Szele Tamás: A japán Trianon

No, én megfogadtam, hogy nem írok Trianonról, nem írok az évfordulójáról sem, és egyebekről sem ebben a tárgyban, éspedig két okból.

Nem írok, ugyanis elfogult vagyok az ügyben, sok szempontból belülről látom a kérdést, és nem írok, mert az a véleményem, hogy nincs magyar politikai oldal, amelyik a helyén és megfelelően kezelné ezt.

Most sem Trianonról írok.

De azt itt és most megmutatom, miért nem vagyok hajlandó foglalkozni ezzel a tárgykörrel.

Éspedig azért nem, mert Magyarországon mindenki önös és főként pillanatnyi politikus szempontok alapján próbálja ezt is felhasználni, kihasználni, uszítani vele erről arra vagy arról erre, márpedig ebben a mocskos játékban nem vagyok hajlandó még cinkosként sem részt venni. Két, azaz két tisztességes írást olvastam az ügyben az egész évforduló alatt, az egyiket Tamás Gáspár Miklós írta az Élet és Irodalomba, a másikat Nagy Iván Zsolt a HVG-be, velük maximálisan egyetértek, többet talán tudnék mondani, mást nem.Most pedig bemutatom azt, ami elundorít a témától, úgy is, mint újságírót, úgy is, mint nagyváradi születésű, pesti embert (vagy, ha úgy tetszik jobban: Pesten élő nagyváradit). Amire azt mondom, hogy köze nincs sem múlthoz, sem jelenhez, még kevésbé jövőhöz, hanem csak egyvalamihez: az ocsmány, mocskos hazudozáshoz.

Elindult ma reggel vagy tán még tegnap este (a felvétel dátum nélküli, azonosíthatatlan, mikor lőtték fel) egy videó a YouTube-on, melynek címe:

A japán parlamentben Trianonról!”

Terjed a közösségi oldalakon, mint a lépfene. Közzétette bizonyos Jo kot A varu. Mit beszélnek a japán parlamentben Trianonról? Álljon már meg a verekedés, Japán az Antant oldalán harcolt végig, okoskák, ők győztes hatalom voltak! Akárki is hazudta oda a videót – mert hazugság, elejétől végéig, majd be is mutatom! – összekeverte a két világháborút, vagy esetleg, és ez volna a szebb, nem is tudta, hogy kettő volt. Na, akkor lássuk, miket feliratozott a japán nyelvű szöveg alá. Ilyesmiket:„– A mai napon megemlékezünk arról a szomorú tragédiáról, ami a magyarokat érte.

– Mind tudjuk, ha nincs a magyar, akkor Japán sem lenne ma az, ami.

– Ez a világ nem készült fel még arra a tudásra, amit a vatikáni levéltárban teljes titokban őriznek a hunok gyermekeinek nagyszerűségéről.

A világnak is szüksége van egy erős Nagy-Magyarországra, ami vezet minket.”

Hát kérem. Én inkább a kínai nyelvben mozgok némiképp ismerős terepen, azzal együtt, hogy nem vagyok egy Li Taj-po, de a sinológia amatőr művelése is megköveteli, hogy az ember legalább valamennyit értsen a környező kultúrák nyelvén, a mongol és a tibeti például erősen ajánlott a dolgok megértéséhez, azonban a japán is gyakran szükséges lehet. Annyit már hallás után is megállapítottam, hogy egy szó nincs az videón ilyesmiről, sőt, ez nem is egy parlamenti vita, hanem valami több helyről összevágott vegyes saláta, költségvetésről, gyógyulásról, ilyesmiket sikerült megérteni fülhallás alapján. Na, de én lehetek süket is, bolond is, nézzük meg apróra. Kevesen tudják, hogy a YouTube-nak van egy funkciója, amivel a felvételen elhangzó szöveg átiratát, leiratát kikérhetjük (igen hasznos ez a sajtómunkásnak). Kaptam is egy teljes leiratot, japánul, ezt lefordíttattam a Google Fordítóval, megint azért nem én szótárazgattam, hogy ne én tévedjek.

Akkor most tessék elolvasni, mi hangzik el a felvételen valójában.
Nyersfordításban, szóról szóra.

00:07 A költségvetési bizottság mostantól nyílik meg.

00:11 Megértem a referencia személy jelenléti igényével kapcsolatos kérdéseket

00:16 Szeretném kifejezni őszinte részvétét az emberek miatt, akik azért haltak meg

00:22 Őszintén imádkozom a gyors gyógyulásért

00:27 Japánban nem hajthatjuk végre a kényszerkibocsátási szabályokat, például az Egyesült Államokban és Európában.

00:34 Minden ember iránti határozott szándékkal

00:37 Minden tőle telhetőt megtettünk

00:40 Az emberek együttműködésének köszönhetően nem érhetünk el olyan helyzetet, mint a nyugaton.

00:46 Most fel kell töltenünk a lélegzetet

00:50 Mivel hajlandó vagyok az egész testemmel foglalkozni, szeretném még egyszer megköszönni az embereknek és a feleségemnek.

00:55 Masau

00:57 Meghosszabbították a vészhelyzet kihirdetését: a nemzeti vállalkozók életét súlyosan befolyásolja.

01:05 Most ide tartozik Tokió

01:07 A nozokomiális fertőzések minden tünetmentes örökösről terjednek

01:12 terjed

01:14 Hogyan láthatja a következő intézkedéseket anélkül, hogy indítanák a tünetmentes örököseket?

01:20 Nem számít, mennyit mondasz erről

01:23 Nincs meggyőző válasz

01:25 Amikor azt kérdeztem, hogy hány néző létezik még Japánban, a válasz titán.

01:30 Mikor

01:31 Azt mondták nekem, hogy nem is lesz

01:35 Talán még a tanárok és a tanárok is tízszer nagyobb valószínűséggel

01:40 yo

01:41 Pontosan ezt mondod, a konferencián beszélsz.

01:45 Mi volt a baj?

01:49 Szeretném elmagyarázni az emberek embereinek, hogy május 31-ig munkát kapjanak.

01:56 Tisztázza és megosztja a lemondási követelményeket a nyilvánossággal, és működjön együtt a cél elérése érdekében

02:03 Megy

02:08 Válaszolunk a bérek kifizetéséről, de ez a vállalkozások számára különleges eset

02:13 Megengedhető, hogy felhalmozódjon

02:17 A jelenlegi üzleti irodában valószínűleg a belépési rendszer az, hogy a világon bizonyos számú fertőzött ember van

02:24 Azt hiszem, hogy bizonyos állapotban van, kivéve ha ez a helyzet,

02:29 Szelep felismerés, hogy a soheikyo nagyobb lehet napról napra, különös tekintettel a látogatásra

02:34 csinálok

02:35 Nos, ebben az értelemben az ápolói ellátás jutalom

02:37 Vannak kérések stb.

02:43 Nem, nem akarom ezt mondani

02:47 Most ezeket is elemzem.

02:50 Ezután, mikor hallgatta az ezekről a helyekről származó történeteket, milyen támogatásra van szükség

02:54 Vagy előtte mi volt a valós helyzet

02:57 Szorosan meg akarom érteni”

Hát azt a jó mindenségit, ez meg micsoda?

Az a csoda, hogy a kis turanista-nacionalista-aktivista Jo kot A varu bácsika vagy nénike vak hangot sem ért japánul, és mivel ő nem ért, azt hiszi, rajta kívül senki más sem beszéli ezt a nyelvet, de tán még a japánok sem. Ha meg senki sem érti, mit beszélnek, akkor ő majd a szájukba adja Trianont. Amennyiben ez a kis próbálkozás eljut a japán parlament szintjéig, ők ezzel szemben egészen mást fognak a szájába adni, de nem jut el, akkora szamárság és úgyis le fogja venni a YouTube, aztán majd lehet visongani, sivalkodni a kormánylapokban, hogy „üldözik a techóriások a nemzeti gondolatot!”

Hát kérem: ez az ember már nem csak ellopta, elcsalta, elhazudta Trianont – mely békeszerződésről felőlem gondoljon mindenki, amit csak akar, én tudom, mit gondolok róla és az az én dolgom – de még ki is pingálta bohócnak és most a cirkuszban mutogatja három veres rézgarasért.

És ez „nemzeti”. Ez „konzervatív”. Ez mer egyáltalán reális történelmi és politikai problémákat szóba hozni, ez a hazug, cifra pitykés kacsahuszár, aki paszomántos kamunyeregben lovagol a közösségi oldalakon széltében-hosszában.

Na, kérem: ezért nem írok én egy szót sem ebben a témában.

Erről már nem lehet beszélni, ez már a kutyáké, ebek harmincadjára került.

Ahol ez eszköz, ahol ez módszer, ahol ez vélemény bármelyik politikai oldal számára, ott én inkább hallgatok.

És eleget mond az is.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!