Szele Tamás: Hazugok és sánta kutyák

Többször mondtam, hogy nem jó dolog a KESMA munkatársának lenni, most meg különösen nem cserélnék velük.

Sikerült olyan nemzetközi bonyodalmat kavarniuk, amilyenre még maguk sem számíthattak, és sehogy sem fognak tudni kimászni ebből az ügyből: csőben vannak, csak előre menekülhetnek.

Az közismert tény, hogy Donald Tusk enyhén szólva is ellenszenvesnek tartja Orbán Viktort és a magyar kormányfő szintén viszonozza ezeket az érzelmeket, szóval amikor Tusk egy, a Spiegelnek adott interjúban elegánsan odaszúrt egyet a mi kis miniszterelnökünknek, várható volt, hogy lesz erre válasz. Volt is, csak nem világlapban, hanem a KESMA orgánumaiban: a Habony Árpád-féle V4NA „hírügynökség” rágalmazó írást tett közzé arról, hogy Donald Tusk nagyapja náci lett volna, de legalábbis német katona, ami csak annyira igaz, hogy besorozták ugyan annak idején akarata ellenére, de meg is szökött és az ellenállók közé állt (amennyire ez megállapítható, többféle verziót ismerünk, de abban mindegyik egyetért, hogy Józef Tusk katonaszökevény volt, nem német katona, pláne nem önkéntes). Ezt még megfűszerezték két fotóval az egyiken egy Donald Tuskra hasonlító SS-Rottenführer vezet egy autót – holott Józef Tuskot a Wehrmacht katonájának állították be, a másik már a Photoshop csodája, Donald Tuskot ábrázolja német egyenruhában, rohamsisakkal.
Ez a vád nem mai: még 2005-ben merült fel a lengyelországi elnökválasztások során, és Tusk olyan sikeresen tisztázta magát alóla, hogy még bocsánatot is kellett tőle kérnie a rágalmazónak. Persze erről a V4NA tegnapelőtt még úgy írt, hogy:

Ahogy arról beszámoltunk, hatalmas botrányt okozott Lengyelországban, amikor 2005-ben Donald Tusk kénytelen volt elismerni a tényt, hogy nagyapja a Wehrmachtban szolgált. (…) Múlt héten már írtunk arról, hogy Donald Tusk milyen körülmények közt ismerte be a lengyel társadalomnak nagyapja múltját. A tény óriási felháborodást keltett a lengyel lakosság körében, az ügyből hatalmas botrány lett, Donald Tusk magyarázkodni kényszerült.”

Hát botrány, az volt, csak nem Tusk kényszerült magyarázkodni, hanem az őt rágalmazó Jacek Kurski. De sikeresen elérte a Habony-média, hogy Tusk gyanús legyen, kikezdték a jó hírét, erről mi is beszámoltunk volt. 

Ha ez magyar sajtóvita volna, itt lenne a vége, még ha hónapokig is vívnák az utóvédharcokat, az egyik fél ezt mondana, a másik amazt és mindegyik kitartana a maga álláspontja mellett: az olvasó meg hinne, akinek akarna, és a tényeknek volna a legkevesebb szerepe a döntésében, annál több az érzelmeknek, politikai szimpátiának.

Van egy rossz hírem: már nem magyar sajtóvita ez.
Ugyanis ma reggel a Fakt című lengyel napilap magyar címmel jelent meg. Éspedig azzal, hogy:

Kérjenek bocsánatot Tusktól!”

Sőt: a címlapon végigfutó írás is magyar nyelvű, idézzük, elejétől végéig:

Barátainknak, magyaroknak

A múlt hétvégén legalább öt magyar sajtótermék írta azt Donald Tuskról, a volt lengyel miniszterelnökről (2007-2014) és fontos európai politikusról, az Európai Néppárt vezetőjéről, hogy egy olyan családból származik, amely együttműködött a náci Németországgal.

Ezek az írások nem kommentárok vagy szatirikus cikkek voltak. Nem olyan szerzők véleményei, akik nem értenek egyet azokkal az értékekkel, amelyeket Tusk képvisel. Semmilyen stilisztikai eszközzel nem utaltak arra, hogy ezek metaforák lennének.

Valójában több meghatározó sajtótermék hazugságokat és manipulált fotókat próbált tényként bemutatni. És miért? Hogy lejárasson egy bizonyos értékek mellett kiálló politikust. És hogy ellenszenvet keltsen iránta a magyar, és talán nem csak a magyar társadalom körében.

Mi, hétköznapi emberek, lengyelek és magyarok, nagyra értékeljük a közös történelmünket. Örülünk annak a szerepnek, amelyet együtt töltünk be Európában. Olyan partnerekként tekintünk egymásra, akikre mindenben lehet számítani. Ezért érdemes mindannyiunknak tudatában lenni annak, hogy egy igaztalan magyar médiatámadás egy lengyel politikus ellen a lengyel–magyar barátságot is támadja.

Kedves magyar kollégák a Pestisrácok.hu-nál és az Origo.hu-nál! Ha a lengyel–magyar barátság továbbra is értéket jelent számukra, kérjenek bocsánatot a Donald Tusk családjáról írt hazugságokért. És azonnal távolítsák el ezeket a cikkeket az oldalaikról.

Kasia Kozłowska, Főszerkesztő, Fakt”

Hát, ezt se nekem mondták.

Az egységsugarú magyar választó most fogja a fejét és semmit sem ért. Hát a lengyelek nem Orbán barátai, még ha Tusk nem is az? Hát nem a lengyelek „járnak ide tüntetni a kormány mellett”? Hát polak-węgier már nem dwa bratanki?

Dehogynem, sőt, még csak most barátaink igazán.

Az egységsugarú választó ugyanis pont úgy alakította ki a véleményét, ahogy azt az általa kedvelt vagy épp ellenkezőleg, gyűlölt magyar kormány szerette volna. Egy egész népet, embercsoportot skatulyázott be, holott ő lenne a legjobban megsértődve, ha külföldön egy kalap alá vennék azokkal a honfitársaival, akiket ő nem kedvel vagy akikkel nem ért egyet. Ő azt hitte, hogy a lengyelek mind ilyenek vagy olyanok, holott a lengyelek épp úgy, mint minden nép a világon, sokfélék. Azok, akiket ő tüntetni lát a magyar kormány rendezvényein, még a lengyel szélsőjobboldalon is csak egy kisebbséget képviselnek, a Gazeta Polska magazin rajongói klubját. Őket szokták meghívni, nem a teljes, harmincnyolc milliós lengyel nemzetet buszoztatják ide. A Gazeta Polska egy szélsőjobboldali magazin, főszerkesztője Tomasz Sakiewicz, megjelenik hetente százezer példányban (bár tavaly 76 ezret is mértek nekik), szóval nem lehet annyi olvasója, ahány lengyel ember él: a lengyelek ugyanis háromszáznyolcvanszor többen vannak. De még ennek a százezer olvasónak is csak töredéke rajongó: mondjuk minden huszadik, szóval a gyakorlatban körülbelül ötezer ember miatt könyvelték be a teljes népet orbánistának azok, akik nem különben előítélet dolgában magánál Orbánnál sem. De csak tessenek gyűlölködni, annak örül a magyar kormány.
Ezzel szemben a Fakt napi példányszáma – mivel napilap – olyan 336 ezer, ami hetente 2 352 ezer. Majdnem két és fél millió. Szemben a Gazeta Polska százezrével: nem kétséges tehát, hogy huszonötször népszerűbb. Sokkal inkább képviselik a lengyel közvéleményt, mint a szélsőjobboldali, bár hangos és látványos rendezvényekkel operáló magazin.

Jé, akkor a lengyelek nem is orbánisták?

Nem bizony, csak egyesek közülük, igen kevesen, szám szerint minden 7600-adik. Szóval, akad minálunk előítélet mindkét oldalon, kérem.

Amint azonban az inkriminált írásokat elnézem, sem az Origo, sem a Pesti Srácok nem vett le semmit, bocsánatot sem kértek, tehát vagy úgy tesznek majd, mintha semmi sem történt volna, vagy erősködni fognak, hogy de igenis nekik van igazuk és mindenki más hazudik.

Van egy rossz hírem: ez a taktika csak Magyarországon belül működik. Egy centire a határtól már működésképtelen, és az egész világ tudja már most, de tudni is fogja, mennyire hiteltelenek ezek a hírlapnak álcázott propagandakiadványok.

Bár, ha jobban belegondolok, sokat nem veszítenek, mármint Biharkeresztes és Nemesmedves között. Minden más országban ugyanis az újságíró tőkéje a hitelessége: ha azt elveszti, mehet, ahová akar, fel is út, le is út, neki már senki sem fog hinni, ha egyszer is szándékosan hazudott valamelyik írásában.

Magyarországon nem ez a helyzet.

Magyarországon eddig is tudta mindenki, hogy a KESMA hazudik, ezentúl is tudni fogja, csak mindenki úgy tesz, mintha elhinné – vagy legalábbis elmulasztja szóvá tenni, hogy nem mondanak igazat.

Amíg ez így marad, ez az ország menthetetlen.

Egyelőre a labda Tusknál pattog: csak remélni merem, hogy most az egyszer nem lesz úriember és bepereli a rágalmazóit.

Arról a perről szívesen tudósítanék – ha lesz, meg is teszem majd.

Addig meg lássuk, mi történik. Egyelőre ott tartunk, hogy a magyar közmondás szerint a hazug embert hamarább utolérik, mint a sánta kutyát.

Ez a közmondás mostanság kicsit bővült.

Utolérik – és békén hagyják.

Esetleg megtömik a zsebét is pénzzel.

Ez Lengyelországban nehezebben történhetne meg.

Európában meg soha.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!