Szele Tamás: Az utolsó vonat

Kérem, én az utolsó vonattal jöttem. Korán indult, nagyon korán, de mikor felszálltam rá, még nem hittem, hogy ez lesz egy ideig az utolsó. Nagyváradról jöttem, nem az Óperencián túlról – oda csak készülök holnapután. Ha beengednek.

Hej, nagy a sora annak, miért is szeretem én annyira Nagyváradot, hogy mindig odamenjek, talán a két fő oka az, hogy ott él a Kedvesem és magam is ott születtem. Ha van hely, ahol nem tudnék eltévedni, az Várad. Vagy de, viszont ne próbáljuk ki. Fél év után végre sikerült három egész napra találkoznunk, egy tervezett szolgálati út előtt, mely Skandinávia kellemesen jeges vizeire szólítana engem.

Bár lett volna három hét! Ha egy percet is késünk, lehetett volna. Ugyanis mikor ma reggel 03:30-kor felébredtem, hogy elérjem a 05:05-ös Corona InterCityt (igen: ez az egyetlen járat közlekedett a két ország között), még nem tudtam, hogy az utolsó vonatra szállok fel. Fogalmam sincs, hogy ez utolsó járat érkezése után lesz-e vasúti összeköttetés a két ország között.

Illetve, mivel a bejelentés nem mondott az égvilágon semmit magáról a közlekedésről, ahogy én a Kárpát-medencét és a Balkánt ismerem, azt vígan elképzelhetőnek tartom, hogy a vonatok majd jönnek-mennek, csak utas nem lesz rajtuk.

Ugyanis ma a magyar kormány kiváló és színészi alakításairól méltán híres szóvivője, Gulyás Gergely elmondta, a közeljövőben miként utazhat a magyar nemzet. Zárójelben teszem hozzá, hogy Gulyás úr alakításait mindig érdemes megnézni, csak közben jó lenne feltenni egy fekete-fehér filtert: ez az ember egy mai Buster Keaton, aki faarccal képes előadni a legnagyobb abszurditásokat is. Akkora színész, hogy elhinném neki: nem csak elvesztette, de vissza is hozta a Generálist, ami egy gőzmozdony. És emberünk kiválóan alakítaná a déli önkéntest úgy, hogy semmi kedve hozzá: Buster Keaton ezt úgy érte el, hogy fehér ember létére vastag fehér maszkot rakott az arcára, így nem látszottak a mimikai reakciói, bár alapvetően is tudta kontrollálni őket. White face, oh, shame, mondaná a művelt – ki is? Hiszen csak a black face szégyen.

Nos, a faarc Gulyás mesternek minden smink nélkül megy. Ha egyszer kikopik a munkából, esküszöm beajánlom utcai kínai kés- és parfümneppernek, azok szoktak ilyen halálnyugodtan lehetetlenségeket mondani, de hát lássuk, mi a törvény mától? Annyira törvény, hogy minden szabály dacára megjelent már a Magyar Közlönyben is. Ami felvet néhány gondot, ugyanis emlékeim szerint ez nem törvény, hanem országos tisztifőorvosi határozat, Müller Cecília nem írta alá, de más mégsem írhatta. Ha csak a pancsen láma nem. Hivatalosan közlemény, de a gyakorlatban törvényerejű rendeletként működik. Elnézést, de műszaki okok miatt az MTI változatát kell idéznem.

A kormány az operatív törzs javaslatára ezért arról döntött, hogy a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését.”

Jah, Rastafari – ugyanis a rastafariánus mozgalomnak ezek a színei.

A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, a vörösbe pedig azok, ahol súlyos.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.
Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

Az országok besorolásával kapcsolatban rögzítette: a kormány újra és újra felül fogja vizsgálni az országok listáját a szerdánként, és ha szükséges, akkor a sárga vagy a vörös kategóriába tartozó országok száma bővülhet. Ha valahol drámaian romlik a helyzet, azonnal intézkednek.
Az európai uniós tagállamoknál különös figyelmet fordítottak arra, hogy amennyiben lehet, a mozgás szabadságát biztosítsák.
Sárga kategóriába tartozik ma a tagállamok közül Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, továbbá az unión kívüli országok közül az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok.
Vörös kategóriába tartozik az európai országok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, továbbá Moldova, Montenegro és a környező országok közül egyedüliként Ukrajna, valamint az említett kivételekkel az ázsiai, az afrikai és a dél-amerikai országok is.
Horvátországban a fertőzöttek száma alacsony a növekedés ellenére is, ezért egyelőre a zöld kategóriában van – mondta.
A vizsgálatok költségeit augusztus 1-jéig vállalja a kormány, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét, ha sárga vagy vörös jelzésű országból hazatérve nem kíván 14 napos hatósági házi karanténba kerülni” (MTI)

Ez a veleje. Akkor fordítsuk le magyar nyelvre.

Oda mész, ahova akarsz. De úgy jössz vissza, ahogy mi akarjuk.

Karanténba.

Saját zsebedből.

Külföldi állampolgár vagy?

Így jártál.

Én, mint említettem, három napot töltöttem Nagyváradon, még ma reggel is ott voltam. Nem beszélhetek Románia egészéről, hiszen nem jártam be, de még a tömegközlekedési eszközökön is, még a piacon is azt tapasztaltam, hogy majdnem mindenki viselt maszkot, sokan kesztyűt is. Sokkal többen, mint Pesten. Majdnem mindenhol hozzáférhető volt alkoholos kézfertőtlenítő, kulturáltabb helyeken el is várták, hogy használja az ember – de hát mindegy, a kormány emberei legalább olyan kiváló diplomaták, mint amilyen remek virológusok.

Bizonyára tudják, mit beszélnek, és üdvünkre szolgál majd, hogy mehetünk, de nem jöhetünk.

Tehát okos ember nem is megy, hogy ne jöjjön, itt lehet a dolog veleje.

Se nem jövünk, se nem megyünk. Vendégnek meg coki most.

Nem mondom, hogy nem kell mindent megtenni a járvány terjedése ellen.

De magánvéleményem, hogy egy, a világon mindenhol jelenlévő kórokozó ellen oly módon védekezni, miszerint lezárjuk a határainkat, legalább olyan jó ötlet, mintha a vihar elébe harangoznánk.

Sőt, ágyúval lőni a felhőbe, az is jó.

Lenne egy jobb ötletem.

Tessék kezet mosni és maszkot viselni.

Azért hülye érzés, hogy az utolsó vonattal jöttem el…

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!