Nógrádi Gábor: Egymilliárdos kérdés Trianonról

Felmérés készült Trianonról. Ezer embert kérdezett meg az általam tisztelt intézmény az általam tisztelt újság megbízásából.


Azt kérdezték például, hogy a legnagyobb tragédiánk volt-e Trianon? Meg, hogy bele szabad-e nyugodni? Na, meg, hogy a kormány miért kaparja fel folyton ezt a sebet?

Csak egy kérdést nem sikerül feltenni sem most, sem máskor, sem itt, sem máshol: vajon legfőképpen és a győztes hatalmak meg mindenki előtt nem az egykori ország- és nemzetvezetők voltak-e a hibásak 1870 és 1920 között, hogy Trianon bekövetkezett?

Vajon nem ez az egymilliárdos, vagyis a legfontosabb kérdés?

Nem azt kérdezzük a koronavírusos betegtől is, hogy hol járt, kivel találkozott, azaz hogyan kaphatta el a fertőzést? Nem azt kérdezzük, hogyan következhetett be a 2008-as válság? Nem azt kellene kérdezni, hogy mely államok a hunyók a menekültáradat újabb és újabb hullámának elindításában? Vagy éppen nem azt kell kérdezni, hogy szerelmi házasságunk hogyan fordult válásba? Mit tettünk vagy nem tettünk az évek alatt?

Csak azt kell kérdezni a betegtől, hogy mennyi a láza? Csak azt kellene kérdezni a válság miatt lakásukat elvesztett százezrektől, hogy fáj-e nekik a nyomor? Csak azt kell kiáltani a menekültekre, hogy: fúj, fúj, takarodj, te beste? És a házaspártól csak azt, hogy sírnak-e, vagy üvöltenek-e, míg válnak?

Nem.

Aki nincs tisztában egy tragédia valódi okaival, kialakulása történetével, az kockáztatja, hogy a katasztrófa ismét bekövetkezik. A világjárvány, a válság, a menekülthullám, a válás meg Trianon2. És még száz szerencsétlenség, dráma, trauma, amire kevés az életidőnk, hogy felsoroljuk.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!