Szele Tamás: Híreket mondunk

Elmegyek, elmegyek, messze megyek, fel, a magas Északra, tehát pár napig akkor írok, amikor tudok – de hát fog helyettem írni sok más, okos ember. Meg csinálnak híradókat is, de mindenkit kérek, a királyi tévé hírműsoraival legyenek óvatosak, tartsanak két méter távolságot és viseljenek maszkot, mert az ördög nem alszik.

Épp csomagolnám a betyárbútort, amúgy valóban betyárosan, mert csak négy napra utazom Dánia földjére, és dolgozni megyek, szóval az ember nézegeti nem is annyira azt, mit vigyen, hanem inkább: mit hagyjon itt, mert az egy dolog, hogy ha Váradra megyek, a táskámban ott a helye a fogónak, csavarhúzónak, hátha kell, de attól tartok, egy repülőtéri átvilágításon megmagyaráznák nekem, hogy ezekre a tárgyakra semmi szükség egy személyszállító repülőgép fedélzetén, ahogy speciel a légiós zsebkésem sem elengedhetetlen tartozék, és arról még csak azt sem mondhatom, hogy nemzeti kultúrám része. Maximum egy Rejtő-kötetet vihetnék fel a gépre ilyen alapon.

Szóval, bonyolult az élet.

És akkor hírnök jő, pihegve szól: új főszerkesztője van a királyi tévé híradójának.

Nem kell mondanom, a hír annyira megrázott, mint Lenin elvtársat a svájci száműzetésben az, hogy Filimon Bizmutovics Nyikifor főapátot kinevezték moszkvai főmitropolitának.

De mégis, a hír érdekes. Olyasmi ez, amin érdemes eltöprengeni, ugyanis a dolgok fokozásának a kérdését veti fel. A királyi hírcsatornákkal konkrétan eddig is csótányt lehetett irtani, esetleg kisebb rágcsálókat, katonai szempontból az M1 csatorna alapvetően egy középsúlyos ideggáznak minősülne és így alkalmazását a genfi szerződés szigorúan tiltja, de – lehet ezt még fokozni?

Ha valami rossz, nagyon rossz, toxikusan rossz, lehet még rajta rontani? Vagy van egy abszolút határ, egy mínuszos kvantumhatározatlansági tényező, mintegy negatív fénysebességi állandó, ami alá képtelenség menni?

Kínzó kérdés, mely válaszra vár.

Akkor nézzük magát a hírt, a Média1 nyomán:

A Media1 megtudta, hogy Leitner Attila, a Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó tulajdonolta Lokál egykori főszerkesztője, aki később a Habony nevével fémjelzett, tavaly indult V4 Agency egyik vezető munkatársa is volt egy ideig, átvette a napokban a közmédiás hirado.hu irányítását a pozícióra két éve kinevezett Csatári Patriktól.

Távozott a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-hez (azaz a Közmédiához) tartozó hirado.hu éléről a pozícióra éppen két éve kinevezett Csatári Patrik – tudta meg a Media1.

A hirado.hu természetesen nem maradt vezető nélkül: irányítását azonnal Leitner Attila vette át, egyelőre megbízott főszerkesztőként. Leitner neve már látszódik is a hirado.hu impresszumában.

Leitner Attila korábban a Modern Media Group (MMG)-nél, azaz Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó egykori médiavállalatánál, a Lokál című, közpénz-finanszírozott, kormányzati propagandával teletömött újságnak volt a főszerkesztője. (Az MMG portfóliójába tartozott a Ripost is.)” (Média1)

Valóban. Látom is a komoly különbséget: az SZKP KB PB kinevezte Vorosilov elvtársat Lunacsarszkij elvtársnak, mindkettőjüket Tuhacsevszkij elvtársnak, majd a teljes Politbürót Lenin özvegyének, oda és vissza, uránbányák látogatásával és gyanánt.

Ettől nem fog megváltozni sem a Pravda, sem az Izvesztyija, Nekem még volt szerencsétlenségem olvasni az eredeti Pravdát, nagyon megbízható lap volt, ha abban írtak valamit, és a TASzSz is megerősítette, az ember teljesen biztos lehetett benne, hogy még az ellenkezője sem igaz. Ezzel szemben azt, hogy mi igaz, ezekből a forrásokból még háromszögeléssel, lézersugárral és felsőbb informatikai analízissel is csak annyira lehetett megtudni, mintha az ember a koldust kérdezte volna meg a Régi Baszmannaja utca sarkán. Az egy dolog, hogy a királyi tévé eddig is vetekedett a Pravdával, de ezzel szemben most mi lesz?

Hát túl azon, hogy átadják a hatodik ötéves tervet öt éven belül: nem sok. Minőségben nem nagyon lehet túldobni, a kék eseményhorizontot ennél jobban baromi nehéz lenne megközelíteni, az eddigi eredmények is közelítik az emberi teljesítőképesség csúcsait. A V4NA szakmai szempontból csak annyiban különbözött eddig is a jereváni rádiótól, hogy jereváni rádió létezik, sőt, egész jó humorú emberek szerkesztik, míg a V4NA-ról, mint hírügynökségről azt sem állíthatom teljes bizonyossággal, hogy egyáltalán szerkesztik, viszont ezzel szemben baromi drága, havonta sok százezer forintba kerülne rá az előfizetés. De hát akkor most lesz változás?

Nem hinném, ez ugyanis már kvantummechanika. Gyakorlatilag ugyanazt az ócska demagógiát kell eladja az új vezető, mint az előző, egyébként gavarity Moszkva lesz, ahogy eddig is. De azért nekem van szívem. Adjunk pár témaötletet az új főnöknek, segítsünk neki!

Úgy a Lokál címeinek stílusában.

Felhőbe hanyatlott a drégeli rom!

(A migránsok rémtettei)

Két ifiu térdel, kezökben a lant,
A kopja tövén, mintha volna feszűlet.
Zsibongva hadával a völgyben alant
Ali győzelem-ünnepet űlet.”

(Hungary Helps)

S küldött Alihoz… Ali dús, Ali jó;
Lány-arcotok’ a nap meg nem süti nála;
Sátrában alusztok, a széltül is ó:
Fiaim, hozzá köt a hála!”

(Konzervatív vélemények a készülő Budapest Pride-ról)

Eh! vége mikor lesz? kifogytok-e már
Dícséretiből az otromba gyaurnak?
Eb a hite kölykei! vesszeje vár
És börtöne kész Ali úrnak.”

(Élő bejelentkezés az M1 szerkesztőségi értekezletéről)

Jó Budavár magas
Tornyán az érckakas
Csikorog élesen.”

(Emberközeli beszélgetés a főszerkesztővel)

Ki az? mi az? vagy úgy –
Fordulj be és alugy
Uram László király:
A zápor majd eláll,
Az veri ablakod.”

(Pénteki interjú a miniszterelnökkel)

Miért zúg a tömeg?
Kivánja eskümet?
A nép, uram király,
Csendes, mint a halál,
Csupán a menny dörög.”

(Áder János a Kaleta-ügy közjogi vonzatairól)

Van-e ott folyó és földje jó?
Legelőin fű kövér?
Használt-e a megöntözés:
A pártos honfivér?

S a nép, az istenadta nép,
Ha oly boldog-e rajt’
Mint akarom, s mint a barom,
Melyet igába hajt?”

Időjárás- és vízállás-jelentésüket hallották, pontos időjelzés következik. A pontos idő… pitty, pitty, pitty: késő van. Kedves hallgatóink, az előbb késő volt.

Túl késő.

Híreket mondunk.

Remélem segít átlendíteni ez a pár ötlet az új vezetőt a kezdet nehézségein.

Ne nekem köszönje, Arany Jánosnak köszönje meg.

Legközelebb Örkény Istvánt vesszük elő.

Fel a fejjel: a tudomány mai állása szerint ennél pocsékabb híradót nem lehet előállítani.

És ha igen, azt is csak Kínában.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!