Szele Tamás: Sárkányfogak, vetemények

Akkor most egy gondolatkísérlet következik ebben az egyre hisztérikusabb légkörben, melynek célja az, hogy bemutassam: az emberi nemzetségnek semmi sem jó, illetve, mint alapvetően sárkányfog-veteménynek, szó szerint bármi megfelel, csak harcolni lehessen érte. És ellene.

A gondolatkísérlet apropója egy kedves, barátságos olvasói üzenet, amit bizonyos H. Richárd küldött nekem ma Messengeren, és így szólt:

Te is ki az anyad vagy te vereb geci? Futtatod a kamu virust rohadjal meg. Tajekozodjal nyomorult fereg mielott nyomatod a kancso propagandadat bazdmeg.”

Melyhez hasonló jókat kívántam, majd letiltottam: de azért eltöprengtem a nyájas, szépszavú olvasó lelkivilágán. Az ékezetein és a helyesírásán nem, egyiket sem ismeri, vagy messzire sodorták ilyen irányú ismereteit a vérzivataros évek, ahogy Koppány mondaná, a sors mostoha volt. De lehet, hogy a lényeglátás miatt nincs is ideje ilyen apróságokkal foglalkozni és soha nem is volt.

Tény, hogy nem rajongok sem az álhírekért, sem az összeesküvés-elméletekért. Túl sokat kell valós tényekkel foglalkoznom ahhoz, hogy a hit és a vélemény szerepét meghatározónak fogadjam el gyakorlati kérdésekben: vagyok akkora pogány, hogy még a keresztes hadjáratokról is azt gondolom, inkább folytak a keleti kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséért, mint a Szentföld visszafoglalásáért. Legalábbis a kereskedelem miatt volt érdemes vívni őket, hogy emellé ki adta ki a jelszót, miszerint „Deus vult!”, kevésbé lényeges. A Mindenható aktívan nem tiltakozott, mert nem szokása, nem jelent meg hivatalos cáfolat sem a Mennyei Harsonában, mindenki mondott, amit akart, aztán elbukott az egész hosszúra nyúlt vállalkozás. De térjünk vissza a mába: mi inspirálhatta az ismeretlen dalnokot, aki ilyen keresetlen szavakkal tisztelt meg, mármint a szent lángon kívül, mely kebelében ég?

Az, hogy publikáltam én tegnap egy írást doktor Drábik koronavírussal kapcsolatos fejtegetéseiről, melyeket ordas mód antiszemitának tartok, és bebizonyítottam, hogy a doktor nem mond igazat egy tanulmányról. Ez volt sok az elkötelezett kereszteslovagnak. Aki hitét kívánja megélni, és a tények nem zavarják.

De hát nincs joga bárkinek hinni? Dehogy nincs, a hit nevében mást megtámadni, na, az a tilos. Amint hitről vitatkozni meg ráadásul ostobaság. Míg csak zaklatják az embert, segít a letiltás, baj akkor lesz majd, ha az utcán is egymásnak esnek a járókelők mindenféle hittételek miatt.

Most éppen a világjárvány a hit tárgya, a tagadás tárgya, a teológiai viták tárgya a közbeszédben – ahelyett, hogy a virológiai, tudományos viták tárgya lenne. Hinni lehet mindent és az ellenkezőjét is nemkülönben: csak azt ne várják, hogy az esetleges vallásháborúkat dicséretes türelemmel fogadjam majd.

A mostani helyzet társadalmi szempontból különben is nagyon érdekes: azok a konfliktusok, ellentétek, amelyek eddig a politikai táborok között feszültek, áthelyeződtek a koronavírussal kapcsolatos nézeteltérések frontjára, és sokkal súlyosabbak: a korábbi, belpolitikai ellentétek ugyanis kevesebb polgárt érintettek, ez viszont mindenkit, és míg korábban senkin sem látszott, melyik párt tagja vagy szimpatizánsa, az most mindenkin látszik, visel-e maszkot, avagy sem. Egyszerűbb a konfliktust még kialakítani is.

Mondjuk erre a vírus pont tojik, de azért vagyunk a világon, hogy valahol szekértáborunk legyen, mondaná a mai Ábel. Meg azért, hogy akit a betegség meghagy, agyonüssük, vagy mert ellenálló, vagy mert lepaktált a vírussal, ami nincs, de ha nem azzal, akkor a Háttérhatalommal. Lesz itt még lincselés, akárki meglássa.

Most jön a gondolatkísérlet. Játsszunk el azzal az ötlettel, hogy egy különös, az egész bolygóra kiterjedő természeti jelenség vagy ha úgy akarjuk gondolni, a Teremtő kegyelme egy csapásra végez a koronavírussal. De úgy ám, hogy írmagja sem marad. És huszonnégy óra alatt minden most még beteg ember meggyógyul. Akkor megbékülnénk egymással?

Dehogy békülnénk. Akkor kezdődne még csak igazán a haddelhadd.


A mostani helyzetben ugyanis nagyon fontos, hogy azért kapott politikai színezetet az egész kérdés, mert korábban a mindenféle nemzeti kormányok, így a miénk is, mindentudónak mutatták magukat. Hogy bízzon bennük a nép, a szavazópolgár. Mármost épeszű ember ugyan tudta, hogy nem okosabbak nála, ellenben időnként butábbak, azonban ez a legtöbbek számára csak akkor vált világossá, amikor egyrészt önmaguknak ellentmondó, másrészt kellemetlen utasításokat kezdtek kiadni. No, akkor sokan, akik korábban nem foglalkoztak politikával, úgy döntöttek, miszerint „ezek hülyék és nincs igazuk”. De nem egyben vagy másban, hanem semmiben.

Hát jó, de ha nekik nincs igazuk semmiben, kinek van mindenben?

Az ellenlábasaiknak netán?

Mindenben nekik sincs. Mindenben senkinek sincs, kivéve – a közhangulat szerint – azoknak, akik azt állítják magukról, hogy igen.


Ezen a ponton szakad szét a hagyományos társadalom politikai szövete és jönnek az önjelölt messiások és próféták, akik mindent mondanak ám semmit sem bizonyítanak: ha nem hiszed, a te bajod, és pogány vagy, az pedig igen hamar nagyobb bajod lesz neked, mint maga a vírus. Pedig az sem kis gond. Mármost ha holnapra eltűnne a világról ez a betegség, akkor ők egyből munka és ürügy nélkül maradnának. Ha nincs háború, nincs szent sereg sem.

Szóval, a következő tanok terjedése lenne várható.

  • Nincs vírus, mert sosem volt, de ők ezt előre megmondták. Nem jó: nem tartja egyben a tábort.
  • Nincs vírus, mert ők a Fény Erejével, QAnon hatalmával, kvantumrezgésekkel vagy sámánénekkel kizavarták a világból. Nem hiszed, hogy ők zavarták ki? Hogy mered? Kössétek fel!
  • Nincs vírus, de volt, és csak azért nincs már, mert félresikerült valami a sátáni összeesküvők konyháján. Irtsunk ki előre mindenkit, aki kicsit is gyanús, nehogy visszajöjjön. (Ez elég népszerű lenne).
  • Nincs vírus, nem is volt soha, az egész a Háttérhatalom hazugsága volt gazdasági célok érdekében, járvány sem volt, senki sem betegedett meg, aki azt mondja, hogy beteg volt, az hazudik, aki belehalt, pláne. Hazugságból halt meg, vajon mennyit kapott érte?
  • A vírus létezett ugyan, de az orosz tudósok egy úttörő találmányának köszönhetően elpusztult.
  • Ugyanez kínai tudósokkal.
  • Ugyanez amerikai tudósokkal.
  • Nálunk magyar tudósokkal, be is mutatják a készüléket, melyet maga a kormány kötött rá a lakihegyi nagyadóra, aki nem hiszi, libernyák gazember.
  • Találjuk meg a felelősöket és verjük őket agyon. Ha nincs felelős, csinálunk felelőst. Kinevezünk.
  • Azért nincs járvány, mert felhagytak az 5G alkalmazásával, amit így hívunk, az egy titokban továbbfejlesztett 4G, ami nem árt, mert egy G-vel kevesebb. Emberkísérlet zajlott, találjuk meg a felelősöket, stb.

Körülbelül ilyen elméletek terjednének el a Nagy Gyógyulás után a bolygó lakói között. Hivatalosan akkor fordulna válságosra a helyzet, mikor az ENSZ-ben Kína nyilvánosan követelné, hogy ismerjék el érdemeit a járvány leküzdésében, és vele párhuzamosan ugyanezt követelné az Egyesült Államok és Oroszország is. A hadseregek felvonulnának, esetleg össze is csapnának.

Mikor már radioaktív sivatag lenne a kultúránk helyén, és az utolsó két ember nézné reménytelenül, akkor is képesek lennének ölre menni:

Ez tiszta Mad Max…
– Nem Mad Max,
Mad MASZK!!!

Kérem, amíg hit és vélemény kérdésének találunk mindent, egyáltalán semmi szükségünk nincs világjárványra.


Tudunk harcolni egymással anélkül is.

Akarunk is.

Mondtam, hogy az emberfaj sárkányfog-vetemény.

Nincsen remény.


 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!