Szele Tamás: Kudarcpropaganda

Pedig sikerpropagandának indult, csak az a fránya logika, az szól közbe mindig, az forgatja ki a fontos merényt medréből. Persze, hogy a szuperkupa-döntőről van szó, melynek kapcsán most fog kiderülni esetleg, hogy a siker nem egyéb kudarcnál.

Még az a szerencse, hogy pusztán politikai kudarcról beszélhetünk. Csak a szavak szintjén, a valódi kudarc más volna. Előre bocsátom, hogy nem vagyok hajlandó a koronavírus veszélyességéről, veszélytelenségéről, maszkviseletről, annak tagadásáról, Facebook-csoportokról vagy azok tiltásáról szólni akár egy szót is, ugyanis ezeknek a közönséget lázban tartó és egymással radikálisan szembefordító, megosztó témáknak csak tangenciálisan van közük a csütörtöki mérkőzéshez. Ha összehozzuk vele őket.

De én nem hozom.Annak viszont már van köze, hogy nevezhetjük-e a sporteseményt emberkísérletnek. Igen és nem: az a helyzet, hogy a mérkőzésen tényleg kísérletet láthattunk, de nem a magyar kormányét, hanem az UEFA-ét. Arról volt szó ugyanis, hogy most azt próbálták ki, mennyire lehet betartatni a nemzetközi meccseken a járványmegelőzési intézkedéseket a közönséggel. A nemzetközi mérkőzés nem azonos a magyar NB 1 meccseivel, ahol idén június 18-ig nagyjából ugyanazok az óvintézkedések voltak érvényben, mint a Szuperkupa-meccsen, csak senki sem tartotta be őket, így aztán el is törölték a szigorúságot, ma NB 1-es mérkőzésre minden korlátozás nélkül lehet járni.

Ellenben a mostani, nemzetközi mérkőzésen ellenőrizték az óvintézkedések betartását. Mik voltak ezek? A szurkoló:

Tartson legalább 1.5 méter távolságot, ahol lehetséges

Mindig hordjon az orrát és száját elfedő maszkot, amikor a stadion határain belül tartózkodik

Mossa és fertőtlenítse kezét, amikor csak lehetséges

Alá kell vetnie magát egy testhőmérséklet mérésnek a stadion bejáratánál (amennyiben 37.8 °C vagy annál magasabb a testhőmérséklete, a stadionba nem léphet be)

A jegye alapján kiosztott üléstől eltérő ülést nem foglalhat el

Kerülje a másokkal való kézfogást

Kerülje a szemtől-szembe kontaktust, amikor ülőhelyéről elmozdul, vagy afelé tart

Zsebkendőbe vagy a könyökhajlatába köhögjön vagy tüsszentsen

Csak a helyén ülve egyen és igyon

Kövessen bármilyen a személyzettől érkező egészségügyi vagy higiéniai utasítást

Kövesse az iránymutató jelzéseket és a sorbanállás szabályait.

Sőt, ami ennél is több: ezeket a szabályokat a közönség be is tartotta, annyira, hogy összesen egy rendbontás történt, egy ittas, 55 éves brit férfi próbált berohanni a pályára, de fénysebességgel elkapták, első fokon már két év próbára bocsátásra is ítélték, az ügyészség fellebbezett, szóval az ügy még majd folytatódik, de akkor is, egy rendbontás ekkora rendezvényen nagyon szép eredmény.

Rendben van, és? Mi ebből a tanulság?

A tanulság az, hogy a kormánypropaganda most hiába ünnepli sikerként, miszerint nem emelkedett a fertőzések száma a mérkőzés után (azt még kissé korai is volna mérni a lappangási idő miatt, de nagyon kívánom, hogy legyen így), ezzel csakis saját magukból csinálnak bolondot.

Ugyanis nézzük csak a szeparációs rendszert a HVG nyomán! 

Az óvintézkedések láthatóak voltak: a folyosón 10-20 méterenként kézfertőtlenítő tégelyeket helyeztek ki, az egyébként két oldalról megközelíthető vécékben csak egyetlen bejáratot és egyetlen kijáratot jelöltek ki, hogy ne zsúfolódjanak össze a szurkolók. A büféknél sort nem láttunk, de azért szünetben azt nem ellenőriztem.

A szektorunkban világosan kiderült, hogy mit jelent a távolságtartás: a mi sorunkban 17 szék közül ötre adtak ki jegyet: kettőt, illetve egyet a két szélére, és a közepére újabb kettőt. De volt olyan 12 székes sor, ahol csak két széken ülhettek. Közvetlenül egymás mögé sem ültettek szurkolókat a megfigyelésünk szerint. Minden, nem eladott széken matrica jelezte, hogy tilos leülni, és ezt a közönség a mi nyugis, magyar szektorunkban abszolút betartotta. A stadion 90 százaléka ilyen nyugis magyar szektor volt, csak egy egészen kis részt foglaltak el az egymáshoz azért közelebb álló, folyamatosan éneklő spanyolok. Erről ugyan gondolhatjuk, hogy így viszont ők tényleg agyonfertőzték egymást, de ne feledjük, hogy a külföldi szurkolók negatív koronateszttel léphettek csak be az országba, ami azért csökkenti az esélyét annak, hogy Atalanta-meccset vízionáljunk a Puskásba.” (HVG)

Azt más a saját forrásaimból teszem hozzá, hogy a német szurkolók csakis a 3-as és 6-os kapun léphettek be az arénába, csakis a saját szektoraikba juthattak el, a spanyolok megint más kapukon érkeztek a szektoraikba, a magyarok úgyszintén, tehát a negatív tesztekkel együtt elmondható, hogy a nemzetek közötti fertőzés lehetősége ki volt zárva.

Ha ezek után mégis megemelkedne a fertőzöttek száma Magyarországon, Németországban vagy Spanyolországban, akkor a szurkolótáborok csak egymástól kaphatták el a betegséget. De erre reális lehetősége csak a magyar drukkereknek van, ugyanis egyedül tőlük nem kértek negatív tesztet.

Ámde – és itt fordul a mérkőzés sikeres megrendezése alkalmából szétkürtölt sikerpropaganda kudarcba – a magyar kormány hivatalos álláspontja az, hogy a járvány kizárólag külföldről kerülhet be Magyarországra, nálunk nincs góc, nincs annyi fertőzött (dehogy nincs). Ha tehát a meccsnek nincs hatása a fertőzések mennyiségére, nem lesz több a beteg, akkor… akkor oké, igaza volt az UEFA-nak, akik kidolgozták az intézkedésrendszert, de ezzel szemben, mivel nem „hurcolódott be” komoly fertőzés, nem lett igaza a kormánynak, és teljesen önkényes döntés alapján zárta le, tartja zárva a határokat.


Ha elkezd terjedni a ragály, az – az óvintézkedések miatt – a magyar közönség körében történik majd és igazi, hazai koronavírus lesz, ami terjed, nem ám nyamvadt, uniós, hanem saját. Nagy dolog az a teljes nemzeti függetlenség felé vezető rögös úton, ha egy országnak van önálló koronavírusa.

Ellenben, ha nem nő a fertőzések száma – bár ezt még korai méricskélni – az azt jelenti, hogy a kísérlet sikerrel járt, ezt kell betartani, és így elkerülhető a betegség terjedése.

Az igazi, követendő módszer az lett volna, ha a magyar szurkolóktól is negatív tesztet kérnek, sőt, azt ingyenessé teszik számukra, tekintettel a körülményekre: akkor viszont még a tesztek hatásfokára nézve is le lehetne vonni némi következtetéseket. De nem lehet.


Száz szónak is egy a vége: ha nem növekszik szignifikánsan a fertőzöttek száma, akkor jó, de megdőlt a vírus külföldi és csakis külföldi eredetének elmélete (persze azért vannak külföldön komoly fertőzési gócok, Bergamotól Vuhanig, melyekkel vigyázni kell), ha növekszik, akkor baj van, éspedig az a baj, hogy Magyarországon belül jelentek meg ezek a gócok.

De az biztos, hogy a határzár egyéb óvintézkedések nélkül a saját, itthoni vírusunktól nem véd meg.

Így lesz a sikerpropagandából kudarcpropaganda.

Ha szembemegy a korábbi tételekkel.

Nem kéne mindig, minden ügyben eljátszani a tévedhetetlent és nem jutnánk ilyen kínos következtetésekre.


 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!