Szele Tamás: Oroszok a spájzban

Hej, ha ezt Zoja Koszmogyemjanszkaja, a legendás partizánnő megérhette volna… de nem érte meg és talán jobb is így mindenkinek, ugyanis valószínűleg azt hitte volna, hogy megőrült, mert azt olvassa az újságban, miszerint Szentpéterváron német neonáci alakulatokat képeznek ki.

Pedig a hír igaz, más kérdés, hogy nem a Pravda írja – az a régi formájában már nem létezik, létezik helyette több más Pravda is, online, offline egyaránt – hanem az Átlátszó. Lássuk akkor, miről is van szó?A német Focus magazin friss híre szerint két német szélsőjobboldali, neonáci szervezet, a Fiatal Nacionalisták (Junge Nationalisten), amelyik a Német Nemzeti Demokratikus Párt (NPD) ifjúsági szervezete, és a Harmadik Út (Der III. Weg) tagjai paramilitáris kiképzésen vettek részt az Orosz Birodalmi Mozgalom (Russian Imperial Movement, RIM) egyik táborában, Szentpétervár közelében.

A szélsőjobboldali, ultranacionalista, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető mozgalom többféle online és offline képzést kínál, köztük katonai topográfiát, fegyverhasználatot és közelharcot mind erdei, mind városi környezetben. A RIM paramilitáris szárnyának, a Birodalmi Légiónak a tagjai harcoltak Kelet-Ukrajnában, Szíriában és Líbiában is. A kiképzésükön korábban részt vett a svéd szélsőjobboldali Északi Ellenállási Mozgalom (Nordic Resistance Movement, NRM) két tagja is, akik később otthon bombatámadást hajtottak végre egy kávézó és egy menekültközpont ellen. A svéd ügyészség szerint orosz bajtársaiktól tanulhatták a bombakészítést.

A RIM-et és három vezetőjét április elején globális terrorszervezetnek nyilvánító amerikai külügyminisztérium szerint lengyel és finn szélsőjobboldaliak is jártak a szervezet kiképzőtáborában, de kapcsolatban vannak spanyol, osztrák, és feltehetően szerb és bolgár szélsőségesekkel is. A spanyol hírszerzés szerint a RIM nyugati államok kritikus infrastruktúrája elleni támadásokra ösztönöz, hogy ezzel is fokozzák az emberek válságérzetét a koronavírus járvány idején.” (Átlátszó – PC Blog)

Hát ez azért már több kettőnél. Oroszországban egy csomó minden tilos, ami a világ többi helyén nem az, cserébe néhány dolog engedélyezett: ezek egyike, hogy bárki részt vehet paramilitáris képzéseken, és tarthat is ilyent, szabad a piac és a vásár. Aztán a tanultakat lehet kamatoztatni, mondjuk orosz földön erősen nem ajánlott, de máshol csak tessék. Nyilván az az első kérdés, ami az emberben felötlik: és erről a Kremlben tudnak?

Hogyne tudnának. Olyan dolog nincs arrafelé, amiről a Kremlben vagy a Lubjanka téren ne tudnának, és ha valami ott létezik, sőt, prosperál, az az ő engedélyüket is bírja, de lehet, hogy még támogatják is az ilyen ügyes kis törekvéseket. Hiszen az orosz külpolitika egyik hivatalosan soha be nem vallott célja a többi állam destabilizálása, valóságos „zavar-zóna” létrehozása, elsősorban határaik körül, másodsorban távolabb is, benne vannak ők a legsüketebb konteóktól a terroristaképzésig mindenben. Ez minket Magyarországon a Primakov-elv miatt is különösen kellemetlenül érint.Még Jevgenyij Primakov orosz miniszterelnök (egyben volt KGB-főnök és Vlagyimir Putyin hajdani mentora) idején dolgozták ki azt a stratégiát, miszerint Magyarországot kell használni kísérleti terepként az orosz törekvések szondázására. Ez azon a felismerésen alapult, hogy mind Oroszországot, mind Magyarországot egykori önmaga veszi körül, és mindkét esetben „homogén tömbökben élnek többé-kevésbé politikai, nyelvi, kulturális jogaiktól megfosztott népelemei”. Persze, a teljes jogfosztás ritka, sőt, elő sem fordul, tehát törekedni kell az ideális laboratóriumi körülmények megvalósítására. Van is nálunk olyan felfordulás, hogy nagyobbat keresve is alig találni. De a környékünkön se kisebb a felfordulás.

Olyanról nem tudunk, hogy magyar szélsőjobboldaliak is részt vettek volna kiképzésen ebben a szentpétervári táborban, inkább az ellenkezőjéről hallottunk valami keveset: a Győrkös-per egyik mellékszála volt, miszerint a rendőrgyilkos félkatonai szervezete, a Magyar Nemzeti Arcvonal orosz diplomatákkal állt kapcsolatban 

…akik részt vettek airsoftos gyakorlatozásaikban. Ezek az orosz diplomaták valójában a katonai titkosszolgálat (GRU) diplomatafedésben lévő hírszerzői voltak, akik többek közt relikviakutatás vagy éppen fegyverbörzék során próbáltak közel kerülni magyar szélsőjobboldaliakhoz. A Győrkös-féle félkatonai szervezet és a GRU közös gyakorlatozásairól szóló értesülésünket később a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt is megerősítették. A bizottsági ülésen többek közt az is elhangzott, hogy Győrkösék az oroszoktól anyagi segítséget is reméltek, állítólag szinte könyörögtek a pénzért.”

írta az Index még 2016 decemberében. De miért nem dotálták őket? Mert nekik nem néhánnyal több fegyveres kellett, akikkel esetleg még mindenféle baj is adódhat (adódott is), sokkal jobban érdekelte őket a Győrkös mozgalma által már alaposan bejáratott Hídfő című oldal, aminek már volt bizonyos ismertsége, olvasottsága. Ez az után is megmaradt egy ideig, hogy Győrköst letartóztatták, a szervezetét felgöngyölítették és szétzilálták, de jelenleg már csak nagyon sajátosan működik: a Hídfő.ru – tehát az eredeti domain – átmenet nélkül küldi át a megnyitót a Sputnik News angol nyelvű oldalára, a Hidfő Net facebook-oldalon pedig utoljára tavaly augusztus huszadikán jelent meg tartalom (előtte is csak januárban közöltek egy hírt Putyin közelgő látogatásáról). Pedig az oldalt most is 13 754 ember kedveli és 13 570 ember követi. Ez azért lehet, mert attól, hogy elapadt a hírforrás, még nem iratkoztak le a hajdani hívek, szóval ez a szám elég sokat mond arról, valójában hány radikális szélsőjobboldali is élhet Magyarországon.
Tehát nálunk nincs semmi szükség fegyveres zavarkeltésre, akkora a káosz már eleve, hogy azt nem érdemes súlyosbítani. De ahogy elnézem a mai híreket, Nyugat-Európának annál több oka lehet az aggodalomra: egyre nő a feszültség az antirasszista és a jobboldali tüntetők között a világban, több városban is összecsapások voltak. Párizsban szélsőjobboldaliak követeltek igazságot a fehéreknek, Londonban rendőröknek mentek neki a szoborvédő ellentüntetők, körülbelül száz főt vettek őrizetbe – és ki tudja, ebből a százból hányan járták meg annak idején a gyönyörű Szentpétervár vidékét? A jobboldali sajtó „antifa puccsot” emleget napok óta, és tény, hogy nagyon komoly túlkapások vannak mindkét oldalon, de akkor se feledkezzünk meg arról, hogy ezzel szemben milyen kiképzőtáborok vannak Oroszhonban és kik járnak oda. Szóval, azért odáig nem kéne eljutni, mint a régi viccben, hogy két déli milicista nézi a Mississippit, és megszólal az egyik:

– Milyen szép, nagy folyam ez!

– De a mi Névánk se kutya, Aljosa Ivanovics…

Volna ennek a helyzetnek egy még rosszabb verziója is, amikor ugyanez a párbeszéd egy jobb- és egy baloldali tüntető között zajlana, de ebbe már bele sem érdemes gondolni. Hagyjuk meg a horrort Stephen Kingnek.

Az a kérdés természetesen, hogy lehet ez ellen tenni bármit is? Elvileg az Orosz Föderáció tehetne, ugyanis hivatalosan nem ők tartják fenn a kiképzőtábort, hanem, mint láttuk, az Orosz Birodalmi Mozgalom, magánvállalkozásban. Az orosz állam tehát nem felelős semmiért, legfeljebb azért, hogy be van csukva a szeme, és emiatt nem látja, mi zajlik az orra előtt. De nem nyitja ki, semmiképp sem.

A világ pedig lassan meg fog tanulni úgy élni, ahogy mi azt már egy ideje próbáljuk – vagyis annak tudatával, hogy az oroszok már a spájzban vannak.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!