Gaál Péter: Melegedő bárányka (a turul)

– Kedves polgármester úr, most, hogy leleplezték a legújabb köztéri szobrot, és kiderült, hogy az egy óriási horogkereszt…


– Horogkereszt? Nem tudtam róla. Napóra.

– Hol mutatja az időt?

– Rosszul mondtam. Napjelkép. Keleti napjelkép, a karjai a napsugarak.

– De hát a keleti szvasztikák jobbra forgatnak, ez pedig balra, éppen úgy, mint a nácik által használt.

– Nem forgat sehova. Mozdulatlan. Bronzból van, maga is látja.
– Jelképesen forgat. És ha ez nem volna elég, mindjárt itt, a talapzaton az első név Karl Pfeffer-Wildenbruché…

– Sokat tett Budapestért. Egyébként távoli rokonom. Tudja, sváb származású vagyok.

– Sokat tett Budapestért? Pfeffer-Wildenbruch az SS tábornoka volt, egyben Budapest német városparancsnoka az ostrom idején.

– Akkor nem volt a távoli rokonom.

– Most az volt, vagy nem?

– Nemigen volt az. Azért jött ide, hogy ezen lovagoljon? Különben sem én rendeltem meg a napórát, hanem az elődöm. Őt kérdezze, hogy ki miért van rávésve. Vannak ott egyéb nevek is.

– Valóban vannak. SS-tisztek, nyilasok, áldozatok teljes összevisszaságban. Fölöttük pedig egy turul.

– Nem turul. Sas.

– Birodalmi sas?

– Ne gúnyolódjon. Nem biztos, hogy sas. Nem vagyok ornitológus. De ahogy elnézem, nem sas. Inkább vörösvércse. Rengeteg fészkel itt a kerületben. Megszerették ezt a várost.

– Jó, legyen vörösvércse. Mit keres a karmai között egy kard?

– Mármint az a hosszúkás izé? Szerintem inkább faág. Építi a fészkét. Mi ebben a rossz? Fészekrakás. Asszociáljon a fészekrakásra. Mi minden eszközzel támogatjuk a fiatalok családalapítását, nem úgy, mint a Soros-huszárok, komenisták, az egész baloldali csürhe. A miniszterelnök úr…

– …a miniszterelnök úr KISZ-titkár volt, az apja párttitkár, ő maga Soros György támogatásával… a pártja alakulásától nyolc éven keresztül a Liberális Internacionálé tagja…

– Mondja, maga kötözködni jött ide? Előbb az én rokonom, most a miniszterelnök úré… maguknak semmi sem szent? A miniszterelnök úr mélyen nemzeti elkötelezettségű. Semmi köze a kommunistákhoz, se a liberálisokhoz.

– Apropó, a turulról, akarom mondani vörösvércséről jutott eszembe: nem véletlenül itt tervezik a legszélsőségesebb jobboldali militáns félkatonai szervezetek a legközelebbi egyenruhás felvonulást a budapesti kitörés emlékére?

– Nálunk nincsenek félkatonai szervezetek. Csak egész katonák vannak. Azért ezt illene tudnia.

– És a Magyar Gárda?

– Az már nincs. Feloszlatták.

– Van helyette Magyar Nemzeti Gárda. És…

– Fel akarja nekem sorolni az összes hagyományőrző egyesületet?

– Csak azért említettem, mert épp itt, az Ön kerületében, ez előtt a szobor előtt tartják minden évben a demonstrációjukat.

– Elkötelezett állatvédők. Mi ebben a rossz? De ha már annyira kukacoskodik – ma maga a huszadik -, kifogjuk a szelet a maga és a gazdái vitorlájából. Még nincs itt az ideje, de elárulhatom: javaslatot teszek a szobor átminősítésére.

– Mi lesz a neve?

– Melegedő bárányka. A neveket is leszedjük, helyükbe a “süss fel, nap” kerül. Innentől pampoghat bárki. Most mit meregeti a szemét?

– Hol van itt a birka?

– Rossz irányba néz, riporter úr. Örültem a szerencsének.

Kapcsolódó: A történészek szerint a hegyvidéki turulszobor kegyeletsértő, el kell távolítani

(Kiemelt kép: kozterkep.hu)