Sas István: Miért kell az összefogás?

A dunaújvárosi ellenzéki győzelem után számos ismerősöm – akiket egyáltalán nem lehet fidesz szimpátiával vádolni, hiszen nagyon is ellenzékiek – sajnálkozó kommenteket írt a Facebookon. Mert hogyan szavazhatnak demokraták neonácikra?

Rólam aztán senki nem gondolhatja, hogy a Jobbikot támogatnám, mégis úgy vélem, az összefogás most megkerülhetetlen kényszer. Felsorolok néhány ritkán emlegetett érvet, szempontot.

1. Nem az számít, hogy a Jobbik mennyit változott. Szerintem valamennyit változott, hiszen a legszélsőségesebb tagok egy jelentős része átment a Fideszt támogató Mi Hazánkba. Ettől persze még a Jobbik szélsőjobboldali párt maradt. Nem változott tehát eleget, tévedés erre hivatkozni.

2. Az összefogásra azonban nem az lesz a jellemző a 2022-es parlamenti választáson, hogy a baloldali, liberális, demokratikus szavazóknak befogott orral egy szélsőjobboldali jelöltre kell szavazniuk, hanem sokkal gyakrabban ennek pont az ellenkezője. Ma még persze nem tudjuk, kik lesznek a jelöltek, de az biztos, hogy sokkal gyakrabban (szerintem kb. az esetek 90 százalékában) a Jobbik szavazóinak kell majd egy demokratikus párt jelöltjére voksolniuk. (Annak, hogy most Dunaújvárosban a Jobbik politikusát választották közös jelöltnek, bizonyára az az oka, hogy ebben a körzetben korábban is, összefogás nélkül is a Jobbik győzött, egyébként egyedül itt az egész országban.)

3. Nem a demokratikus ellenzéki pártok tehetnek arról, hogy most az összefogás mellett döntöttek, pontosabban arra kényszerültek, hanem a Fidesz nevű állampárt. A Fidesz ugyanis átírta a választási törvényt, pont azzal a céllal, hogy előnyhöz jusson és az ellenzéknek semmi esélye ne legyen arra, hogy elmozdítsa a hatalomból. Ez eddig működött, még az is megvalósult, hogy a szavazatok kevesebb mint felével kétharmados többséget szerzett a Fidesz a parlamentben. Az egyik legfontosabb változás a két fordulós választás eltörlése volt, ezzel megakadályozva, hogy egyéni körzetekben a második fordulóban az ellenzéki szavazók maguktól az egyetlen bent maradt ellenzéki jelöltre voksoljanak. Ha még lenne két forduló, nem lenne szükség az összefogásra.

4. A Fidesz sokkal veszélyesebb, mint a Jobbik. A két párt közül ugyanis nem a Jobbik, hanem a Fidesz tudja fasizmusba dönteni az országot, már jó ideje el is kezdte egy fasisztoid rendszer fokozatos kiépítését. Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy a Jobbik is ezt akarja-e vagy inkább nem, mert ha akarja, akkor sem tudja megcsinálni: nincs hozzá sem hatalma, sem eszközrendszere.

5. Az összefogás vészhelyzeti megoldás, ami csak az Orbán-rendszer megdöntéséig szükséges. Ha győz az ellenzék, az egyik feladata a választási törvény rendbetétele, a kétfordulós szavazás visszaállítása lesz, ezért aztán a következő választáson már nem lesz szükség az összefogásra.

6. Mi az erkölcsösebb? Megakadályozni az ország fasizálódását, vagy lemondani erről? Ezt azért kérdem, mert az összefogás ellenzői többnyire azzal érvelnek, hogy erkölcstelen dolog együttműködni a szélsőjobbal. Ezt nemcsak megértem, hanem normális körülmények között egyet is értenék vele. Csak most éppen az ország fasisztoid átalakítását kell megakadályozni. (Mint azt már párszor megírtam, Orbán Viktor olyan rendszer kiépítésén dolgozik, amely a múlt század 30-as éveinek Horthy-rendszerére hasonlít, vagyis a feudalizmus és a fasizmus megoldásait ötvözi, fenntartva a parlamentarizmus látszatát.)