Szele Tamás: Az Újságírólista Esete

Ez a hét a magyar újságírók listázásának híréről szólt, persze több fázisban és fokozatban, mert a híreknek és ügyeknek megvan a maguk evolúciós folyamata. Ma jött el annak a napja, hogy hátradőljünk, kedves Watsonom, pipára gyújtsunk és összegezzük, mit tudunk.

Sőt, mivel én szorgalmas Sherlock vagyok, hozzátesszük a saját kutatási eredményeimet is, és végül levonjuk a következtetést azzal kapcsolatban, mi is zajlik az orrunk előtt, miről szól az Újságírólista Esete?

A történet, mint arról lapunk is beszámolt, hétfőn kezdődött, a távozó indexesek lapjának, a Telexnek ugyanis tudomására jutott, miszerint a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium listázta és valószínűleg most is listázza a magyar újságírók külföldre vezető szakmai útjait. Egészen pontosan arról van szó, hogy

Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára. A címzettek között az Európai Unióban található magyar nagykövetségek szerepeltek, a levél a Telexhez is eljutott.

Ebben Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A Menczer Tamáshoz tartozó, tájékoztatásért felelős kabinet „feladatszabása alapján” született levél június 2-án kelt, a választ pedig június 3-án 13:00-ig várták. A rövid határidőért Magyar elnézést kért a címzettektől.

A levél tartalmáról részletes kérdéssort küldtünk a KKM sajtóosztályának. Túl azon, hogy mi volt az oka a sietségnek, kíváncsiak voltunk, miért volt szükség egyáltalán ilyen lista összeállítására, valamint, hogy mihez kezdtek az összegyűjtött információkkal.

Kérdésünkre a KKM a következő választ küldte: „A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.” (Telex)

Ez tehát a Telex híre szó szerint. Nyilván őrültségről van szó, több szempontból is, kezdjük azon, hogy Menczerék lehetetlent kértek a külügyi-diplomáciai szolgálattól, a schengeni övezet országaiba minden ellenőrzés nélkül beutazhat bárki, és még ha újságíró is, valószínűtlen, hogy a szállodából egyenesen a magyar követség sajtóattaséjához rohanjon. Ha kötelezik rá, akkor sem tenne ilyent az ember. De ilyen utak, meghívások nincsenek is.

Menczer Tamás

Másnap, vagyis kedden folytatódott a kutyakomédia, Menczer Tamás tökéletesen leleplezte magát, az Origóban sorosozott, az ATV-ben még durvábbat mondott:

Úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok.”

Szóval, az újságíró eleve kémgyanús elem, ha utazik, a gyanú beigazolódik, le a sajtóval. Időközben kiviláglott, miszerint az a bizonyos holland út, melyre Menczer hivatkozni próbált, még csak nem is újságíróknak, hanem inkább újságolvasóknak szólt, és a Transparency International szervezte, idézzük az ő közleményüket is, szintén a Telex nyomán:

Az adatgyűjtést Menczer azzal indokolta, hogy „egyes Soros-szervezetek”, például a Transparency International (TI) érzékenyítő kurzusokat szervez, itt pedig együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek.

A Transparency szerint Menczer egy olyan mentorprogramjukra gondolhatott, ami nem újságíróknak szólt, hanem újságírás iránt érdeklődő hallgatóknak szervezték; ebben a programban az érdeklődők tapasztalt újságírókkal dolgozhattak együtt. „Nem érzékenyítés, hanem tanulmányút. Nem Soros fizette, hanem három EU-tagállam – Franciaország, Hollandia és Finnország – budapesti nagykövetsége. Nem a TI utaztatta az újságírókat, hanem a nagykövetségek ajánlották fel jutalomként a mentorprogram győztesének. És a kiválasztásnál ideológiai szempontok nem játszottak szerepet” – írta a TI.

Az eddigi tapasztalatok alapján tartani lehet attól, hogy a megszerzett információt újságírók vegzálására fogja felhasználni a kormány” – közölte a TASZ, akik egy érintett újságíró bevonásával jogi eljárásokat indítanak, hogy megtudják, a KKM pontosan milyen adatokat gyűjtött újságírókról, és azokat mire használták fel.” (Telex)

És a TASZ már meg is indította az eljárást. Ezzel szemben fény derült arra, hogy jóllehet a kormánnyal szemben álló szervezetek nem tartottak „érzékenyítő” tanfolyamokat, a kormány viszont – tartott. Éspedig tavaly szeptemberben, most egy éve tartották a Ludovika Campuson a Budapest Forum for Christian Communicators című rendezvényt. Erre a meghívható nyugati médiaszemélyiségek listáját a magyar követségeknek kellett összeállítani, a fórumot a külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezte, a részvételt, az utakat is ők fizették.

Szóval valóban utaztattak újságírókat, csak nem baloldaliakat, hanem jobboldaliakat, nem Keletről Nyugatra, hanem fordítva, és nem az uniós kormányok, valamint Soros György pénzén, hanem a magyar kormányén.

Nem Moszkva, hanem Kiev, nem Volgákat, hanem Ladákat és nem osztogattak, hanem fosztogattak. A többi stimmel.

Ezekből a tényekből arra lehet következtetni, hogy a magyar kormány esetleg V4-es társulásban komoly uniós propaganda-hadjáratra készül, és kezdetnek bevádolja várható kritikusait a saját, rövidesen elkövetésre kerülő vétkeivel. De van ennek más bizonyítéka is.

Tegnap este már elalváshoz készülődtem, mikor munkaajánlat érkezett a Linkedin rendszerén keresztül. Magam sem tudom, miért regisztráltam sok évvel ezelőtt oda, ugyanis most használom életemben először egyáltalán valamire is ezt a leginkább állásközvetítéssel foglalkozó portált. De most érdekes hirdetést kézbesítettek, melyben a Remix News szabadúszó munkatársakat keres.

A Remix News címlapja

A Remix News egy két éve létező, híraggregát-célú, a V4-ek ügyeire koncentráló, konzervatív-kormánypárti portál, angol nyelven jelenik meg, tulajdonképpen a V4NA kisöccse, csak kevésbé ismert. A Linkedin algoritmusa egy kalap alá vesz minden sajtómunkát, mindenkinek ajánl mindent, hiába, gép, nincs esze, de ez most szerencse. Ugyanis belenéztem a felvételi kritériumokba, mit kérnek, várnak a jövendő kollégáiktól és egyáltalán: miért van náluk most felvétel, ha eddig nem volt?

Részlet a munkaajánlat szövegéből

Applicants should have native-level ability in written English. Foreign language abilities, particularly Czech, Hungarian, Polish or Slovak, are desirable. If you are willing to work at least some weekends, it will also be a point in your favor. Applicants should be residents of Europe.”

Tehát legalábbis írásban anyanyelvi szinten kell tudni angolul, ami leginkább azoknak alkalmas, akiknek amúgy is angol az anyanyelve: én például egész jól beszélem és olvasom ezt a nyelvet, de angolul írni csak lassan tudok, sokszori stilizálással, ellenőrzéssel. Javallott (de nem feltétel!) a helyi nyelvek, vagyis a cseh, magyar, lengyel és/vagy szlovák ismerete, aki hét végén is hajlandó dolgozni, annak van egy jó pontja, és a jelentkezők uniós polgárok kell legyenek. Más helyen még annyit írnak, hogy napi egy-három anyag a norma (ami elég sok).

Ezzel a módszerrel leginkább angolul kiválóan vagy tökéletesen beszélő nyugat-európai munkatársakat fognak toborozni, mindenki más kiesik a rostán, akiket aztán felvesznek, vagy tudnak majd valamennyire a helyi nyelveken, nálunk például magyarul, vagy inkább nem. De ilyenformán – míg megfizetik őket – a hűségük biztosított, hiszen nem is lesz alkalmuk vagy lehetőségük érintkezni a célországok kormánykritikus köreivel.

Tehát médiazsoldosokat toboroz a kormány, és ezt a tevékenységét fedezi azzal, hogy azt állítja: Magyarországon médiazsoldosokat, propaganda-hadsereget toboroznak.

Pedig hát toboroznak, kedves Watsonom: csak nem Soros György, nem is más uniós tagállamok, hanem a magyar kormány teszi ezt.

Rövidesen durva propaganda-hadjárat indulására számíthatunk külügyi téren a jelek szerint.

Körülbelül erről szól tehát az Újságírólista Esete.

Errébb adná a pipadohányt, Watson?

Ott van a perzsa papucs orrában.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!