Sas István: Orbán szerint az Európai Unió ellenség, az a jó, ha gyenge

A Kedves Vezető mai rádiós locsogásában – amit interjúnak hívni nem igazán lehet – azt akarta beverni a hívei fejébe, hogy az Európai Unió egy elnyomó birodalommá fejlődhet, hiszen az őt bírálok ezen dolgoznak.


Orbán Viktor mai háborús hasonlatában azt fejtegette, hogy a mostani csata arról szól, “lesz-e birodalom Európában”, vagy megmaradnak a nemzetállamok.

Az Európai Unióról neki a török, a Habsburg és a szovjet birodalom jutott az eszébe, mi magyarok ugye már azokban sem akartunk “feloldódni”. Azt állította, hogy az ellenfelei birodalmat akarnak építeni és a nemzetállamokat “bele akarják törni” egy birodalmi rendbe, az “Európai Egyesült Államokba”. Szerinte “mi ki akarunk maradni ebből, és meg akarunk maradni magyaroknak, azt akarjuk, hogy Magyarország magyar ország maradjon”.

A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Unió erősödése alapvető nemzeti érdek

Már többször írtam arról, hogy valójában azok ártanak a magyarságnak, akik azzal kampányolnak, hogy Brüsszel ellenség és az uniót a nemzeti politikát folytató államok laza szövetségéve kell lefokozni.Miközben egy erősebb és hatékonyabb unió rá tudná kényszeríteni a jogállami normákat, az európai értékeket a már nem demokratikus, hanem hibrid rendszerű országra. Ami lássuk be, nemzeti érdek lenne…

Például az uniós ügyészség nálunk is leleplezhetné a korrupció jelentős részét – Orbán egyebek között nyilván ezért is ellenzi annyira az Unió erősödését.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a többi jogállami norma mellett egy erősebb Európai Unió a kisebbségek méltányos kezelését is rá tudná kényszeríteni a tagállamokra. Trianon negatív következményeinek részleges csökkenését egyébként már most is az unió bővülésének köszönhetjük, a magyarság szétszakított részei ma már sokkal könnyebben tudnak kapcsolatot tartani egymással, mint régebben

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!