Szele Tamás: Schmidt Mária zöldre vált

Boldogat, újat, évet és hasonló terményeket a másnapos nemzetnek. Nekem ez az állapot kimaradt, mármint a másnaposság, talán azért, mert individualista módon be sem rúgtam, nálunk a szomszéd lármázott hajnalig, hogy el ne maradjon a mulatság… na, akkor lássuk, miféle hírekkel szolgálhatunk.

Leginkább semmifélékkel, ami január elsején nem is csoda.

Ilyenkor nem csak nemzeti, de globális is a délig alvás, márpedig horkolva nem lehet mindenféléket elkövetni, amikből aztán hír lesz. Most egy egész planéta matat bambán a konyhában, ki egy féldeci, ki egy kávé, ki pedig mindkettő után matatva. Ezen állapot alól csak egy kivétel lehetséges a Kárpátok gyűrűjében, éspedig a kormánymédia, Schmidt Máriával az élén.

Ők ugyanis most rohangálnak, mint pók a falon és főként azzal foglalkoznak, miszerint nem tudják, hová legyenek. Hát mi lelte őket? Nagy a sora annak…

Minden azzal kezdődött, hogy Áder János éjfélkor beszédre fakadt. Mint minden Újévkor szokta tenni, vagyis ettől még nem fordult ki a világ sarkaiból, mi több, hűek maradunk a szövetségi rendszerekhez is, melyeknek tagjai vagyunk és továbbra is pontosan ugyanúgy tartjuk be a nemzetközi szerződéseket, mint eddig, bármennyire is rossz hír ez egyeseknek. Hanem most az egyszer nem tette rosszul, hogy meghallgatta ezt a beszédet az, aki odafigyelt rá. Általában az újévi beszédek információtartalma a mínusz nullával szokott egyenlő lenni, rendes tollforgató részegen, álmában, a lábujjaival is tud ilyent írni, van benne Kárpát-medence, Duna, Tisza, arany kalásszal ékes rónaság, ezredév, utóbbi időben Ozmán vad népe, rabló mongol és persze balsors, mely régen tép, szóval az ember elolvassa a Hymnust és átteszi prózába, úgy kell megírni.

Na, most nem ez volt.

Most környezetvédelem volt, alig hittem a fülemnek.

Azt mondta Áder köztársasági elnök, miszerint:

„Nincs teljes, egészséges emberi élet a természet egészsége, teljessége nélkül (…) Észre kellene venni, hogy ha bajban van a természet, annak részeként az emberiség is bajban van. Ezért nem a természetet, hanem a saját természetünket kell legyőzni. a pannon táj sem mentes a változások következményeitől, ami befolyásolja életünket, jövőnket. A káros hatások útlevél nélkül közlekednek az egész Földön. A légkör közös, a vizeink egymásba folynak. Meg tudjuk-e őrizni és továbbadni úgy, ahogy kaptuk? Lesz-e ugyanolyan tápláló terménye és a terménynek ismerős íze? Vagy a jelenlegi lesz az a nemzedék, amely – alig egyetlen emberöltő alatt – elherdálja évezredes, évmilliós örökségét? Mindannyiunk felelőssége a teremtett világ megőrzése.”

Nocsak.

De nagyon nocsak.

Azt nem tudom, ő maga írta-é ezt a beszédet, vagy valaki a titkárságáról, de írta légyen akárki, az sem olvas kormánysajtót. Hát nem tetszik tudni, hogy az egészből egy szó sem igaz, minden ilyesmi klímahiszti, Greta Thunbergről pedig világosan látható, ha napnyugtakor nézzük, 47,93 fokos szögben, prizmán keresztül, ködben és szél ellen, hogy Soros György álruhában? Ezeket már mind megírta a feltétlenül szavahihető KESMA-média, de annyira ám, hogy a „klímahiszti” kifejezést beütve a multinacionális gugliba erre a kulcsszóra témakör szerint vannak elkülönítve az írások – tömegével! – a Pesti Srácokon és a 888-on. De még Hír TV-t sem néznek? Alig pár napja fejtette ki ott Schmidt Mária Bayer Zsoltnak, miszerint:

„És ez az elit ott maradt ideológia nélkül. És erre használja most ezt a klímát, ezt a klímavészhelyzetet, vagy klímaváltozást, vagy… Nem tudom, hogy… Mi az, hogy klímaváltozás? Minden változik a világban, semmi se állandó. A klímának kéne állandónak lenni? Nem értem, a szavakat se értem, amiről beszélnek. Nem értem, hogy mi az, hogy klímasemlegesnek kell lenni? Az azt jelenti, hogy betiltják az időjárást? Egy teljesen apokaliptikus víziót felfestve próbálnak ránk erőszakolni dolgokat! Ez egy harakiri lesz? Most azt fogjuk kikísérletezni, hogy hogyan tudjuk mi magunkat tönkretenni?”

Kérem, eddig minden kormánylakáj és sajtóorbánum pontosan tudta, hogy a klímahiszti és a környezetvédelem Soros trójai falova, erre fel most jön ez a köztársasági elnök, és egy beszéddel mindent összezavar. Hát ne zavarodjon meg ettől a szorgos és alázatos tányérnyaló? Hová fog ez vezetni?

Nyugalom: sehová. Senkit sem fognak elbocsátani szép vagy randa üzenettel, senkinek nem fog felkopni az álla, csak, mert tegnapig szidta a környezetvédelmet – feltéve, hogy holnapra bezöldül. Amit eddig mondtak, azt nem mondták, akkor sem, ha mindenki hallotta, olvasta, látta, az mind amnesztiába vagy amnéziába esik, tessenek megnyugodni, ez Magyarország. Itt csak annak eshet baja, aki elhitte a sok szamárságot, amit hirdetett, és kitart mellette. A normális, cinikus tintakulik és kameratöltelékek már fordítják szorgosan bélésével kifelé a köpönyegüket.

Mindössze annyi történt – és nem előzmények nélkül – hogy a kormány fordult egyet, és már nem tagadja a klímaváltozást, hanem vélt ellenfelei nyakába akarja varrni. Láttunk már ilyent. Mit is mondott Orbán Viktor a karácsonyi interjújában?

„A klímaválság fő felelősei a legnagyobb, leggazdagabb államok és a világ legnagyobb multinacionális vállalatai. Nekik kell elsősorban állniuk a számlát, és nem a szegényebb országoknak. Nem fogadhatjuk el, hogy a klímavédelemre hivatkozva megemeljék az energiahordozók és az élelmiszerek árát, és újra megsarcolják a magyar családokat. A klímavédelem nem pártirányultság és nem ideológiai verseny kérdése; a teremtett környezet védelme mindenkinek érdeke, és a keresztény tanítás fontos része is. Ehhez a komoly kérdéshez jobb, ha komolyan közelítünk; az üres politikai jelszavak inkább ártanak, mint segítenek.”

Sőt, ha szocialista lett volna, fogalmazhatott volna úgy is, hogy „fizessenek a gazdagok”, de hát nem szocialista, vagyis ha az, akkor nemzeti. Viszont szépen köszön vissza az Orbán-interjú kifejezése, a „teremtett környezet védelme” az Áder-beszédben, bár ő „teremtett világot” emleget.

Akkor bizony mégis ez lesz az új politikai irányvonal (többek között), a NER nem volt képes legyőzni a környezetvédelmet elvi alapon, megpróbál tehát az élére állni, ellopni azt. Hát akkor mitévő légyen a kormányt nem túlzottan kedvelő környezetvédő ember? Csak nem árulhat egy gyékényen Bayerrel…

Nyugalom, hamarább kopik ki a magyar kormány a klímavédelem ügyéből, mintsem a kakas háromszor szólna. Rosszul áll nekik ez a kabát, valahogy nagy is lesz rájuk meg szűk is, arról már nem is szólva, hogy a magyar kormány környezetvédelmének az a lényege, miszerint védje mindenki más a környezetet, csak épp mi nem – legalábbis az orbáni tézisek ezt sugallják, az áderiek kevésbé, de majd csak megegyeznek.

Szóval, aki tenni is akar valamit a környezetért, nyugodtan felejtse el ezeket a macskajancsikat, különben sincs bal- és jobboldali környezetvédelem, érdekes is lenne, ha az egyik a teremtett környezetet védené, a másik meg a nem teremtettet. Szamárság az egész, a folyónak, légkörnek mindegy, jobbról vagy balról mocskolják be.

Száz szónak is egy a vége, aki azért akarja védeni a bolygót, mert Áder azt mondta, az védje azért.

Aki annak ellenére akarja védeni, hogy Áder azt mondta, védje azért.

Bár én már csak amondó volnék, legbölcsebb, aki azért védi, mert bajban van, és kész.

Holnaptól meg igen mulatságos lesz elnézni a megkésett mamelukok pálfordulásait, bezöldüléseit.

Színük változását.

Különben boldog új évet, és jó szórakozást.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!