Nógrádi Gábor: Akkor már jobb, ha … vagyok!

Fura cím egy fura világban a fura emberiség fura évezredei után. Mit jelent? Azt, hogy jobb olyannak lenni, akiket megvetnek, megaláznak, üldöznek, margóra taszítanak, mint olyannak, aki megvet, megaláz, üldöz és margóra taszít.

Persze, lehet, hogy nem mindenki érez így.

Hülyeséget beszélek. Persze, hogy nem mindenki érez így! Ha sokan, többen, de legalábbis elegen gondolkodnának így, akkor elzavarnák hatalom- és pénzéhes vezetőiket, aminek következtében jelentősen csökkenne a megalázottak és megszomorítottak száma.

Milyen szót biggyesszünk a pontok helyére?

Válogathatunk.
A lista élére persze a társadalom számkivetettjei, a nyomorba születettek, a szegények, a betegek, a filléreken élő öregek kerülnek. Egy világ, amelyik a „Megváltó” után 2020 évvel nem tudja elérni, hogy legalább enni- és innivalója legyen mindenkinek, miközben tízezer milliárdokat költ fegyverre, nem érdemli meg, hogy jövője legyen.

A második sorba azok kerülnek, akiket a saját hazájukban előítélet sújt, romák, zsidók, keresztények, muzulmánok, feketék, sárgák, egyik országban magyarok, másik országban románok, széles a skála.

A harmadik sorba a menekülteket illeszthetjük, akik az életük senki földjén vegetálnak, bebocsátásra vagy a halálra várva.

A negyedik, ötödik, hatodik és a többi sorba azok zuhannak majd, akik ma megvetnek, megaláznak, üldöznek, margóra taszítanak, de holnap egy válság vagy egy kierőszakolt háború miatt a társadalmak talpa alá süllyednek. A jelenlegi gyakorlat hagyománya őket sem fogja kímélni. „Aki kardot ragad, kard által vész el.”

Számos kedves olvasót az efféle okfejtés nemigen érdekel. Ők a napi hírekre éhesek. De a napi hírek tömege médiaszemét, szellemi drog: nem ad megoldást az alapproblémákra. Aki efféle megoldásokra kíváncsi, annak nem a médiát kell tanulmányoznia, hanem saját magát.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!