Sas István: Hoppá, a brit választók többsége Johnson és a Brexit ellen szavazott

Napok óta mást sem hallani, mint hogy Boris Johnson és a konzervatívok elsöprő győzelmet arattak a brit választáson, jelentős többséget szereztek a parlamentben. Az persze igaz és a jövő szempontjából meghatározó, hogy jóval több mandátumuk van, mint az összes többi pártnak együttvéve, de ne feledjük: ezt a szavazatok 43,6 százalékával érték el.

Miközben a Munkáspárt, a Skót Nemzeti Párt, a liberálisok és a zöldek – vagyis Boris Johnson legfőbb ellenfelei és a brexit különböző mértékű ellenzői – összesen 50,3 százalékát kapták a szavazatoknak.

Az is érdekes, hogy a konzervatív párt mindössze 1,2 százalékkal növelte szavazatainak az arányát a legutóbbi választások óta, amikor nem szerzett többséget az alsóházban (az észak-ír DUP párt külső támogatásával kormányzott), most meg ugye hatalmas többsége van. Ehhez persze nagyban hozzájárult, hogy a Labour, azaz a Munkáspárt nagyon visszaesett, 7,8 százalékot vesztett, amit nem tudott részben sem ellensúlyozni, hogy a Skót Nemzeti Párt, a liberálisok és a zöldek viszont összesen 6,1 százalékkal növelték szavazataik arányát.
Szóval a brit szavazók többsége mégsem volt olyan hülye, mint elsőre gondoltuk, de akkor mi magyarázza Boris Johnson sikerét? Egyszerű a magyarázat, de nagyon tanulságos: a rendkívül aránytalan és igazságtalan brit választási rendszer. Nincs két forduló, egyből eldől, ki nyert egy egyéni körzetben. És nincs pártlista, nem lehet országos pártlistákra szavazni, mandátumokat csak az egyéni körzetekben lehet szerezni. Ezért persze kompenzációs lista sincsen. Mindez természetesen nagyon kedvez a legnagyobb pártnak.

A rendszer néhány számunkra meglepő furcsaságot is okoz. Az észak-ír DUP párt a szavazatok 0,8 százalékával 8 mandátumot szerzett, míg a zöldek 2,7 százalékkal egyetlen mandátumot, a liberálisok pedig 11,5 százalékkal 11 mandátumot. Az észak-ír párt esetben 30 516 szavazat kellett egy mandátumhoz, míg a zöldeknél 864 743, de még a liberálisoknál is 334 122. Egy munkáspárti mandátumhoz 50 700 szavazat kellett, míg a konzervatívok esetében elég volt 38 300. Vagyis a konzervatívokra és a DUP-ra adott szavazat a többszörösét érhette egy ellenzéki pártra adott szavazatnak.

(További részletek és adatok a BBC oldalán olvashatók.)

Mindez nem csak azért tanulságos számunkra, mert a brexit nekünk is árt, hanem mert a fideszes trükközést is leleplezi. A Fidesz ugyanis amióta kétharmados hatalma van, átírta a magyar választási törvényt. Éppen abba az irányba tolta a szabályokat, hogy egyre jobban hasonlítson a brit rendszerre. Persze nem a hasonlóság volt a fontos, hanem az, hogy a legnagyobb párt, vagyis a Fidesz indokolatlan előnyt élvezzen a megosztott ellenzékkel szemben. Megszüntették a kétfordulós szavazást, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tették az ő kétharmados győzelmeik megakadályozását, amíg nincs ellenzéki összefogás. Másrészt átalakították a kompenzációt, amit most már a körzetben győztes párt is megkap – ez is nekik jelent érdemtelen előnyt.

Ha egyszer majd sikerül leváltani az Orbán-kormányt, az új rendszerváltás fontos része kell legyen a választási rendszer igazságossá tétele.

Kapcsolódó: Átírhatják a választási szabályokat

Kövér szerint a fékek és egyensúlyok rendszere hülyeség

Johnson: erőteljes új felhatalmazás a Brexit végigvitelére

A skót helyzet egyre fokozódik

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!