Szele Tamás: Gavarit Budapest

Daragije tavarisi, zgyeszj gavarit Budapest. Novosztyiket mondunk, gíradó következik.

A Nemzetközi Befektetési Bank végre megtalálta a székhelyének megfelelő épületet – jelentette be a Lubjanka tér. A budapesti Lánchíd-palota képes nyújtani a kényelemnek és az esztétikumnak azt a minimumát, melyhez bajtársaink, bocsánat, üzletembereink hozzá vannak szokva.

Az épületet a távolról sem orosz kézben lévő nemzetközi orosz pénzintézet, melynek semmi köze nincs hírszerző és elhárító szerveink örökké éber és dicsőséges tevékenységéhez, kedvező pénzügyi megoldás keretében kapta meg: jóllehet az ingatlan ára négyzetméterenként 1,6 millió forint, és ezért összesen 8,89 milliárd forintot kell érte kifizetni, a magyar állam már korábban tíz millió euróval támogatta az ingatlanbefektetést, a többit pedig kipengetjük mellényzsebből. A házavatóra, elvtársak, készítsék elő májaikat.

Lánchíd-palota

Az épület Budapest szimbolikus közepén, a Lánchíd lábánál, a nulla kilométerkőnél, a Fő utca 1. szám alatt található. Belépési jelszavunk: „Itt a város közepe, ha nem hiszed, gyere be.” Korábban a magyar Legfelsőbb Bíróság üzemelt az épületben (1954 és 1981 között) majd a rendszerváltásig a Budai Központi Kerületi Bíróságnak adott otthont, de a közelben található valamikori Gestapo- és ÁVH-börtön is hozzájárul a környék meghitt, otthonos hangulatához.

Sajnos, arra nincs mód, hogy a Türk tanácsnak otthont adó Ybl-villát vagy az amerikai nagykövetséget is a Clark Ádám térre költöztessük, és így látó- sőt hallótávolságból lehessen őket megfigyelni, de elvtársaim, ne legyünk telhetetlenek. Ezek az objektumok, melyek oly nagyon fontosak üzleti szempontból pénzintézetünknek, hogy egy pillanatig sem tévesztjük őket szem elől, moszkvai vagy szentpétervári léptékkel mérve így is macskaugrásnyira fekszenek, arról nem is szólva, hogy a magyar Parlament épülete lőtávolságban van, és nagy, álló célpont, el sem lehet téveszteni.

Elvtársak, ez a főhadiszállás, bocsánat, bankközpont méltó lesz a Nemzetközi Befektetési Rezidentúrához.

FSZB-székház, Lubjanka tér

A Roszkoszmosz hírei következnek.

Ferencz Orsolya, Magyarország űrkutatásért felelős miniszteri biztosa bejelentette a Blikk hasábjain:

„– Nyíltan tervezzük meghirdetni az űrbe vágyó tudósoknak a lehetőséget. Azt fontos tudni, hogy a Roszkozmosz elég szigorú feltételeket támaszt a jelentkezéshez. Jó, ha az embernek van diplomája, az sem baj, ha több, például orvosi, természettudományos vagy mérnöki területről. Elengedhetetlen követelmény az orosz nyelv ismerete. Aki felmegy az űrbe, mindenképpen egy elit csapathoz fog csatlakozni, és ennek megfelelő lesz a kiválasztás folyamata is. Egyáltalán nem számít drágának 10 milliárd forintot költeni a következő években arra, hogy 2024-25-ben magyar űrhajós mehessen a világűrbe. Ez azért lehetséges, mert a magyar űrkutatást eredményei erre jogosítják, a magyar űrkutató társadalom olyan hozzáadott értéket tud kínálni, ami az oroszoknak fontos.”

A jelentkezők figyelmét itt hívjuk fel, hogy bárki megpályázhatja ugyan az űrhajósi állást, azonban ennek a bárkinek tudósnak kell lennie, nem árt, ha több diplomája van, és elengedhetetlen az orosz nyelvtudás. A kifogástalan egészség ma már nem annyira fontos, de a nyelvtudás mindenképpen. A feltételeknek megfelelő jelentkezők közül versenyvizsgán választanak ki ötöt, majd az ötből kettőt, a kettőből pedig azt a szerencséset, aki helyett majd vagy Kubatov Gábor vagy Németh Szilárd repül majd. A Kubatov azért, mert ezzel a vezetéknévvel neki illik tudnia oroszul és egyébként is, eredeti szakmája szerint felsőfokú műszaki és gépjármű kárszakértő, a Németh Szilárd meg azért, mert kiváló alany a Nemzetközi Űrállomás terhelési próbáihoz és befolyásának köszönhetően képes ellátni a személyzetet tubusolt nyúljás pacallal.

A kiválasztott, de nem repülő űrhajósok megnyugtatása a Lánchíd-palota összkomfortos pincéiben zajlik majd, amennyiben szükség lesz rá, avatott lélekgyógyász szakembereink közreműködésével. Ajánlott házi olvasmány Mihail Bulgakov, Vaszilij Akszjonov, Alekszandr Szolzsenyicin és Juz Aleskovszkij munkássága.

Az Orosz Föderáció Budapesti követségének felhívását ismertetjük:

A magyar sajtó fentiekkel elégedetlen vagy csak egyszerűen kételkedő munkatársait szívesen látjuk egy teára a nyitottság, a kölcsönös párbeszéd és a sajtószabadság jegyében, melynek során megtekinthetik az épület katakombáit is és meggyőződhetnek az orosz technikájú hangszigetelés kiváló minőségéről.

Látogatóinkat orosz különlegességekkel: vodkával, scsivel, blinyi pohánkival, házi novicsokkal és moszkvai Geiger-Müller teával várjuk.

Tekintve az érdeklődők várhatóan magas számát, a sajtórendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, részvételüket követségünk e-mail fiókján jelezzék, „fejünk fölött elröpül a polónium szamovár” jeligére.

Kedves elvtársak, itt gavarit Budapest a moszkvai stúdióból.

Belföldi híreinket hallották.