Sas István: Miért magasabb a nyugdíjminimum a “hanyatló” Nyugaton, mint nálunk?

Miközben a kormánypropaganda folyamatosan azt harsogja, hogy Magyarország jobban teljesít, és lassan már hozzánk jönnek vendégmunkások a hanyatló Nyugatról (ma éppen Szijjártó Péter futsal miniszter locsogott arról, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertese), azzal kellett szembesülnöm, hogy Németországban csaknem 400 ezer forintnak felel meg a nyugdíjminimum. Ami ugye nálunk 2008 óta, több mint tíz éve csak 28 500 forint.


A vezető német pártok, hosszas egyezkedés után, úgy döntöttek, hogy 2021. január 1-jén bevezetik az alapnyugdíjat, méghozzá úgynevezett automatikus jövedelemvizsgálattal, vagyis nem kell kérvényezni. Minden német nyugdíjas minimum havi 1250 euróra (nagyjából 415 ezer forintra) számíthat, ha legalább 35 éven át dolgozott. Nehogy már egy gazdag országokban időskori szegénység legyen! A 35 éves munkaviszonyba beleszámít a gyereknevelés és az otthonápolás is, ezért különösen a nők számára lehet fontos.Az alapnyugdíj, amit lényegében egy év múlva bevezetnek, nem azonos a nyugdíjminimummal: az új rendszer szabályai szerint az alapnyugdíj azt jelenti, hogy a mindenkori nyugdíjminimumnál 10 százalékkal nagyobb összegre egészíti ki az érintettek már meglévő járandóságát. (Tehát a 1250 euró 10 százalékkal több a nyugdíjminimummal.) A deklarált cél az, hogy aki legalább 35 éven át dolgozott, több pénzhez jusson, mint a szociális segéllyel.

Az alapnyugdíjjal így akkora ellátáshoz jutnak az érintettek, mintha aktív éveik alatt az átlagjövedelem 80 százaléka után fizettek volna járulékot. (24.hu)

Nálunk viszont az Orbán-kormány egyszer sem emelte a minimálnyugdíjat, az még jövőre is 28 500 forint marad. Egyebek között ezt azzal indokolják, hogy számos szociális juttatás (például a gyes) összege a minimálnyugdíjhoz kötött. Ez persze csak kamu kifogás, hiszen a szociális juttatások jó részére is ráférne némi emelés, másrészt a Fidesznek soha nem szokott gondot okozni egy kis törvénymódosítást. Percek alatt különválaszthatnák egymástól a minimálnyugdíjat és a szociális juttatásokat.

Az részben érthető, hogy a német nyugdíjminimum magasabb a magyarnál, hiszen Németországban a gazdaság teljesítménye, a bérek és ma még a költségek is magasabbak, mint nálunk. A különbség nagyságrendje az ami mellbevágó és persze ésszerű indokkal nem is magyarázható. Az is feltűnő, hogy a NER-ben a nők nyugdíja átlagosan 36 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké, mert nálunk persze a gyereknevelés és az otthonápolás nem azt jelenti, mint a németeknél…

Miért is nincs nálunk normális nyugdíjminimum?

Azért, mert azt a közpénzt, amiből ezt lehetne fedezni, másra költik. Erről mindenkinek először a stadionok jutnak eszébe, ha már az Orbán mániáihoz köthető pénzszórásról van szó. Az is érdekes, hogy 14 milliárdot osztott szét a kormány az év végén a határon túli futballkluboknak, a Honvédelmi Minisztérium költségvetése pedig 616 milliárdos lesz 2020-ban, miután Magyarország vásárolta a legtöbb német fegyvert.
Az államadósság 2022-ben átlépi a 34 ezer milliárd forintot, pedig a jórészt ellenzéki kézbe került önkormányzatok támogatását csökkentik – derült ki a tervezett költségvetési főszámokat bemutató december 23-ai kormányhatározatból. A kormány a tervek szerint befagyasztja (vagyis még az infláció mértékével sem emeli) például a Magyar Tudományos Akadémia és Eötvös Loránd Kutatási Hálózat költségvetését. (Nehogy már fejlődjünk…)

Azért ne feledjük: csak négy uniós országban volt nagyobb az államháztartási hiány 2018-ban, mint Magyarországon, az EU-tagok fele ráadásul pluszban zárt. (hvg.hu)

Szóval vannak gondok a k…va jól teljesítő magyar gazdasággal, de ettől még lehetne emelni a nyugdíjminimumot. A fő akadály maga a NER alapja, a közpénz nagy részének a lenyúlása. Erre most egy aktuális példa a Mátrai erőmű története. Ennek a lényegét Vásárhelyi Mária foglalta össze tömören és jól érthetően a Facebookon:

Jól értem ami történt??? Tavalyelőtt “Mészáros Lőrinc” vett egy nyereségesen működő erőművet. Tavaly kivett belőle 11 milliárd ft. (!) osztalékot, a hozzáértő szakembereket elüldözték, a céget lepusztították, kifosztották olyannyira, hogy az idén már veszteséget termelt. Ezek után december 23-án az állam – titokban tartott összegért – megvásárolta az erőművet “nekünk”, hogy a veszteséget a továbbiakban mi finanszírozzuk. Ez olyan, mint egy bankrablás! Csak a bank helyett itt mi, adófizető állampolgárok vagyunk kifosztva és teljesen hülyére véve. Már régóta a látszatra sem ügyelnek! És ezt tényleg meg lehet csinálni?! Eddig azt gondoltam, hogy nekem már nem tudnak meglepetést okozni. Tévedtem.

Ezt csak annyival kell kiegészíteni, hogy az erőmű állami támogatást is kapott, potom hét milliárdot, ha jól emlékszem. Az már csak “mellékszál”, hogy ez az erőmű erősen környezetszennyező, a legújabb kutatások szerint pedig a szennyezett levegőjű övezetekben a tüdőrák és a sztrók mellett a depressziós esetek és az öngyilkosságok száma is sokkal magasabb.

A Mátrai erőmű csak egy csepp a tengerben, a NER, Orbán hatalma pont arról szól, hogy egyre átlátszóbb módszerekkel, egyre gátlástalanabbul lenyúlják a közpénz egyre nagyobb részét. Ezért nem jut pénz a szociális juttatások és a nyugdíjak rendes emelésére.
Kapcsolódó: Jövőre sem emelik a nyugdíjminimumot, marad 28 500 forint

A nyugdíjasok második éve infláció alatti emelést kapnak

Sas István: Fizessenek a szegények!?