Szele Tamás: Mamelukok, avagy a hazugság diadala

Én mindig tudtam, hogy a tudósok áldott, naiv lelkek, egy jobb világból tévedtek ide és épp ezért kímélni kell őket, ahogy Napóleon is tette, mikor a mamelukok elleni csatában kiadta a parancsot: „Tudósokat és szamarakat középre!” – hogy védve legyenek a muskétatűztől.

A szamarak a tüzérséghez és a hadtáphoz kellettek, különben, a tudósok meg azért, mert Napóleon fura ember volt, üres óráiban szeretett gondolkodni és művelődni is. Már, amikor nem országokat hódított és perzselt fel, de azt munkaidőben tette. Azonban hagyjuk az Első Polgárt, lássuk, miért nevezem én a tudósokat, de még a társadalomtudósokat is áldott, naiv lelkeknek?

Olvasom a HVG fizetős részében – épp ezért kis mértékben idézem is, nagy mértékben viszont nem, nekik is meg kell élni valamiből – miszerint 

Két nemzetközi hírű társadalomtudós szerint kormányoktól független szakértői testületeket kellene létrehozni, és ennek döntései alapján fellépni a fake news terjedése ellen.”

Kéne bizony, mert az álhírek a mostani járványhelyzetben már ölhetnek is, jóval messzebb jutottak az egyszerű hóbortnál. De hogyan nézne ez ki?

…a két tudós azt tanácsolja, hogy alakuljanak a kormányoktól független szakértői testületek és azok ellenőrizzék a világhálót, akár több száz szakember bevonásával. Ahol szélsőséges elméletekre bukkannak, amelyek gyűlöletet vagy erőszakot keltenek, vagy netán hazaárulónak minősítik a politikai ellenfeleket, értesítik a portál fenntartóját, de a hatóságokat is. Előbbi köteles volna azonnal eltávolítani a kifogásolt tartalmat. Ha nem, akkor a törvény erejével kényszerítenék rá.”

Ó, ez a két drága, aranyos, naiv ember, Helmut K. Anheier és Adrea Roemelle… Persze, hogy így kéne, kicsit sem vitatom, csak amondó vagyok, végezzünk el egy gondolatkísérletet.

Állítsunk fel adott földrajzi területen egy ilyen szakértői testületet, és legyen ez a terület az egyszerűség kedvéért a mai Magyarország.

Először is, kik kellenek a testületbe?

Mint minden testületbe, ebbe is elfogulatlan szakemberek kellenek.

Mivel hírekről van szó, kellenek újságírók, aztán társadalomtudósok, statisztikusok, pszichológusok, tekintetbe véve a magyar sajátosságokat, kellenek történészek, de mostanság orvosok, főleg epidemiológusok, fizikusok, esetleg még vegyészek is. Alapkövetelmény, hogy mindegyik legyen párton kívüli, sőt, ami ennél is több: teljesen független minden politikától.

Ez Koppenhágától úgy Prágáig gond nélkül megoldható Európában, nálunk viszont nem volna könnyű akár csak tíz igaz embert is összegereblyézni, pedig annyit alkudott ki annak idején Ábrahám az Úrtól a miénknél jóval erkölcsösebb szodomai társadalom esetében. Hol találunk olyan akadémikust például, aki nem függ így vagy úgy a kormánytól? Olyan tudóst, aki nem befolyásolható, nem zsarolható semmivel? Újságírót, aki anyagilag és politikailag független, nincs elkötelezve és rászorulva sem az elköteleződésre?

Mondjuk, hogy sikerül. Már ez is a mesék birodalmába tartozik – de azért mondjuk, hogy folytathassuk a kísérletet.

Feláll tehát a testület és eléje kerülnek a különböző álhírek. Vegyünk néhány példát az elmúlt pár nap terméséből!

A pszichológushallgatók is ideológiai képzést kapnak!” (Pesti Srácok) 

A Soros-hálózat és a nagy adatbiznisz

FIZETETT LOBBISTA A HAZÁNK ELLENI KAMPÁNY FŐ SZERVEZŐJE” (Magyar Nemzet)

Egyre több hallgató jelzi, szeretnének végre tanulni, de még félnek nyilvánosan megszólalni

Olyan híreket kaptunk, hogy az Amnesty International segíti a tiltakozókat a szervezésben, és már nyáron egy táborban felkészítették a diákok egy részét arra, ami most történik.” (Origo) 

Álhír ez mind, öt perc sem kellett ahhoz, hogy összeszedjem. Tolják elénk minden nap, talicskaszám. Ha meg álhír, a testület elé való, hozzon az verdiktet!

Hanem itt kezdődnének a bajok. A testület tagjai ugyanis tudósok, szakértők volnának, és amennyiben lelkiismeretük valamint legjobb tudásuk alapján ítélik meg ezt a trágyadombot, azt kéne mondják: ez mind szemenszedett hazugság, le vele a világhálóról, ki vele a sajtóból.

Itt jönne a végrehajtási szakasz. Értesítenék a portál fenntartóját, értesítenék a hatóságokat is. „Előbbi köteles volna azonnal eltávolítani a kifogásolt tartalmat. Ha nem, akkor a törvény erejével kényszerítenék rá.” Na, azt megnézem magamnak, amint a KESMA, az említett portálok fenntartója lelkiismereti okokból vagy egyszerűen igazságszeretetből levesz bármiféle hazugságot, pláne olyant nem, amit ő maga rendelt meg.

A hatóság sem lépne, még akkor sem, ha kerülközne olyan magyar bíróság, ami hajlandó ítéletet mondani ilyen ügyben (de ha nem a világjárványról van szó, nem is kerülközne). Nem bolondult meg az a szegény rendőrhatóság, hogy intézkedjék, mire kiérne az érintett szerkesztőségekbe, már le is fokozták és áthelyezték a közlekedésrendészetre, forgalmat számlálni Iborfia határába. Azért oda, mert ennek a településnek csak nyolc lakosa van, forgalma meg semmi.

Ellenben már látom a másnapi szalagcímeket:

Kilépett a fényre az „Álhírellenes Testület” nevű szabadkőműves páholy! Genderügyek a háttérben, Zuckerbeg is érintett!” (Pesti Srácok)

Soros polipja a nemzeti érzelmű magyar sajtó ellen! Áruló akadémikusok, tudós ügynökök az Álhírellenes Testületben!” (Magyar Nemzet)

Beteges perverzió: kozmopolita merénylet a sajtószabadság ellen! Lerántjuk a leplet Soros Háttérhatalmának „álhírellenes” ügynökeiről! Akcióban a Mély Állam, mit szól QAnon?” (Origo)

A testület minden tagját így vagy amúgy megrágalmaznák, kikezdenék, bemocskolnák, de még a takarítónőjüket is. Addig nem nyugodnának, míg nem pusztulnak mindannyian vagy az országból, vagy még a világból is.

De ha nálunk lenne ilyen testület, annak amúgy sem volna nagyobb hatásköre annál, minthogy javaslatokat tehessen. Sőt, annyi sem. De nem is merne, néma volna, mint a sült hal. Nem lenne senki bolond tönkretenni az egész életét, míg Magyarországon a hazugság sokkal erősebb az igazságnál.

És attól félek, a világ sok országában van így. Oroszhonban, Kínában vagy Törökországban nem kötnének a testületi tagokkal magas összegű életbiztosítást. Meg még számtalan egyéb helyen sem.

Szép az eszme, hogyne volna az: a Csillagflotta világában és idejében kivitelezhető is volna.

De itt és most nem.

Míg fontosabb a közönségnek mit hisz, annál, amit tud vagy tudhatna: a helyzet reménytelen.

A mai emberfaj sárkányfog-vetemény.

Türelmes kertész kerestetik, aki ebből is képes gyümölcsfát nevelni.

Szegény, kedves, naiv tudósok…

A szamarak egyelőre fontosabbak.

Legalábbis, míg támadnak a mamelukok.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!