Gaál Péter: Megadja a császárnak, ami a császáré

Már csak Istennek is meg kellene, de az…

„Demeter és Megadja, ez a két vidám fiú nem rest behajolni, bocsánat, lehajolni némi apróért” címmel van egy cikk a Magyar Narancsban. Demeter Szilárd, az egyik vidám fiú – ezt mint „fickót” valamelyik teológiai tanáromról hallottam anno, akiről olyan hírek keringtek, hogy fiatalabb lelkész korában elég nagy nőcsábász volt, a fáma szerint megesett, hogy meztelenül volt kénytelen prédikálni, mert előtte még le akart zavarni egy gyors numerát a szomszéd feleségével, csakhogy időközben a szomszéd is megérkezett, és menekülés közben már csak a palást elvitelére volt mód – ha a férj gyanakodott is volna, benézve a templomba csak azt láthatta, hogy a pap már ott serénykedik az Úrasztalánál –, nos, Demeter a cikket mint „homoerotikus vonzalom inszinuálását” prezentálta a Facebook-oldalán, – nem „értelmezte”, mert ehhez minimum idiótának kellene lennie, ő pedig nem az –, bárki megnézheti, most is ott van. Még, talán, mert az előzőt a Facebook annak rendje-módja szerint letiltotta, hja kérem, nem mindegy, mit hogyan tálal az ember, akarom mondani milyen szavakkal, ő pedig épp olyanokat használhatott, amire a keresőmotorok egyből ráugranak.
Nem is szeretnék belefolyni ebbe az egészbe, ha Demeter Bródynak jó volt, akkor bizonyára sokaknak jó, és hogy jövök én ilyen következetesen ellenzéki nagyságokhoz? Én semmi mást nem szeretnék, csak ismét rávilágítani, hogy működik a kormánypárti manipuláció. (És mielőtt bárki egyoldalúsággal vádolna meg: a nem kormánypárti manipuláció is így működik, csak ott – azon a térfélen – még egyelőre van esélye a korrekt tájékoztatásra való hajlamnak, a többi pedig a szponzorokon múlik. Amiből is látható, hogy hír- még inkább hírmagyarázat ügyében nem a legismertebb néhányat érdemes favorizálni.)

Tehát a kormánypárti manipuláció. Ehhez persze el kell(ene) olvasni mind az eredeti cikket, mind Demeter reakcióját. Ha a Narancs – jelképesen – meggyanúsította volna említett úriembert valamelyik férfitársával, hát az e cikk alapján bárki lehetne, kivéve Megadját. Hogy konkrétan ki, már a jelképiségből is rájöhetnek, de hangsúlyozom, ez csak jelképes aktusra utal, nem valóságosra. Hacsak én is be nem sorolok az idióták táborába, és bár be fognak most sorolni, nincs ilyen szándékom.

Ha meg ott vagyok, hát akkor így jártam.

Ez a válasz – Demeteré – első renden a szokásos hűségnyilatkozat. Ő nem olvas semmiféle „baloldali” orgánumot, távol legyen tőle, még a baloldali orgánumokat kommentelőket sem. „Hogy én, drága biztos úr, Szabad Európát? Hova tetszik gondolni? Ja, az a sercegős izé? Elromlott a rádióm. Holnap viszem is a Gelkához.”

Akkor ezzel megvolnánk.


Hogy Bródy tudta-e, mire fogják felhasználni, nem tudom, de szerintem ő se hülye. És – olvassák csak el Demeter opusát – voila. Íme. Azért van még bőr ezen a kutyán, ne aggódjanak.

Az ideológiai tisztaság kinyilvánítása persze csak a kötelező kör. Már az Origón – merthogy az ilyenek címlapra kívánkoznak – vastagon szedett részben ott a lényeg, pontosabban a néphülyítés mellett a súlyosabb dolgok előkészítése. Ez se mai gyerek, de ha már így belel lehet szőni… Igen, kérem, a Facebook szabályozása. Meg akkor már a többit sem árt. Majd találunk valamit, ami ilyen. Másról szól, de hát magunkra vesszük, na. Az Ő kedvéért mindent. Meg a magunkért is, ugye, hogy pedig ebben a „szakmai” sikereken kívül mi motiválhat, távol álljon tőlem találgatni. Talán ennek is van köze… le nem írom, nem, nem.

Van aztán itt minden, Mengele doktortól a vele való hasonlatig, ami azért is vicces, mert hiszen… Nem vicces.

Bő húsz éve, az első Fidesz-kormány regnálása hajnalán ott állt egy államtitkár és egy későbbi miniszter az irodámban. A miniszteraspiráns hívást kapott „felülről”. Igen, igen, válaszolta, majd remegni kezdett a hangja: „ugye, jól mondtam, amit nemrég nyilatkoztam?”

Bizonyára kedvező választ kapott, hiszen miniszter lett.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!