Szele Tamás: Minszki fejlemények

Ma megint Fehéroroszországról szól a dal, és így is lesz még egy darabig: az ottani hírek mindent maguk mögé utasítanak fontosságban, horderejükben, de akár várható következményeiket tekintve is. Röviden összefoglalva: sem győzelemről, sem vereségről nem számolhatunk be, de érdekes fejleményekről annál inkább.

Kezdjük azzal, hogy az utcai demonstrációk folytatódnak ugyan, de már nem nagy, központi tüntetésekkel, ugyanis Minszk centrumában nagyon komoly erőket összpontosított a karhatalom, és csak ellenőrzőpontok átlépése után lehet oda belépni, inkább kisebb rendezvényeken, de több helyszínen gyülekezik a nép. Ha már a karhatalomról beszélünk: kik is ezek?

Akcióban az OMON

Elsősorban a rendőri erők, akik azonban mintha kevésbé volnának brutálisak a tüntetőkkel szemben (bár ez mindig az alkalomtól és a helyzettől függ), másodsorban azonban az OMON erői, akiket eddig nem láttak még teljes felszerelésben az utcán, de most, hogy abban vonulnak fel, új nevet kaptak: „kozmonavt”, vagyis „űrhajós”. A kegyetlenkedések nagyobb részét a szemtanúk szerint ők követik el. Illetve… fordulni látszik a kocka, ugyanis egyrészt már nem lehet tagadni a kínzásokat, mert tegnap a kelet-fehéroroszországi Mogilev városban felvonultak a fiatal orvosok, kezükben nagyméretű fényképekkel, melyeken azok a sérülések voltak láthatóak, amiket el kellett látniuk ezekben a napokban. 

Így már letagadhatatlan a hatósági terror, és talán a még rosszabbtól, talán a bosszútól tartva, vagy esetleg azért, mert a belarusz börtönök elérhették kapacitásuk csúcsát, de tény, hogy Minszk Okresztina utcai fogházához az éjjel megérkezett Alekszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette: péntek hajnali 6 óráig minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.

Szabadulás az Okrestinából

Ugyanakkor azonban a belügyminiszter, Jurij Karajev méla, szlávos lírával beszélt a köztelevízióban a Belta hírügynökség szerint:

Jurij Karajev

Bármilyen forradalom, bármilyen káosz (hála Istennek, nem jutottunk idáig) hanyatláshoz vezet: a gazdaság leáll, a bűnüldöző szervek nem működnek. Mindig büszkék voltunk a belarusz békére, amelyet rendészeti ügynökségeink tartanak fenn. Az összes szomszédos ország irigyelt minket, beleértve azokat is, akik gazdasági és más szempontból is előttünk jártak. Biztonságunk és békénk mindenki irigységének tárgya volt. Miért tesszük tönkre, milyen illanó, homályos jövőbeli célok érdekében? Min szeretnénk javítani? Csak rontunk helyzetünkön, mindent elpusztítunk, amire büszkék vagyunk.”

Mielőtt kibuggyannának a szemünkből a krakagyilkönnyek, gondoljunk arra, micsoda demagógia ez – bármely zsarnokság elmondhatja magáról, hogy fenntartja a rendet. Tűzzel, vassal és kínzókamrával, kancsukával és gulággal – de fenntartja. Mármint a saját rendjét. Sirassa azt, aki haszonélvezője volt.

Míg a magyar külügy szerint

Abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem.”

Fehéroroszország közvetlen szomszédai már keményebben fogalmaznak.

Lengyelország és a három balti ország (Észtország, Lettország, Litvánia) államfői csütörtöki közösen hívták fel Minszket az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak azonnali beszüntetésére, a politikai foglyok szabadon bocsátására és a belpolitikai párbeszéd elindítására Fehéroroszországban.

A lengyel államfői hivatal honlapján közzétett dokumentumban a négy állam nevében nyilatkozó elnök hangsúlyozza: „közeli szomszédokként”, a NATO és az Európai Unió (EU) tagállamaiként azt szeretnék, hogy Fehéroroszország „stabil, demokratikus, független és jólétben élő” ország legyen.

A hárompontos felhívás egyebek között a belpolitikai feszültségek csökkentését és az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak azonnali beszüntetését, a politikai foglyok haladéktalan szabadon bocsátását, valamint az állampolgárokkal folytatott párbeszéd elindítását szorgalmazza.” 

Most is fogjuk vissza azt a nagy rábólintást, ami kikívánkozik belőlünk, miszerint ez volna a derék, jószomszédi fellépés a fehérorosz nép érdekében, ugyanis kiderült a tegnap, hogy az OMON alakulatai egy lengyel magánvállalat, konkrétan a Fam-Pionki által gyártott riasztó- és gumilőszereket használtak a tüntetők ellen, ugyanis egy lengyel tudósító talált néhány töltényhüvelyt (ezeket különben gondosan eltakarítják maguk után) és azokon ott virít a felirat: „Made in Poland”.

Az a bizonyos töltényhüvely

Az érintett vállalat, amely Lengyelország középső részén működik, tagadja, hogy bármi törvényelleneset követett volna el. Mint közölte, csak olyan kereskedőkkel kötött szerződést, akiknek megvoltak a jogosítványaik és termékeikből nem került embargó sújtotta országokba (ugyanis Fehéroroszország fegyverszállítási embargó alatt áll az uniós országok számára). Lengyel szakértők szerint elképzelhető, hogy provokáció áll az ügy mögött, mivel itt olyan munícióról van szó, amelyet nem lehet megvenni a sarki fegyverüzletben

Provokáció – vagy üzlet, mert volt az a pénz. Arra azért számíthatott volna a Fam-Pionki, hogy ha lőszert szállít, azt előbb vagy utóbb használni is fogják. Ilyen értelemben jobban tette volna, ha szalmakalappal kereskedik. Csak azon nem keresett volna annyit.

A letartóztatottakat tehát egy börtönből elengedték (a többiről nincs hír), a demonstrációk decentralizálódtak – konszolidálódna a helyzet? Legfeljebb Lukasenka szerint, aki jelenleg olyasmivel foglalkozik, amit még az ellene tüntetőknél is jobban utál: az általános sztrájkot próbálja elkerülni. Nem lesz könnyű, ha egyáltalán sikerül, ugyanis a sztrájkfelhíváshoz csatlakozott a minszki MTZ traktorgyár, a fémiparban is elkezdődtek a munkabeszüntetések, és a belarusz autógyár, a Belaz munkásai is kivonultak a gyár elé. Lukasenka most az építőipari munkásokat – és munkaadókat – „puhítja”, nagyarányú állami megrendeléseket, általános lakásépítési programot ígér, bár ennyi erővel ígérhetne nekik toronyórát is, láncostól, azt se nagyon hinnék.

Azok viszont, akiknek már sikerült nagyon komoly anyagi kárt okoznia, még ennyire sem hisznek neki. A fehérorosz IT-szektor forrong a több napos internet-kiesés miatt, és nekik valóban kiestek a bevételeik. Az informatikai vállalkozók közössége kollektív nyilatkozatot tett minden ilyen blokkolás elfogadhatatlanságáról. Őket kötik a külföldi ügyfeleikkel aláírt szerződések, és minden felelősséget elhárítanak magukról, egyben figyelmeztetik a kormányt, hogy át fognak települni más országokba, szakembereikkel együtt. Ezt azért fontos szem előtt tartani, mert a tízmilliós országban százezren dolgoznak az IT-szektorban.

Hej, Lukasenka, Lukasenka, te dzsigit… magadra haragítottad már a munkásokat is, a tőkéseket is, a haladó értelmiséget is, hová mehetsz te most már, kihez fordulhatsz?

Egy biztos: Oroszország tegnap állást foglalt az ügyben, éspedig úgy, hogy kijelentette Maria Zakharova külügyi szóvivő útján:

Az Orosz Föderáció aggodalmát fejezi ki a belarusz helyzetet illetően, és úgy látja, hogy a vasárnapi vitatott választásokat követően a külső erők megkíséreltek zavart kelteni és destabilizálni az országot. (…)„Megjegyezzük, hogy példátlan nyomást gyakorolnak az egyes külföldi partnerek a belorusz hatóságokra” – mondta Maria Zakharova, az Orosz Külügyminisztérium szóvivője.

Láthatjuk a szuverén állam belső ügyeibe való külső beavatkozás egyértelmű kísérletét, hogy szétszakítsák a társadalmat és destabilizálják a helyzetet” – mondta az újságíróknak egy rövid eligazításon.” (New York Times)

Akkor meg is van a válasz: egy helyre mehet Lukasenka segítségért, égen-földön más nem maradt neki és ez Moszkva, ott várja őt a cár atyuska. Aztán, hogy Moszkvából már Lukasenka megy-e vissza Minszkbe, vagy valaki más, esetleg ő, csak más emberként – azt a cár atyuska dönti el, mert nagy az ő hatalma.

Fehéroroszországot csak az mentheti meg, ha elmarad a minden jel szerint készülődő orosz katonai beavatkozás, de az viszont csoda lenne.

Próbáljunk hinni a csodákban.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!