Szele Tamás: Járványhíradó

Sokat elmond arról, mi van az emberek fejében az, hogy miképp viselkednek fejetlenség idején. Mint például most is.

Lehet panaszolni – és kell is – a járvány politikai eszközként való használatát minálunk, ez magyar specialitás, de mégis egyetlen, nagy emberi kultúra részeként vagyunk hülyék, az igaz, hogy a mi tájainkon erős, fűszeres, magyaros ízekkel.

Jelen dolgozatban épp ezért a járványra adott nagyon hülye reakciókat mutatnám be határon innen, túl és messze túl is, ami bizonyítja, hogy az ostobaság egyetemes (ám azt is bizonyítja, hogy milyen sokan visszaélnek azzal a lehetőséggel, miszerint lehetnek hülyék is). Akkor lássuk, ki, hol, milyen idiotizmust követ el a koronavírus-járvány alkalmából?

Hogy Pécsett mi zajlik épp – mert itthon kezdem a szemlét – nem tudjuk, de az mond valamit az állapotokról, hogy Miseta Attila, a PTE rektora külön nyílt levélben kéri a pécsieket: ne bántsák a városban élő külföldi diákokat. Főleg a kínaiakat ne, de ha lehet, senkit sem kéne bántani.

Kedves Pécsiek!

A rendkívüli helyzetben elszaporodóban vannak azok a cselekmények, melyek hátrányosan érintik a városban tanuló külföldi diákokat. Különösen igaz ez a távol-keleti hallgatókra még akkor is, ha évek óta nyugat-európai országokban élnek.

A COVID-19 megbetegedés nem diszkriminál, kérem, Önök se tegyék…”

Ezt se nekem mondták, jegyezném meg kissé bihariasan: ha már a rektornak kell nyílt levelet írnia a Szabad Pécs hasábjain, akkor nem egy vagy két atrocitás történhetett. Egyenes vonalú, egyenletesen gyorsuló mozgással tartunk a középkor felé: attól ugyanis, hogy valaki kínai, még nem biztos, hogy fertőzne is, főleg, ha évek óta nem is járt Kínában. Csak hát gondolkodni fárasztó, támadni egyszerű, más kérdés, hogy ha valaki fél a fertőzéstől és szerinte minden kínai fertőz, az miért keresi atrocitások céljából pont a kínaiak társaságát? Mindegy, ez már örök titok marad.

Közben Siófokon is zajlik az élet, az ügyészség hivatalos adatai szerint:

A Siófoki Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntettének kísérlete miatt indított bűnügyben indítványt tett annak a siófoki nőnek a letartóztatására, aki egy vállalkozótól akart ötmillió forintot kicsalni arra hivatkozással, hogy alkalmazottait be kell oltatnia és fertőtlenítenie kell telephelyeit.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított – kihasználva a koronavírus terjedése miatti Magyarországon fennálló veszélyhelyzetet – magát ÁNTSZ alkalmazottnak adta ki és 2020. március 18. napján azzal hívott fel egy siófoki cégvezetőt, hogy azonnal tegyen eleget utasításainak, különben telephelyeit be fogják záratni.

A nő a telefonban arra utasította a vállalkozót, hogy rendelje meg valamennyi alkalmazottjának a koronavírus elleni vakcinát és a munkavégzés helyén történő fertőtlenítést, amiért ötmillió forintot utaljon át az általa megadott bankszámlaszámra. A sértett azonban nem tett eleget a gyanús közlésnek, hanem a rendőrséghez fordult.”

A sértett valószínűleg tudhatta, amit a csaló nem, miszerint egyelőre még nem is létezik a beígért vakcina, ami annyit jelent, hogy nagy összegű csalás előtt ezentúl tessék újságot olvasni, dokumentálódni. De hagyjuk a szűkkeblűséget, extra Hungariam is van élet és az emberek külországokban is tudnak ugyanolyan hülyék lenni, mint a Duna–Tisza közén szokás. Még tán hülyébbek is időnként.

Elsőként azt jegyezném meg, sokadjára, hogy így legyen ötösöm a lottón. Tegnap panaszkodtam a Messengeren terjedő elmebajos körlevelekre, mára már be is tiltotta őket a Facebook. Főleg, mert az egész világot elöntötték, és azért is, mert kivétel nélkül mindegyik álhíreket és kifejezetten rossz tanácsokat tartalmazott. Mától ennek vége: az új Facebook-funkció bevezetése után maximum öt embernek lehet majd továbbítani egy üzenetet. A Facebook már 2018-ban hozzáadott egy hasonló funkciót a WhatsApphoz. Akkor azért volt erre szükség, mert Indiában tömeges lincseléseket szerveztek külföldiek ellen ennek a platformnak a segítségével. A továbbítási korlát bevezetésével nemcsak a téves információk csökkentésére törekszenek, hanem így ritkítanák a levélszemetet is. A probléma mindig is létezett, azonban a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete külön is rávilágít az ilyen korlátozás szükségességére – mondja a Facebook.

No, ennek ideje volt. Említenék mintegy másodlagosan egy igen jópofa, bár sajnos minden elemében hamis álhírt, ami tegnap óta terjed: azt állítja egy kifejezetten fake news-oldalra hivatkozva, miszerint Belgiumban a járványügyi helyzet miatt betiltották a „párcserét, édeshármasokat, és a gruppenszexet, akárhányan is vegyenek abban részt”. A tiltás nem vonatkozna a párokra és egyedül is szabad lenne csinálni… Nos, sajnos a hír hamis, ilyen marhaságot nem beszélt a belga egészségügyi minisztérium, ugyanis semmi szükség nem is volt rá, de nagyon röhögtem volna, ha elhangzik egy komoly bejelentésben. Nem, nem így van, itt is cáfoljuk.

Az viszont már nem álhír, magunk is beszámoltunk róla, hogy a világjárvány miatt elmarad a tokiói olimpia, jobban mondva elhalasztják egy évvel. Nem is kétséges, hogy ennek most így kell történnie, azt már kevesebben tudják, hogy ezeknek a játékoknak már korábban is kissé véres volt a nyaka: eredetileg úgynevezett takarékos olimpiáról volt szó, de a költségek az egekbe szaladtak, mi több, a Tokiói-öböl szennyezettsége rosszabb volt még a riói olimpián tapasztaltnál is, pedig ott arra is volt példa, hogy a vizes sportok versenyzői megbetegedtek a szennyezett víztől. Szóval, inkább anyagi érdek állt a játékok megrendezése mögött (mint az általában szokott is lenni), nem a sport feltétlen szeretete, így nem csodálkoznék, ha rövidesen nagy japán ingatlanfejlesztő és építőipari cégek sorozatos csődjéről érkeznének hírek. Utódainknak lehet, hogy nehezebb lesz kiszámolni ezek után az olimpiai éveket, de a mostani helyzetben csak azt mondhatjuk: annyi baj legyen.

Azonban a létező legostobább, legrosszabb reakciót mégis a nicaraguai kormány adta a világjárványra. Daniel Ortega, a 6 milliós ország diktátora a válság kezelését feleségére és egyben alelnökére, Rosario Murillóra bízta. Ez már rosszul kezdődött, még rosszabbul folytatódott: a First Lady úgy gondolta, a ragály ellen az a legmegfelelőbb védekezés, ha tömegtüntetéseket rendez. A vírus ellen és a kormány mellett. Március 14-én ezeket „Szerelem a Covid-19 idején” címmel meg is tartották minden nagyobb városban, településen, míg Rosario asszony szónokolt:

A hit és remény erejével vonulunk végig az országon, folyamatos imádsággal és együttérzéssel fordulva mindazon testvéreink felé, akiket világszerte elért a koronavírus.”

A részvétel a közalkalmazottak, családjuk és az iskolák tanulói számára kötelező volt. A fertőzöttek számáról nincs tudomásunk, ugyanis Nicaragua nem végez tesztelést, illetve az ottani kormány szerint összesen két koronavírusos eset van az országban, azok is külföldön fertőződtek meg, határon belül elegendő védekezés a gyakori kézmosás. Ennek csak annyi akadálya van, hogy az ország nagyobb részén nincs folyóvíz. Ellenben Rosario asszony bejelentette, hogy tovább bővítik a nyári programkínálatot a turizmus fellendítése érdekében.

Az ellenzéki, zaklatások közepette működő Confidencial című laphoz eljutott egy tanulmány az egészségügyi minisztériumból, amely szerint a következő fél évben 32 ezer megbetegedés és 800 haláleset várható. A kormányzat válaszul közölte:

Nicaragua nem vezetett be, és nem is fog bevezetni semmilyen fajta karantént.” (A 444 nyomán)

Szóval, nekünk se jó, de van, ahol rövidesen sokkal rosszabb lesz, mint nálunk. Ehhez képest az, hogy a hazai Abán begyűjtik a házi pálinkát minden portáról és tovább akarják főzni fertőtlenítőszernek: józan ötletnek tűnik. Más kérdés, hogy nem lesz rá szükség, ebben a pillanatban érkezett a hír, mely szerint az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Ratatics Péter, a MOL ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a MOL almásfüzitői gyárában fertőtlenítőszereket fognak gyártani. Innen tudják ellátni a közintézményeket, közlekedési vállalatokat, nagyüzemeket, majd a kiskereskedelmet. Napi 50 ezer litert gyártanak, amivel a következő 2-3 hónapra a teljes országot el tudják látni.

Akkor Abán maradhat a pálinka, ahol van, kérem.

Járványhíradónkat olvashatták.

Én örülnék a legjobban, ha holnap nem kéne újból jelentkeznünk ezzel a műsorszámmal.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!