Sas István: Fizessenek a szegények!?

A NER mindenben a gazdagoknak, főleg a haveri oligarcháknak kedvez, miközben azt próbálja elhitetni, hogy szociálisan nagyon érzékeny és a rászorulókat, meg általában a családokat támogatja.
Mindez most azért jutott ismét eszembe, mert a Berki Krisztián nevet bitorló kamu főpolgármester-jelölt pár napja azt mondta, hogy a gazdagok több adót fizetnek, mint a szegények, „tehát ugyanott vannak”.

Szóval a kamu főpolgármester-jelölt feladata ugyanaz, mint a más típusú választásokon a kamu pártoké. Egyrészt elvon pár szavazatot az ellenzéktől. Nyilván keveset, de lehet, hogy pont annyin múlik majd a NER-vazallus Tarlós győzelme. Másrészt besegít a fideszes porhintésbe.

Az Orbán-kormány vezette be az egykulcsos személyi jövedelemadót, gyakorlatilag Berki is erre hivatkozott. Mert ugye mindenkinek a jövedelme ugyanakkora részét kell befizetnie az államnak – látszólag. A valóság ennek pont az ellenkezője, az egykulcsos SZJA a gazdagoknak kedvez, hiszen miatta a szegények aránylag sokkal több adót fizetnek. Hogy ez hogyan lehetséges, ha az SZJA egykulcsos? Egyszerű: nem ez az egyetlen adó, amit fizetünk. A többkulcsos SZJA egyik feladata pedig éppen az alacsony jövedelműeket sújtó aránytalanságok ellensúlyozása volt.

Akiknek alacsony a jövedelme – és Magyarországon az átlag keresetűek is ebbe a kategóriába tartoznak – szinte a teljes jövedelmüket olyasmire költik, ami után áfá-t is fizetnek: rezsire, fogyasztási cikkekre. Azt se feledjük, hogy mindezt a nettó fizetésükből, mert a bruttóból már levontak adókat és járulékokat. Arról az áfá-ról van szó, amely nálunk a legmagasabb az Európai Unióban. 27 %! (Mellékszál, de ez is érdekes: az interneten gyakori téma, hogy a gaz multik miatt egy csomó termék nálunk drágább, mint ugyanaz például egy osztrák boltban. Nos, a magasabb ár legalább részben a nálunk magasabb adók miatt van, tehát nem a multik, hanem a kormány miatt…)És ugye az áfá-n kívül is vannak még adók, szép számmal…

Ezzel szemben a gazdagok a jövedelmük nagy része után nem fizetnek áfá-t, hiszen például komoly megtakarításaik és befektetéseik vannak, esetleg a pénz egy részét külföldön költik el, ahol ha fizetnek is áfá-t, lényegesen kevesebbet. A tényleges jövedelmük egy része után még személyi jövedelemadót sem fizetnek. Mert például nem felvett jövedelemként van elkönyvelve. (Ha egyáltalán el van könyvelve…) Van céges autó és mobil, van céges utazás stb. És ne feledjük, van NER-kompatibilis korrupció, zsebbe érkező készpénz. No meg offshore számla. Bizonyos gazdagoknak mindent el is néznek…

Az is fontos, hogy a családi pótlék összege 2008 óta – vagyis már 11 éve változatlan. Mert ez ugye minden érintettnek egyformán jár. Ami van helyette családtámogatásként, azt pedig az alacsony jövedelműek egyáltalán nem, vagy csak részben tudják igénybe venni, mivel adókedvezmény. Az tudja csak teljesen igénybe venni, akinek kiugróan magas a jövedelme.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a szociológusok perverz újraelosztásról beszélnek…

Kapcsolódó: Vagyonadót követelnek a leggazdagabb amerikai milliárdosok

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!