Sas István: Hannibal Viktor

Amikor a német köztévé népszerű humoros műsora, a Heute Show Orbán Viktort két hete Hannibal Lecterhez hasonlította, teljesen kiakadtak a magyar pártállami politikusok és a fizetett sajtójuk. Csakhogy a német televízió szerintem is nagyot tévedett, ugyanis óriási különbség van a két összekevert bűnöző között: Hannibal Lecter “csak” sorozatgyilkos, Orbán Viktor viszont tömeggyilkos. Ez pedig nagyságrendi különbséget jelent az áldozatok számában…

Két hete, amikor a német köztévé humorosan fel akarta hívni a figyelmet Orbán veszélyes voltára, még nem akartam ezt megírni, mivel már kétszer megírtam, hogy a Kedves Vezető véleményem szerint egy tömeggyilkos, először még 2016-ban, a Gépnarancsban, ami sajnos már nem érhető el. (Akkor nem jött értem hajnalban a fekete autó, remélem ez most is elmarad…)

Csakhogy az elmúlt két héten nem láttam olyan cikket, amely felhívta volna a figyelmet a német vicc műsor nagy tévedésére, másrészt Orbán ma is döngette a mellét, hogy milyen remekül kezeli a járványt és úgy általában az egészségügyet. Ezért kénytelen vagyok újból közzétenni a véleményemet, ami hangsúlyozom, még csak vélemény, hiszen jogilag (még?) nem minősítették ténnyé (majd talán egy újabb rendszerváltás után). Viszont fontos kiemelni, hogy komoly és megdöbbentő statisztikai adatok miatt alakult ki ez a véleményem.

2016-ban, amikor az első cikket írtam erről, az Eurostat jelentése szerint Magyarországon évente több mint 24 ezer ember azért halt meg, mert nem kapott időben megfelelő orvosi ellátást. Ez a halálozások 41,5 százaléka!
Nem ilyen nyíltan, csak áttételesen, de azóta maga a kormány is elismerte ezt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálásával minisztériumi munkacsoportok által pár éve készített felmérés szerint is Magyarországon évente tízezrek (!) halnak meg, mert nem kapnak időben megfelelő orvosi ellátást.

Az egészségügy tönkretétele rengeteg halálos áldozatot követel, de ez egyelőre alig hat a politikára – írtam akkor.

A katasztrofális statisztika, a rengeteg idő előtti halál persze nem mind a mostani kormány bűne, törvényszerű, hogy az egészségügyben is előfordulnak hibák.

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az egészségügyből pénzt kivonó, szervezeti zűrzavart generáló, az orvosok és ápolók kivándorlását kikényszerítő Orbán-maffia jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy sokan idő előtt meghaljanak. Nem lehet ezért számszerűsíteni, hogy az indokolatlan halálokból mennyi írható az Orbán-kormány számlájára, de az biztos, hogy több ezres nagyságrendről van szó.

Évente több ezer ember halálát okozni súlyos bűncselekmény!

Akkor is, ha nem lelövik őket, hanem szándékosan, tudatosan megtagadják tőlük a megfelelő orvosi ellátást.

Mindennek persze nem lett nagy visszhangja, én is arra számítottam, hogy ha az ellenzék rászáll a témára (amit persze elmulasztott…), a Centrális erőtér szokása szerint lesöpri az érveket, elvégre az Eurostat valami brüsszeli intézmény, bizonyára Soros ügynöke…

Ehhez képest állami intézmények, köztük az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítették, hogy az egészségügy szétesése miatt nőtt Magyarország lemaradása az európai átlaghoz képest a legfontosabb halálokok terén. Például a rosszindulatú daganatok miatt bekövetkezett halálozásban Magyarország áll a legeslegutolsó helyen az egész Európai Unióban.

A nem most, hanem pár éve nyilvánosságra hozott kormányzati adatok bizonyos értelemben még az Eurostat adatainál is aggasztóbbak, szerintük egyetlen év alatt (a vizsgált 2014-ben) 32 ezer megmenthető ember hunyt el.

Még azt is bevallották, hogy a halálozásban és a várható élettartamban is brutálisak a társadalmi különbségek. A férfiaknál csaknem 7, a nőknél több mint a 8 év a különbség a legjobb kilátásokat nyújtó közép-magyarországi és a legrosszabbat biztosító észak-magyarországi régió között.

Egy alapfokú végzettségű férfi átlagosan 12, egy ugyanilyen végzettségű nő 5,6 évvel él rövidebb ideig, mint felsőfokú végzettségű, azonos nemű honfitársa. Nagyon nagy területi különbségek vannak a várólistákban is.

A lényeg azonban az, hogy a politika tudatosan, talán szándékosan hagy meghalni több ezer embert, aki különben megmenthető lenne, és inkább stadionokra és kisvasútra költi a közpénzt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a fideszes bűnszervezet megszüntette a társadalombiztosítást Magyarországon (a 2011-es alaptörvényben már nem szerepel az állam feladataként a társadalombiztosítás fenntartása, intézményeit fokozatosan meg is szüntették), ami azt jelenti, hogy az évekig fizetett járulékokért már semmi sem jár, az már csak adó, azt pedig a kormány arra költi, amire akarja. Oszt jó napot!

Hat, ehhez képest Hannibal Lecter szinte veszélytelen…