Szele Tamás: Soros vagy az ördög?

Az a minimum, hogy a szélhámosok második aranykorát éljük Magyarországon – az első vagy száz-százhúsz éve volt, és olyan világszinten elismert svindlerek neve fémjelezte, mint például Strasznov Ignácé – de azért van különbség, kérem, nagyon is van.

A régi, „békebeli” magyar szélhámos intellektuális bűnöző volt, úriember, még ha csibész is, bonyolult trükköket eszelt ki, nem ritkán műszaki ismeretei is voltak (emlékszem olyan cselre, mikor szó szerint rácsatlakoztak a tőzsdei távíróvonalakra egy csalás kedvéért, majdnem országos gazdasági válságot is okoztak vele), bejáratos volt szalonokba és késdobálókba egyaránt, több nyelven beszélt, és egyaránt jól állt rajta a munkaruha vagy a huszártiszti uniformis. A maiak nem adnak ilyen részletekre, még a bonyolultabb tervezés sem mindig fontos nekik. Egyszerűen a butasággal üzletelnek, és elég jól megy is nekik a bolt. Lássuk az ügyészség mai közleményét például, tipikus mai svindlerről szól, akiből már hiányzik az elegancia, a stílus… Pedig valamikor ez egy szakma volt, kérem!


A Kalocsai Járási Ügyészség zsarolás, minősített csalás és hatóság félrevezetése miatt vádat emelt egy nővel szemben, aki magát ördögűzőnek, halottlátónak és jósnőnek kiadva, másfél éven át abból élt, hogy közösségi oldalakon vagy buszmegállóban megismert női áldozatai pénzét elszedte.

A vád szerint a Tolna megyei községben élő nő a közösségi oldalon ismerte meg első áldozatát, akire „ráírt”, majd rövidesen bizalmas ismeretség alakult ki közöttük. A vádlott kipuhatolta áldozata családi viszonyait, majd hiszékenységét kihasználva először egy kisebb összeget kért azért, hogy a pénzt oltárra helyezve kiűzze a gonoszt egy – a sértettnek nem sokkal korábban szerelmi csalódást okozó – férfiból. Annak érdekében, hogy további összegeket kapjon a sértettől, azzal is megfenyegette, hogy ha nem fizet, a családja fogja bánni, az ördög rosszat fog tenni velük. A sértett nő amiatti félelmében, hogy a vádlott által mondottak bekövetkeznek, a kapott útmutatásoknak megfelelően egy buszmegállóban a vele találkozó „néma lánynak” – aki valójában a vádlott volt – tíz alkalommal összesen több mint 1,2 millió forintot adott át.

A szintén közösségi oldalon megismert későbbi áldozatának valótlanul azt állította, hogy már egy ideje figyelik, ezért el kell őt rejteni. A vádlott kérte, hogy a megbeszélt találkozóra a sértett az összes értéktárgyát vigye magával. A vádlott a néhány napig a lakásán „rejtegetett”, megtévesztett áldozata személyes adatait, továbbá okmányait is megszerezte és a tudta nélkül mobiltelefonokat vásárolt. Mindez nem volt elég, mert a sértett férjét is felhívta azzal, hogy az asszony náluk van és csak akkor engedik szabadon, ha fizet. A fenyegetés a férjben komoly félelmet keltett, ezért 394 ezer forintot utalt át a vádlott által megadott bankszámlára.

Egy menetrendszerinti buszon ismerkedett meg a vádlott azzal a sértettel, akinek bizalmába férkőzve felajánlotta, hogy összehozza egy halottlátóval annak érdekében, hogy segítsen kideríteni tragikus körülmények között elhunyt fia halálának okát. A vádlott ezután ismeretlen számról felhívta áldozatát és halottlátóként bemutatkozva készpénzt és ékszereket kért a „közvetítőn” keresztül eljuttatni hozzá. Áldozatát több, mint 600 ezer forinttól szabadította meg. A sértett a csalást utóbb felismerte, ezért hogy ártatlanságát bizonyítsa, a vádlott maga is feljelentést tett a halottlátóval szemben és csalás miatt nyomozás indult.

Az ügyészség a büntetett előéletű nőt többrendbeli zsarolás, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, továbbá hatóság félrevezetésének vétségével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A más ügyben fogva lévő vádlott bűnösségéről a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.”

Hát, hová züllött szélhámosaink világa… bezzeg a nagy Hodács az ötvenes években még arra is ügyelt, hogy az embereit egytől egyig beléptesse a Magyar–Szovjet Baráti Társaságba, olyan körültekintő volt, most meg jön egy ambiciózus leányka, megfenyegeti az áldozatát azzal, hogy elviszi az ördög, ha nem fizet, és lám, több, mint egymilliót kap. Nyilván, ehhez olyan áldozat is kell, aki hisz az ördögben, akivel kapcsolatban még az egyházatyák sem mind értettek egyet: meg olyan, aki hisz a halottlátóban, vagy abban, hogy őt különösebb ok nélkül is megfigyelhetik.
Mondjuk ez utóbbi erősen relatív dolog, mert attól függ, ki mit talál oknak, és megfigyelések tényleg léteznek, csak tapasztalatom szerint az esetek 99,9 százalékában semmi értelmük vagy következményük nincs, de azt persze nem tudjuk a fentiek alapján, mit is mondott a csaló az áldozatának, kik figyelik. Hanem mintha tegnap olvastam volna én valami hasonló esetről.

Azt írta ugyanis az Euronews, hogy:

Brüsszeli tudósítónk egy sajtótájékoztatón kérdezte meg a cseh politikust a kormányzati kérdőív utolsó pontjáról, amely így szól:

Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit. Ön egyetért azzal, hogy a kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?”

A bizottsági alelnöktől azt kérdeztük, félrevezető információnak tartja-e a fenti állításokat. Věra Jourová így válaszolt.

A magyarországi nemzeti konzultáció szövege nincs előttem. De ha Ön azt mondja, azt kérdezik az emberektől, hogy az Európai Unió megváltoztatná-e az alkotmányt, hogy migránsokat kelljen befogadni, akkor ez egy fake news, ez nem igaz.”

Ez idáig világos: köteles jóindulattal fogalmazva mondjuk úgy, hiba csúszott a Nemzeti Konzultáció kérdései közé, és Věra Jourová ezt jelezte. Hanem hát nem addig van az: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárnak (van egy olyan érzésem, hogy ő a kapcsolatok romlásáért felelős igazából, mert minden percében azon dolgozik) muszáj volt válaszolnia, mégpedig a Twitteren:

Vera Jourová tehát azt mondja, hogy a nemzeti konzultációnk egyik kérdése álhír, pedig az igazság az, hogy az Európai Bizottság szisztematikusan dolgozik a migráció elleni erőfeszítéseink gyengítésén. A Soros Györgyhöz fűződő kapcsolatairól nem beszélve…”

Bizonyítékot nem csatolt, nem is csatolhatott, hiszen ilyen nincs, egyszerűen azt mondta, hogy aki nem hiszi a magyar kormány állításait, azt elviszi az ördög, bocsánat, a Soros, sőt, már el is vitte. Tessék mindent készpénznek venni, ami tőlük jön.Tulajdonképpen mi a különbség a szélhámosnő és az államtitkár között?

Annyi, hogy az egyik ördögöt mond, a másik Sorost, az egyiknek készpénz kell, a másiknak voks, de azt is készpénzre váltja: ugyanazt az elkövetési alakzatot, módszert figyelhetjük meg. Mindkettő elvárja, hogy higgyenek neki és egyikük sem bizonyít semmit, csak az egyikük mégis politikus, a másikuk bűnöző.

De melyikük melyik?

Minél tovább nézem ezt a két történetet, annál kevésbé látom az eltérést.

Mindkettő a butasággal, babonával üzletel, mindkettő alaposan megijeszti az áldozatát, aztán jöhet az ördög, jöhet a halottlátás, jöhetnek a bizonyítatlan állítások.

Azért legalább a politikusaink lehetnének stílusosabb svindlerek.

De azok az idők már elmúltak, mikor erre még ügyelni illett.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!