Sas István: A fideszesek talán leghülyébb összeesküvés elmélete

Azt a bejegyzést dobta fel nekem a Facebook, amely szerint a szabadkőművesek háttérhatalma helyezte a Vatikán élére Ferenc pápát, hogy ő segítse a globális birodalmat kiszolgáló egységes világvallás kialakítását az iszlámra alapozva. Nooormális?

A Facebookon osztogatott különös bejegyzést bemásolom betűhíven, javítások nélkül, akinek az ünnepi zabálás miatt gyengélkedik a gyomra, inkább hagyja ki.

Bizonyos nézetek, pletykák szerint FERENC PÁPÁT a nemzetközi SZABADKŐMŰVESEK láthatatlan háttér hatalma helyezte a VATIKÁN ÁLLAM élére, abban bízva, hogy Ő elősegíti, megindítja egy univerzális világegyház kialakítását, amelyben a világ vallásainak eszmeiségeit, hitelveit integrálnák. Az integrált világvallás a tervezett egyközpontú világállam egyháza lenne, amiben az iszlám hit lenne a domináns eszme, de benne lenne a kereszténység fontosabb elvei is. Állítólag ezért napjainkban konfliktusok vannak a konzervatív nézeteket követő kardinálisok, bíborosok és a Pápa között. Ki tudja mi ebből az igazság ???? Manapság az életünk minden területén felerősödtek az ellentmondások, a változtatások és megújulások iránti igények..

A fideszesek persze régóta utálják Ferenc pápát, ami nem is csoda, hiszen ő egészen másképpen értelmezi a keresztény erkölcsöt, mint Orbán követői. Elég, ha az ötös számú párttagkönyv tulajdonosának mocskolódó nyilatkozataira gondolunk. Én már egy éve írtam egy cikket arról, hogy miért egészen más a pápa kereszténysége, mint a kelet-európai. A cikket itt most megismétlem, hiszen megint aktuális:

Már a pápa is sorosbérenc az Orbán-hívők szerint

Néhány nagyon mélyen a keresztény-kurzus hívének számító fideszes kiakadt azon a híren, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra, az erdélyi búcsújáróhelyére látogat. A Fidesz egyik képviselőjének – a látogatásnak örvendő – Facebook bejegyzéséhez ömlöttek a kommentek, amelyek szerint Ferenc pápa sorosbérenc, sőt maga a Sátán, ezért a magyaroknak kerülniük kellene a látogatását.

A posztot aztán törölték, de a 444 még időben észrevette és képet is készített róla.

Én úgy vélem, hogy a fideszes hatalom is utálja a pápát, amiért az nem a magyar kormánypropaganda mantráit ismételgeti, hanem rendszeresen kiáll a menekültek és az elesettek jogaiért. Vagyis egészen másképpen értelmezi a keresztény erkölcsöt, mint Orbán Viktor, Semjén Zsolt vagy az ő elvakult híveik. A kormány persze formálisan nem bírálja a pápát, annyira még nem őrült meg, hogy ne tudná, az rosszul venné ki magát. Ferenc pápa ócsárlását inkább rábízta a lakájmédiára, amely aztán rendszeresen le is sorosbérencezte, komcsizta. Biztosra vehetjük, hogy a Sátánt és Sorost emlegető kommentelők is onnan tanulták ezt a minősítést.

Történelmi oka is van a pápa és az Orbán-hívők felfogása közötti különbségnek

A magyar “keresztény” kormány és rajongói, illetve a pápa szemléletének, felfogásuk különbségének azonban vannak történelmi okai is. Aki ismeri Latin-Amerika történelmét és társadalmát, az már szembesült azzal, hogy ott többnyire másképpen viselkednek az egyház emberei, mint Európában, főleg annak keleti felén. Márpedig Latin-Amerika súlya – már csak a népessége miatt is – megnőtt a katolikus egyházban, a mostani pápa is onnan, konkrétan Argentínából származik.

Európában az egyház az évszázadok során lényegében összenőtt az állammal, főleg a feudális korszakban, része lett a világi hatalomnak és ennek a következményei a mai napig érezhetők, például abban is, hogy a nagy egyházak számos képviselője Magyarországon is összejátszik a kormánypárttal. A polgárosodást felvezető felvilágosodás ugyan alapelvvé tette az állam és az egyház szétválasztását, de ez főleg a kelet-európai országokban nem valósult meg tökéletesen és az sem véletlen, hogy az Orbán-rendszer a felvilágosodást is kitagadta.

Latin-Amerika más

Latin-Amerikában viszont az egyházi vezetők jelentős része nem annyira a hatalomhoz, hanem a kereszténység eredeti tanításaihoz kötődik. Ebben bizonyára szerepe van annak is, hogy ott később terjedt el és mélyen hívő hittérítők meg bevándorlók (!) terjesztették el. Annyira, hogy ott az egyház nem csak fontosnak tartja a szegények és a bajba jutottak támogatását, hanem gyakran szembehelyezkedett az állammal, főleg a katonai diktatúrák idején. Brazíliában – az új elnök által egyébként agyondicsért – katonai diktatúra még komcsinak is minősítette az egyik püspököt, pedig akkor még nem is létezett a fideszes sajtó…

Na és a szabadkőművesek?

Eddig tartott az idézett régi cikk, a legújabb összeesküvés elmélet miatt azonban röviden a szabadkőművesek valódi szerepét is magyarázni kell. Az emberek testvériségét, a felvilágosodás eszméit hirdető mozgalomról van szó, amely a polgári társadalom kialakításáért küzdött, a szabadság, az egyenlőség, a testvériség, a tolerancia és az emberiesség nevében. A régi hagyományok miatt elég bonyolult a működésük, de szó sincs titkos háttérhatalomról. Az is fontos, hogy csak a diktatúrák tekintették ellenségnek és tiltották a működését. A fideszesek nyíltan szembehelyezkednek a felvilágosodás eszméivel, nem csoda, ha a szabadkőműveseket is ellenségnek tartják. Fontos azonban arra is emlékeztetni, hogy a magyar történelemben kik voltak szabadkőművesek. Itt megtekinthető egy hosszú lista, amelyen például Ady Endre, Andrássy Gyula gróf, Gundel János, Ignotus, Klapka György, Kossuth Lajos, Kosztolányi Dezső, Liszt Ferenc, Podmaniczky Frigyes, Wekerle Sándor neve is olvasható. A fideszesek őket is utálhatják, Adyba például már bele is kötöttek…

Kapcsolódó: Ferenc pápa védelmet és támaszt kért a menekülteknek

Ferenc pápa: ha az emberiség meg akarja változtatni a világot, saját magával kell kezdenie

Ferenc pápa Európa fasizálódásától tart