltani, elüldözni ezeket az óriásokat (akik azért nem épp ártatlan báránykák, csak nem abban vétkesek, amivel az orránál tovább nem látó honi kormánymédia vádolta őket) nagyon nehéz feladat volna, és mindenképpen helyettesíteni kéne a távozókat valamivel: az Egyesült Államok esete azért rosszabb, mert onnét elkergetni sem lehet őket, hiszen többségükben otthon vannak. Csak ártani lehet nekik vagy tönkretenni őket, viszont annak nagyon súlyos következményei volnának.

Marad még az esetleges tiltás-szabályozás politikai vetülete. Hát, ebből a szempontból már az ötlet nyilvános felvetése is végzetes hiba volt, amit Trump ellenfelei tökéletesen ki is fognak használni. Egy szabályozás vagy pláne betiltás különben éppen magát a mostani elnököt fosztaná meg attól a tereptől, ahol a legsikeresebb és ahol a legtöbb választóját szerzi: a Twittertől. Ráadásul lebénulna a 2016-os kampányt megnyerő alt-right propagandagépezet is, leállnának az álhírgyárak, a mendemonda-manufaktúrák, a pletykográfok, kampánymédiának maradna a nyomtatott sajtó, a tévé, a rádió és az óriásplakátok. Pont az a szegmense a médiának, amelynek nagyon nagy részével már rengetegszer összeveszett az elnök. Esélye sem volna a választásokon. Gyakorlatilag még akkor is elveszítené a harcot, ha az ellenjelölt Benedict Arnold, Aaron Burr vagy Spiro Agnew volna, pedig ezek a személyek az amerikai történelem legnépszerűtlenebb alakjai.



Igazság szerint azt tenné a legjobban a POTUS, ha valami vis maiorra hivatkozva kicsit csendben maradna és igyekezne megfeledkezni erről az elhamarkodott fenyegetőzésről – de azt meg nem engedi a büszkesége. Így hát elmondhatjuk: Donald Trump valószínűleg most veszítette el a választásokat.

Ami a közösségi oldalak tiltásának vagy szabályozásának fentebb említett következményeit illeti: azok a világ összes többi országra is nagyrészt érvényesek, legfeljebb nem mindenhol tartanak idén választásokat. Tartsuk ezt szem előtt és ne hagyjuk, hogy a politikusaink megfeledkezzenek róla.

Olyan csapdát állított most az amerikai elnök az illiberalizmusnak, ami valószínűleg minden pálya- és elvtársát csábította volna, de egyikük sem mert lépni az ügyben: és ebből nincs kiút, sehogy sem lehet belőle győztesen kijönni. Nem a megtámadott techóriások fogják megfosztani a hatalmától az elbizakodott vezetőket, azok üzlettel foglalkoznak, nem érdekli őket a politika. Ilyen formában nem. A választók fogják világgá kergetni azokat, akik meg akarják fosztani őket az ingyenes, világméretű kommunikáció lehetőségétől. Bármit is tesz most Donald Trump: mindenképpen hibázni fog.

Matt három lépésben.

Sőt: önmatt.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!