Konok Péter: Adattalanság

„Már pénzért sem adja ki a létminimum kiszámításához szükséges valamennyi adatot a Központi Statisztikai Hivatal a szakszervezeti kutatóknak.”
(Népszava)

– Halló, Központi Statisztikai Hivatal?

– Eléggé valószínű. Miben segíthetek?

– Igaz, hogy önök a jobbanteljesítő kormánypropaganda miatt megváltoztatták a létminimum számítását?

– Negyvenkilenc százalékban nem igaz, negyvenkilenc százalékban pedig nem azért.

– És a fennmaradó két százalék?

– Az a bizonytalansági hányados. Amolyan apró szakmai fogás; kell a hitelességünkhöz.

– Értem. Tehát akkor hogyan is nem igaz?

– Nem igaz, mert a jövőben a létminimumot „abszolút értékben kedvező irányba tendáló gazdagsági mutatónak”, röviden “pozitíve inverz jólétnek” fogjuk hívni; másrészt pedig ennek semmi köze a kormánypropagandához. Pusztán takarékossági okai vannak.

– Mit tudnak ezzel megtakarítani?

– Rengeteg idegeskedést. Nagyon aggódnánk, hogy mit szól a kormány, ha netán rácáfolnánk a jobbanteljesítésre mindenféle durva statisztikákkal.

– Miért, maguk szerint mit szólna a kormány?

– Ezt pontosan tudjuk, mert jó előre szóltak. Nézze, a nagybátyám a Századvégnél volt szerkesztő. Igyekeztek mindenben megfelelni az élvárásoknak és a kórszellemnek, mégis elbuktak egy apró helyesírási hibán.

– Miféle helyesírási hibán?

– Nem tudták pontosan, hová kell tenni a századvégén a pontot. Az unokaöcsém pedig ott ült annak idején a Földrajzinév Bizottságban. Ők kaptak egy kérdést. Válaszoltak is. Nem értették meg, hogy a kérdésben már ott van a válasz.

– És mi történt? Az unokaöccse elvesztette az állását?
– Hát, igazából most is földrajzos. Színes krétával rajzol a turistáknak az aszfaltra Mallorcán, közben tuvai népballadákat énekel. Nem fizet rosszul a meló, csak mindig megrugdossák a rendőrök, azt írta.

Nos, arról akkor tudna valamit mondani, hogy milyenek lesznek az idei statisztikák?

– Helytállóak.

– Közelebbről?

– Belül lesznek a hibahatáron. Ezt is meghatározták: nehogy túllépjünk a határon. Az hiba lenne.

– Értem. De mégis, tudna valami konkrétabbat mondani?

– Nemsokára közölni tudom a hozzávetőleges iránymutató számokat.

– Mikor?

– Egy-két év múlva. Amint megkapjuk őket a Magyar Statisztikai Adatok Helyességéért és az Előremutató Nemzeti Mutatók Pozitív Kilengéséért Felelős Kormánybiztosi Hivatal Gazdagságügyi Politikai Szakreferensének Titkárságától. De számlát már most tudunk küldeni.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!